«Όνειρα θερινής νυκτός» και «παραπλανητικές σκέψεις» χαρακτήρισε τα όσα λέει ο Έλον Μασκ ότι «θα μπορούμε να μπούμε σε διαστημόπλοια και να μετοικήσουμε στον Άρη», ο Σταμάτης Κριμιζής, ομότιμος διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων της NASA στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.
«Διότι δεν υπάρχει περιβάλλον στον Άρη το οποίο να μπορεί να υποστηρίξει την ανθρωπότητα. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει μια μαζική μετοίκηση σε άλλο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα», εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας την ανάγκη «να διασώσουμε αυτό το διαστημόπλοιο που λέγεται Γη και στο οποίο είμαστε επιβάτες». «Δεν υπάρχει “Κιβωτός του Νώε” για να μας σώσει. Είναι τόσο βασικό αυτό, που νομίζω ότι αναγκαστικά η ανθρωπότητα θα πρέπει να το διαχειριστεί σωστά και να περιορίσει τη χρήση καυσίμων τα οποία προσθέτουν διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο στην ατμόσφαιρα και με αυτό τον τρόπο να επιβιώσει ο πλανήτης. Δεν υπάρχει άλλη λύση» ξεκαθάρισε.
Ο ίδιος δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, λέγοντας πάντως πως είναι «κάπως αισιόδοξος ότι η ανθρωπότητα, όταν είναι στο χείλος του γκρεμού, θα συνειδητοποιήσει την ευθύνη της και θα κάνει πίσω».
Ερωτηθείς για την εικόνα που θα αντικρύσουμε εάν «κοιτάξουμε» από το Διάστημα προς τα κάτω, προς τη Γη η οποία δείχνει όλο και περισσότερο μεγάλα σημάδια ταλαιπωρίας, με το περιβάλλον να υποφέρει και την κλιματική αλλαγή να επιφέρει πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα, ο κ. Κριμιζής υπογράμμισε ότι η επιστήμη έχει αποφανθεί για τη σημασία της κλιματικής κρίσης, «πολύ σίγουρα για τις αλλαγές που γίνονται και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η ανθρωπότητα για να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο». «Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε 8 δισεκατομμύρια κόσμος σε μια σφαίρα η οποία είναι συνεχώς θερμαινόμενη και έχει φτάσει σε ένα σημείο που θα επηρεάσει το κλίμα, την παραγωγή τροφής, την παραγωγή υλικών, οτιδήποτε», είπε χαρακτηριστικά.
«Βλέπουμε ότι αυτό τον χρόνο επί παραδείγματι έχει γίνει μια μεγάλη οπισθοδρόμηση ένεκα του πολέμου (στην Ουκρανία). Οι χώρες επιστρέφουν τώρα στη χρήση λιγνίτη και πετρελαίου και κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθεί η θερμοκρασία ένεκα του διοξειδίου του άνθρακα που θα συνεχίσουμε να βάζουμε στην ατμόσφαιρα», πρόσθεσε – μεταξύ άλλων – ο ομότιμος διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων της NASA στο Πανεπιστήμιο John Hopkins των ΗΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Πηγή: ertnews.gr