Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

«Συνοριακός φόρος» οξύνει την κρίση των σχέσεων ΗΠΑ-Μεξικού

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Χθες Πέμπτη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την ιδέα επιβολής ενός φόρου της τάξης του 20% επί των αγαθών που εισάγονται από το Μεξικό, ο οποίος θα προορίζεται για την ανέγερση του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, οδηγώντας σε ραγδαία πτώση το πέσο και εντείνοντας την κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων.

Ο Μεξικανός Πρόεδρος Enrique Pena Nieto ανακοίνωσε στο Twitter το μεσημέρι της Πέμπτης ότι ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος έχει ζητήσει επανειλημμένως τη χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα με τις ΗΠΑ εκ μέρους του Μεξικού.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Sean Spicer, έστειλε το μεξικάνικο πέσο σε νέα χαμηλά επίπεδα, όταν είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Trump στηρίζει την επιβολή του φόρου επί των εισαγωγών από το Μεξικό για την αποπεράτωση του τείχους.

HTML tutorial

Ο Spicer έδωσε λίγες περαιτέρω λεπτομέρειες, αλλά τα σχόλιά του προσιδιάζουν σε μια υπάρχουσα ιδέα, που είναι γνωστή ως φόρος προσαρμογής των συνόρων, κάτι που η υπό Ρεπουμπλικανική ηγεσία Βουλή των Αντιπροσώπων εξετάζει ως μέρος μιας ευρύτερης φορολογικής αναμόρφωσης.

Ο Λευκός Οίκος πάντως ανέφερε ότι η πρόταση αυτή βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια. Ερωτηθείς εάν ο Trump προωθεί μια τέτοια φορολογική ρύθμιση στον τομέα των συνόρων, ο αρχηγός του Επιτελείου του Λευκού Οίκου, Reince Priebus, είπε ότι ένας τέτοιος φόρος θα είναι «ένας τρόπος» να χρηματοδοτηθεί το συνοριακό τείχος.

Το σχέδιο το οποίο εξετάζεται από το τους Ρεπουμπλικανούς θα απαλλάξει τα έσοδα των εξαγωγών από την επιβολή φορολογία, αλλά προβλέπεται να επιβάλει φόρο 20% στα εισαγόμενα αγαθά, μια σημαντική αλλαγή στην τρέχουσα πολιτική των ΗΠΑ.

«Αν φορολογηθούν οι εξαγωγές από το Μεξικό στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα ακριβύνουν όλα τα αγαθά, από το αβοκάντο μέχρι τις τηλεοράσεις» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μεξικανός Υπουργός Εξωτερικών, Luis Videgaray, στην Πρεσβεία του Μεξικού στην Ουάσινγκτον, την Πέμπτη το βράδυ.

Σε κάθε περίπτωση, η ιδέα δεν είναι δημοφιλής μεταξύ των εμπόρων και των επιχειρήσεων που πωλούν τα προϊόντα τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταυτόχρονα, έχει επικριθεί από ορισμένους βουλευτές, οι οποίοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις στο αμερικανικό καταναλωτικό κοινό.

Ακόμη και ο ίδιος ο Trump φάνηκε να αναδιπλώνεται κάπως σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι η διάταξη φορολογικής προσαρμογής στα σύνορα επί του παρόντος είναι “πολύ περίπλοκη”.

Ακόμη και μετά τις παρατηρήσεις του Trump, οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου συνεχίζουν να συζητούν το θέμα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου σε μια προσπάθεια να τους εναρμονίσουν με την ιδέα.

Πηγές: Reuters, New York Times

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων