Για ανατροπή στη σημαντική πρόοδο και στο θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν λόγο Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Ενώ μέχρι και το απόγευμα της Πέμπτης μεταφερόταν η αίσθηση πως η συμφωνία που θα ισχύσει μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του έτους ήταν ζήτημα ενδεχομένως και ωρών, το Λονδίνο υποστήριξε το βράδυ πως η ευρωπαϊκή πλευρά προέβαλε νέα «αποσταθεροποιητικά» αιτήματα που περιπλέκουν τη συζήτηση.
Οι Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν υποδείξει ως υπεύθυνη για αυτή την επιπλοκή της τελευταίας στιγμής τη Γαλλία και συγκεκριμένα την πίεση του Προέδρου Μακρόν για περισσότερες βρετανικές υπαναχωρήσεις στα ζητήματα των αλιευτικών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα και του «ισότιμου πεδίου ανταγωνισμού».
Η ευρωπαϊκή πλευρά απορρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό και αντιθέτως, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, καταλογίζει στο Λονδίνο πρόσθετες απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής ως προς τα δεδομένα του μελλοντικού ανταγωνισμού.
Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Παρασκευής, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ παραμένει για την ώρα στο Λονδίνο ώστε να συνεχίσει τις εντατικές συνομιλίες με τον Βρετανό διαπραγματευτή σερ Ντέιβιντ Φροστ. Μέχρι χθες θεωρείτο ότι ο κ. Μπαρνιέ θα επέστρεφε στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις τους μόνιμους πρέσβεις των κρατών μελών.
Ο Βρετανός Υπουργός Επιχειρήσεων Άλοκ Σάρμα δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε «κρίσιμη φάση», παραδεχόμενος ότι υπάρχουν ακόμα δύσκολα θέματα να επιλυθούν.
Η συμφωνία θεωρείται ότι θα πρέπει να επιτευχθεί πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης, ώστε να λάβει την οριστική έγκριση και να προλάβει να επικυρωθεί από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Ορόσημο για τις συνομιλίες θεωρείται όμως και η προσεχής Δευτέρα, διότι τότε η βρετανική κυβέρνηση επαναφέρει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί Εσωτερικής Αγοράς που κατά παραδοχή του Λονδίνου παραβιάζει διατάξεις της συμφωνίας του Brexit που άπτονται της Βόρειας Ιρλανδίας. Σε περίπτωση συμφωνίας μέχρι τότε, το νομοσχέδιο καθίσταται κενό ουσίας.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι πιθανό να επικοινωνήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο τόσο με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσο πιθανώς και με τον Πρόεδρο Μακρόν, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Σε περίπτωση μη συμφωνίας το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτύξει με την ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου μία εμπορική σχέση που θα βασίζεται στους γενικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, εξέλιξη που θα συνεπάγεται επιβολή δασμών σε μια σειρά προϊόντων και μεγαλύτερη γραφειοκρατική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις.