Ένα καινοτόμο αυτοκίνητο με όλα τα οφέλη της «καθαρής ενέργειας», ένα αυτοκίνητο του μέλλοντος που δεν καταναλώνει καύσιμα και είναι αθόρυβο στη λειτουργία του, κατασκεύασαν μαθητές του 6ου Επαγγελματικού Λυκείου στο Ηράκλειο Κρήτης.
Στο πλαίσιο του Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Τεχνόπολη, έγινε σήμερα το πρωί η παρουσίαση του project «Υβριδικό Ηλεκτρο-Υδρογονο-κίνητο Αυτοκίνητο». Το project υλοποιήθηκε από μαθητές του 6ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου Κρήτης, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση των καθηγητών του σχολείου και με υπεύθυνο καθηγητή τον Εμμανουήλ Καγιαμπάκη, εκπαιδευτικό ηλεκτρολόγο μηχανικό, MSc.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ όπως τόνισε ο κ. Καγιαμπάκης κατά τη σημερινή παρουσίαση του αυτοκινήτου, στη θέση του ρεζερβουάρ των συμβατικών αυτοκινήτων το συγκεκριμένο όχημα έχει υποδοχή για την ηλεκτρική φόρτισή του. Η καινοτομία βρίσκεται στη μονάδα κυψέλης υδρογόνου που κατασκευάστηκε και από την οποία φορτίζεται το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η μονάδα αυτή μπορεί να βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο, παρέχοντας πλήρη αυτονομία στην κίνησή του, προσεγγίζοντας πολλαπλάσια χιλιομετρική απόσταση από την εργοστασιακή. Η μονάδα αυτή είναι ένα πλήρες σύστημα ηλεκτρονικού και ηλεκτρο-μηχανολογικού ελέγχου, με όλα τα συστήματα ασφαλείας, καθώς επίσης και ένα ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης, το οποίο μπορεί να επικοινωνεί με τοπικές και απομακρυσμένες κινητές συσκευές, μεταφέροντας δεδομένα και λειτουργικά στοιχεία μέσω ίντερνετ. Το καύσιμο που χρησιμοποιεί είναι το υδρογόνο, το οποίο βρίσκεται αποθηκευμένο σε δύο φιάλες υδριδίων μετάλλων. Μέσω της κυψέλης καυσίμου και ενός τροποποιημένου InverterDC/AC επιτυγχάνεται η ηλεκτρική φόρτιση του αυτοκινήτου.
Σημειώνεται ότι το χρησιμοποιούμενο υδρογόνο της μονάδας πρέπει να προέρχεται από ηλεκτρόλυση του νερού (Η2Ο) μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και συγκεκριμένα από φωτοβολταïκά πάνελς. Έτσι, το σύστημα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, τόσο κατά τη διαδικασία παραγωγής του υδρογόνου, όσο και κατά την κίνηση του αυτοκινήτου μέσα στην πόλη. Αποτέλεσμα είναι το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο να αποκτά πλήρη αυτονομία κινητικότητας, προσεγγίζοντας πολλαπλάσια χιλιομετρική απόσταση από την εργοστασιακή, ενώ είναι φιλικό προς το περιβάλλον με μηδενικούς ρύπους.
Το συγκεκριμένο project εντάσσεται στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, σκοπός των οποίων είναι οι μαθητές, με την καθοδήγηση των καθηγητών να υλοποιούν καινοτόμες δράσεις και κατασκευές, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την τεχνογνωσία που αποκομίζουν από τη φοίτησή τους στο Επαγγελματικό Λύκειο.
Η διοργάνωση του Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας πραγματοποιείται από τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων (INNOVATHENS) σε συνεργασία με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Άνεμος Ανανέωσης» και την υποστήριξη του Ιδρύματος «Χάινριχ Μπελ» Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Νέων για τη Βιώσιμη Ενέργεια (Sustainable Energy Youth Network – SEYN).
Το «παρών» κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν επίσης ο πρόεδρος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Άνεμος Ανανέωσης», Νίκος Χρυσόγελος, ο καθηγητής Δημήτρης Αγαπάκης, καθώς και οι μαθητές Γαβριέλα Χατζάκη, Ιωάννης Κοντονασάκης και Κάρολος Χαλαμπαλάκης.