Παρασκευή, 6 Αυγούστου, 2021

Κρίσιμος ο ρόλος του στρατού στη Βενεζουέλα – Συνεδριάζει η ΕΕ

Την ίδια ώρα που στη Βενεζουέλα επικρατεί το χάος και η βία συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προκειμένου να διαμορφώσουν την κοινή στάση των χωρών της Ένωσης απέναντι στον Νικολάς Μαδούρο και τον Χοσέ Γκουαϊδό.

Η Ελλάδα πάντως αναμένεται να κινηθεί στη διαρροή από το υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία εκφράζει την αντίθεσή της στην αναγνώριση από την ΕΕ του Χοσέ Γκουαϊδό ως προέδρου της Βενεζουέλας.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν ως «ανεύθυνη στάση» την αναγνώριση από την ΕΕ του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Γκουαϊδό, επισείοντας τον κίνδυνο εμφυλίου.

Την ίδια ώρα πάντως η ΕΕ έχει δώσει τελεσίγραφο στο καθεστώς Μαδούρο να προκηρύξει εκλογές, διαφορετικά θα αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως νέο, προσωρινό πρόεδρο.

Η ΕΕ συμφώνησε πάντως (με την υποστήριξη Ελλάδας, Σουηδίας, Πορτογαλίας) στους όρους αναφοράς για τη δημιουργία International Contact Group (Διεθνής Ομάδα Επαφής), το οποίο θα αποτελείται από χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την υποστήριξη του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και κοινωνίας των πολιτών στη Βενεζουέλα και τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα.

Όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Ομάδα Επαφής αναμένεται να συνεργαστεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την ανάληψη διπλωματικής πρωτοβουλίας για τη χώρα. Η σύσταση της εν λόγω Ομάδας Επαφής αναμένεται να ανακοινωθεί στο αυριανό άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών (Gymnich).

Επαφές με το στρατό

Όπως αποκαλύπτεται σε άρθρο των New York Times από τον Γκουαϊαδό η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας έχει κάνει μυστικές συναντήσεις με στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

«Για τη μετάβαση απαιτείται υποστήριξη από μονάδες-κλειδιά του στρατού. Έχουμε κάνει μυστικές συναντήσεις με στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας», γράφει ο Γκουαϊδό στο άρθρο.

«Το να αποσύρει ο στρατός την υποστήριξή του στον Μαδούρο είναι κρίσιμο για να μπορέσει να υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης», εξηγεί ο 35χρονος πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης που αυτοανακηρύχθηκε υπηρεσιακός πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα και αναγνωρίστηκε αμέσως από τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και πολλών ακόμη κρατών.

Νέο μήνυμα Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την Τετάρτη την κινητοποίηση χιλιάδων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα με σκοπό να πειστεί ο στρατός να γυρίσει την πλάτη στον σοσιαλιστή πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο, κρίνοντας ότι στη χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται σε εξέλιξη μια «μάχη για την ελευθερία».

Μέσω Twitter, ο Ρεπουμπλικάνος ανέφερε ότι «συνεχάρη» τηλεφωνικά τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταβατικός πρόεδρος με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, χαιρετίζοντας την «ιστορική» έλευσή του στην ηγεσία της χώρας.

Οι δύο άνδρες «συμφώνησαν να επικοινωνούν συχνά» εντός των ορίων των προσπαθειών για «την επάνοδο της Βενεζουέλας στη σταθερότητα» και την «ανοικοδόμηση των διμερών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας», κατά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνδιάλεξή τους.

Ο 35χρονος σοσιαλδημοκράτης Γκουαϊδό αξιώνει να αναλάβει την ηγεσία της χώρας μια μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχθούν «ελεύθερες» προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Διαθέτει ως προς αυτό την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, της Ευρώπης και πολλών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων