Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης
Μπορεί ο πρωθυπουργός να επενδύει πολλά στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία της αξιολόγησης και να επιτευχθεί η πολυπόθητη πολιτική συμφωνία για την επανάκαμψη των θεσμών, πλην όμως η ευρωπαϊκή ηγεσία εστιάζει πολύ περισσότερο στο προσφυγικό ζήτημα, στο οποίο και η Αθήνα καλείται να παρουσιάσει χειροπιαστή πρόοδο.
Στην κυβέρνηση εμφανίζονται βέβαιοι πως τα hotspots θα είναι έτοιμα έως τότε, καθώς, αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, ανέφερε στο RP πως αυτές τις ημέρες μπαίνουν σε αυτά οι τελευταίες πινελιές, προκειμένου να μπορούν να λειτουργήσουν. Πλην όμως, τίθεται το ερώτημα, αν η δυναμικότητα των κέντρων ταυτοποίησης θα βρίσκεται στο 100% από τις πρώτες μέρες, μιας και πηγές από τα νησιά που θα εγκατασταθούν εκτιμούν πως θα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές. Παράλληλα, η κυβέρνηση τρέχει και άλλα projects, όπως τη σύσταση της περιβόητης Εποπτικής Αρχής που θα επιβλέπει την όλη διαδικασία, με στόχο να παρουσιάσει έναν θετικό έλεγχο προόδου στη Σύνοδο και να μην μπορεί να κατηγορηθεί πως δεν έκανε ό,τι ήταν δυνατό.
Αυτό δεν σημαίνει όμως πως οι «σκληροί» της ΕΕ έχουν καμφθεί. Ήδη, ο Αυστριακός ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Κουρτς, μέσω της εφημερίδας Τα Νέα, έριξε προειδοποιητική βολή για ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων. Να σημειωθεί πως, την εν λόγω δήλωση καταδίκασε ως μη βοηθητική και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του το πρωί της Δευτέρας με τους πρέσβεις της ΕΕ, με την Αυστριακή πρέσβη να μην προσθέτει κάτι επιπλέον όσων είπε ο πολιτικός της προϊστάμενος, ούτε όμως και να μπαίνει σε αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη.
Στο Βερολίνο, οι διαθέσεις είναι μικτές. Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ως πρώτη επιλογή ακραίες λύσεις, όπως το κλείσιμο των συνόρων, πλην όμως, επειδή επιθυμεί κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, αν διαμορφωθεί ένα πλήρως αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα, κάτι που μπορεί να σημαίνει και σφράγισμα των συνόρων μας με τη FYROM, τότε δύσκολα η Γερμανία θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την τροπή των πραγμάτων. Πάντως, ίσως και για εσωτερικούς λόγους, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, σοσιαλοδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έβαλε σαφώς πλάτη στο θέμα της Σένγκεν, λέγοντας πως δεν τίθεται ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από αυτή, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε επίσης με κατηγορηματικό τρόπο ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.
Προς ώρας, φαίνεται πως στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα ληφθεί απόφαση για σφράγισμα των ελληνικών συνόρων. Αντίθετα, θα γίνει προσπάθεια να λειτουργήσει πρωτίστως ο νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός, με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε διαμεσολαβητικό ρόλο στο Αιγαίο, αλλά παράλληλα θα φανεί στην πράξη και πώς λειτουργεί η διαδικασία με τη hotspots στα νησιά που έχουν καθοριστεί. Αυτά και άλλα ζητήματα θα βρεθούν μάλλον, όχι μόνο στο επίσημο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής, αλλά και στο τραπέζι της τριμερούς Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας, η οποία θα γίνει στο περιθώριο της επίσημης Συνόδου.
Μέρκελ: Ένας φράχτης στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ θα ήταν αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά και δεν θα έλυνε τα προβλήματά μας
“Το να εγείρουμε απλώς στην Μακεδονία (sic), η οποία δεν είναι καν (κράτος) μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναν προστατευτικό φράχτη χωρίς να λάβουμε υπόψη μας σε ποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έφερνε αυτό την Ελλάδα, δεν θα ήταν απλώς μια μη-ευρωπαϊκή συμπεριφορά, αλλά δεν θα έλυνε και τα προβλήματά μας”, τόνισε σε συνέντευξη με ιδιαίτερο νόημα που παραχώρησε η καγκελάριος Angela Merkel και δήλωσε πεπεισμένη για τη σημασία της Σένγκεν και αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την διατήρησή της.
“Τα αποφασιστικής σημασίας εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν για τη ροή των προσφύγων βρίσκονται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας”, απάντησε η Angela Merkel ερωτηθείσα αν, σε περίπτωση που δεν μειωθεί το προσφυγικό κύμα, “η ταμπέλα “STOP” θα έπρεπε να βρίσκεται στα τουρκικά παραλία του Αιγαίου ή στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ”, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Stuttgarter Zeitung.
Αναφερόμενη στην συζήτηση γύρω από την Ελλάδα, τόνισε: “Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα ως τώρα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της, αλλά ποτέ δεν είπε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να το βελτιώσει αυτό. Διότι απλώς να χτίσουμε στην Μακεδονία (sic), η οποία δεν είναι καν μέλος της Ε.Ε., έναν προστατευτικό φράχτη, χωρίς να λάβουμε υπόψη μας σε ποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έφερνε αυτό την Ελλάδα, δεν θα ήταν απλώς μια μη-ευρωπαϊκή συμπεριφορά, αλλά δεν θα έλυνε και τα προβλήματά μας”.