Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Κρεμλίνο: Η Δύση θα ευθύνεται για κλιμάκωση στην Ουκρανία – Στον αέρα η συνθήκη για τα πυρηνικά

Η Ρωσία θέλει να διασωθεί η τελευταία εναπομείνασα συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα με τις Ηνωμένες Πολιτείες παρά την καταστροφική, όπως τη χαρακτήρισε, προσέγγιση των ΗΠΑ στον έλεγχο των εξοπλισμών . Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε παράλληλα πως οι πύραυλοι μεγαλύτερου βεληνεκούς, που φέρεται να περιλαμβάνονται στο επερχόμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ουκρανία, θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση, αλλά δεν θα αλλάξουν την πορεία της. Την ίδια ώρα αμερικανικές πηγές ανέφεραν ότι το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ, ύψους 2,2 δισ. δολαρίων, αναμένεται να περιλαμβάνει για πρώτη φορά πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σχεδιάζει να διεξαγάγει συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το νέο πακέτο βοήθειας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ είπε:

«Ναι, είναι ένας άμεσος τρόπος να κλιμακωθούν οι εντάσεις,. Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί.»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου καλωσόρισε επίσης την προσφορά ρωσικής εταιρίας να δώσει αμοιβή στους στρατιώτες που καταστρέφουν δυτικής κατασκευής άρματα μάχης στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, λέγοντας πως θα είναι ένα κίνητρο στις ρωσικές δυνάμεις για τη νίκη.

Η ρωσική εταιρία Fores προσέφερε αυτή την εβδομάδα 5 εκατ. ρούβλια (72.000 δολάρια) σε μετρητά στους πρώτους στρατιώτες που θα καταστρέψουν ή θα καταλάβουν αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης Abrams ή γερμανικά Leopard 2 στην Ουκρανία.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως ρωσικά στρατεύματα θα «κάψουν» τυχόν δυτικά άρματα μάχης που θα παραδοθούν στην Ουκρανία, και πρόσθεσε πως η αμοιβή είναι μια επιπλέον ενθάρρυνση για τους Ρώσους στρατιώτες.

Η Ρωσία θέλει να διασωθεί η τελευταία εναπομείνασα συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα με τις Ηνωμένες Πολιτείες παρά την καταστροφική, όπως τη χαρακτήρισε, προσέγγιση των ΗΠΑ στον έλεγχο των εξοπλισμών.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη συνθήκη Νέα START αρνούμενη να επιτρέψει επιθεωρήσεις στο έδαφός της.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως είναι απαραίτητο να διατηρηθούν τουλάχιστον κάποια «στοιχεία» διαλόγου με την Ουάσινγκτον, «ανεξάρτητα από το πόσο λυπηρή είναι η κατάσταση την παρούσα στιγμή».

«Θεωρούμε πως η συνέχιση αυτής της συνθήκης είναι πολύ σημαντική», είπε, περιγράφοντάς την ως τη μοναδική που απέμεινε η οποία είναι «τουλάχιστον υποθετικά βιώσιμη».

«Διαφορετικά, βλέπουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες στην πραγματικότητα έχουν καταστρέψει το νομικό πλαίσιο» για τον έλεγχο των εξοπλισμών, είπε.

Η Νέα START τέθηκε σε ισχύ το 2011 και παρατάθηκε το 2021 για άλλα πέντε χρόνια. Θέτει ανώτατο όριο στον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών, που μπορούν να αναπτύξουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, στον αριθμό των πυραύλων που εκτοξεύονται από ξηρά και από υποβρύχια, καθώς και των βομβαρδιστικών που τους μεταφέρουν.

Μαζί η Ρωσία και οι ΗΠΑ κατέχουν περίπου το 90% των πυρηνικών κεφαλών παγκοσμίως. Το μέλλον της Νέας START έχει αποκτήσει επιπρόσθετη σημασία καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ωθήσει τις δύο χώρες πιο κοντά σε μια άμεση αντιπαράθεση από οποτεδήποτε άλλοτε τα τελευταία 60 χρόνια.

Η Μόσχα ανέστειλε τον Αύγουστο τη συνεργασία για τις επιθεωρήσεις που προβλέπει η συνθήκη, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλαν η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της μετά την εισβολή, αλλά είπε πως παραμένει δεσμευμένη στη συμμόρφωση με τους όρους της συνθήκης.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε χθες πως η Ρωσία έχει ένα «καθαρό μονοπάτι» για να επιστρέψει στη συμμόρφωση επιτρέποντας τις δραστηριότητες επιθεώρησης και πως η Ουάσινγκτον παραμένει έτοιμη να εργαστεί με τη Ρωσία για να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία.

«Η συνθήκη Νέα START εξακολουθεί να εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Οι συνομιλίες για την επανάληψη των επιθεωρήσεων επρόκειτο να διεξαχθούν τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο, όμως η Ρωσία τις ακύρωσε και καμία χώρα δεν έχει θέσει νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή τους. Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι αρνήθηκε να συζητήσει μια ευρύτερη ατζέντα «στρατηγικής σταθερότητας».

Τη Δευτέρα, η Ρωσία δήλωσε στις ΗΠΑ πως η συνθήκη θα μπορούσε να λήξει το 2026 χωρίς να αντικατασταθεί επειδή, όπως είπε, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να προκαλέσει «στρατηγική ήττα» της Μόσχας στην Ουκρανία.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων