Αύριο, Τρίτη, αναμένεται να παραλάβει κατά πάσα πιθανότητα η διοίκηση της Attica Bank την έκθεση της DBRS η οποία θα προσδιορίσει το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την πλήρη εξυγίανση της τράπεζας και τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια.
Η κρίσιμη ετυμηγορία του διεθνούς οίκου αναμένεται “από μέρα σε μέρα”, όπως αναφέρουν στο Capital.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών, καθώς έχει ήδη καθυστερήσει πάνω από δύο εβδομάδες. “Κάθε εκατομμύριο μετράει”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δίνοντας το στίγμα των έντονων διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Το ποσό που θα υποδείξει η DBRS αφορά στο κόστος ένταξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των δύο τραπεζών, ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ, στο πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙΙ προκειμένου να διασφαλιστεί το πρώτο βήμα της διαδικασίας -η πλήρης εξυγίανσή των ισολογισμών τους.
Σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις, το ποσό αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί στα 650 εκατ. ευρώ ώστε να καλύψει την αρνητική θέση που θα δημιουργηθεί στο ενεργητικό των δύο μη συστημικών ιδρυμάτων στις λογιστικές καταστάσεις Ιουνίου. Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ωστόσο, θα προστεθεί επιπλέον κονδύλι ύψους 100-150 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αυξήσει τον τελικό “λογαριασμό” έως τα 800 εκατ. ευρώ σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.
Τα κεφάλαια αυτά αφορούν στην υλοποίηση του επιχειρησιακού πλάνου της νέας, υγιούς συγχωνευμένης τράπεζας και αφορά στην αναδιάρθρωση και την ανάπτυξή της με επέκταση και εκσυγχρονισμό του δικτύου καταστημάτων, την ψηφιοποίηση και ευρεία προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης.
Ποιος θα καλύψει την ΑΜΚ
Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται πλέον στις εμπλεκόμενες πλευρές είναι ποιος θα καλύψει την ΑΜΚ και με ποιο ποσοστό συμμετοχής. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στο Δημόσιο το οποίο κατέχει στην Attica ποσοστό 72,5% μέσω του ΤΧΣ και 7,6% μέσω του ΕΦΚΑ.
Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, ωστόσο, φέρεται να εξετάζει με σκεπτικισμό τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ κατά το ποσό που αναλογεί σε αυτό το μερίδιο, ασκώντας πιέσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών μετόχων.
Αρμόδιες πηγές του υπουργείου σχολίασαν σχετικά στο Capital.gr ότι “θα πρέπει να δούμε πρώτα την έκθεση της DBRS για να αποφασίσουμε”, διαψεύδοντας ότι έχει τεθεί πλαφόν για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ τόσο για το ΤΧΣ όσο και για τον ΕΦΚΑ που εκπροσωπούν αθροιστικά συμφέροντα του Δημοσίου.
Ρόλο-κλειδί αναμένεται να διαδραματίσει ο βασικός μέτοχος της Παγκρήτιας και μειοψηφικός μέτοχος της Attica Bank, Thrivest (συμφερόντων Εξάρχου-Μπάκου-Καϋμενάκη), ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει την πρόθεσή του να αποκτήσει το πλειοψηφικό μερίδιο στη νέα τράπεζα, ύψους τουλάχιστον 51%.
Τα βλέμματα στρέφονται, επίσης, σε υφιστάμενους ιδιώτες μετόχους όπως ο εφοπλιστής Μουνδρέας της Παγκρήτιας που δεν αποκλείεται να διευρύνουν τη συμμετοχή τους στη νέα τράπεζα μαζί με άλλους ενδεχόμενους επενδυτές ώστε να καλυφθεί το κενό των 150-200 εκατ. ευρώ που φαίνεται δημιουργείται για την κάλυψη της ΑΜΚ εάν δε συμμετέχει αναλογικά το Δημόσιο.
Βάσω Αγγελέτου
Πηγή capital.gr