Γράφει ο Γιαννης Νάκος
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι έως τώρα διαβουλεύσεις δεν έχουν αποδώσει, καθώς η απόσταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό έως το 2018 παραμένει μεγάλη, παρά τα βήματα προόδου που σημειώθηκαν στις προηγούμενες συναντήσεις.
Και όπως είναι λογικό, το EuroWorking Group της Δευτέρας συμβούλευσε τους επικεφαλής των θεσμών να καταβάλουν μια ακόμη προσπάθεια συμφωνίας πριν το Eurogroup της 7ης Μαρτίου, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εκκίνηση της αξιολόγησης όσο το δυνατόν συντομότερο.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ντέκλαν Κοστέλο με τον προϊστάμενό του Μάριο Μπούτι από πλευράς Κομισιόν και οι Ράσμους Ρέφερ με τον προϊστάμενό του Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προσπαθήσουν να κάνουν «πολιτικό μασάζ» στην Ντέλια Βελκουλέσκου και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, έτσι ώστε να υποχωρήσουν λίγο σε αυτά που ζητάνε και να επιστρέψουν με καλή τη πίστη πίσω στις διαπραγματεύσεις.
Επιπροσθέτως, σήμερα στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα μιλήσει στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις 16:00 (ώρα Ελλάδας), αλλά λογικά δεν θα συμμετάσχει στη σύσκεψη των δανειστών.
«Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό»
Το δεύτερο αγκάθι, το πολυδιαφημιζόμενο προσφυγικό ζήτημα τέθηκε και επισήμως εκ μέρους της Ελλάδας και σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει τη φιλοξενία συνολικά 100.000 ανθρώπων. Το κείμενο έχει σταλθεί στην Κομισιόν, και έχει υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
Το κόστος κυμαίνεται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία κέντρων διαμονής για 50.000 ανθρώπους, καθώς και τη φιλοξενία άλλων 50.000 σε ξενοδοχεία και καταλύματα κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Όπως αφήνουν να διαρρεύσει, ένα από τα στοιχεία στα οποία θα δώσει βάση η κυβέρνηση, είναι ότι τα κέντρα θα βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων από τα αστικά κέντρα, πράγμα που σημαίνει πως το κύριο βάρος θα πέσει σε ξενοδοχεία στην περιφέρεια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Επιπροσθέτως, την Πέμπτη επισκέπτεται την Αθήνα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις χώρες του «Βαλκανικού Διαδρόμου». Σε συνάντηση του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο κ. Τούσκ σήμερα δήλωσε πως «η χώρα που πρέπει να υποστηρίξουμε ιδιαιτέρως είναι η Ελλάδα». Την ίδια στιγμή, η Καγκελάριος Aνγκέλα Μέρκελ χαρακτήρισε «κρίσιμη» τη Σύνοδο της Δευτέρας και τόνισε πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα και να «επιστρέψουμε στο σύστημα της Σένγκεν όσο το δυνατόν γρηγορότερα».