Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Κριτική σε Βαρουφάκη και από τα Αριστερά με υπογραφή Λαφαζάνη

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παίρνει επίσης θέση στη συζήτηση γύρω από τον πρώην υπουργό οικονομικών και εκφράζει τη ριζική πολιτική του διαφωνία με τη διαπραγματευτική στρατηγική που ακολούθησε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Η υπόθεση με τον Γιάνη Βαρουφάκη παίρνει άσχημη τροπή», αναφέρει η ιστοσελίδα της Αριστερής Πλατφόρμας και υπογραμμίζει ότι «η Iskra έχει εκφράσει ρητά και κατηγορηματικά τη ριζική πολιτική διαφωνία της με την γεμάτη αυταπάτες, παλινωδίες, αντιφάσεις και κωλυσιεργία, διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε ο Γ. Βαρουφάκης, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.

Ως τώρα ο Γιάνης Βαρουφάκης δεχόταν κριτική από τα δεξιά του, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί για σχέδιο εξόδου από το ευρώ και εκείνον να υπεραμύνεται της υποχρέωσής του να έχει ένα plan B για την διόλου απίθανη περίπτωση οι διαπραγματεύσεις να έφθαναν σε αδιέξοδο.

Ωστόσο από πλευράς αριστερής πλατφόρμας, όπως η ίδια εκφράζεται μέσα από τον ιστοχώρο iskra, τονίζεται ότι «είναι άλλο η πολιτική κριτική από αριστερή σκοπιά σε αυτή τη διαπραγματευτική τακτική (του Γ. Βαρουφάκη) και άλλο η αξιοποίησή της ως αφορμή για να βγουν “λάδι” παλιά και νέα μνημόνια και ακόμα χειρότερα η αξιοποίησή της ως αφορμή, με την , τουλάχιστον, ανοχή μελών της κυβέρνησης, για να τεθεί “εκτός νόμου” το σχέδιο Β και να ποινικοποιηθούν και να “λιντσαριστούν” όσοι υποστηρίζουν τέτοιου τύπου σχέδια ως έκτακτη ανάγκη ή υποστηρίζουν ευθέως την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη».

Ο δε Παναγιώτης Λαφαζάνης, προχώρησε ακόμη περισσότερο καταγγέλλοντας το «μνημονιακό κατεστημένο» της χώρας που απευθύνει κριτική στον πρώην υπουργό για το γεγονός ότι είχε plan B και τονίζει ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να μετατρέψουν την Ελλάδα σε «μετεμφυλιακή αρένα».

«Αν το κατεστημένο της μνημονιακής υποτέλειας της χώρας, αντί να πληρώσει για την καταστροφή, πιστεύει ότι μπορεί να βγει και από πάνω και να μετατρέψει την Ελλάδα σε μετεμφυλιακή αρένα είναι πικρά γελασμένο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο κ. Λαφάζανης την Τρίτη στην ομιλία του και κατέληξε: «Το “ΟΧΙ” του ελληνικού λαού δεν ηττήθηκε ούτε έχει παραδοθεί βορά στη χλεύη των ηττημένων. Ο αγώνας για το “ΟΧΙ” συνεχίζεται μέχρι το τέλος».

Ο πόλεμος με την αριστερή πλατφόρμα έχει πλέον ξεκινήσει αν και παραμένει ακύρηχτος, κάτι που ωστόσο αναμένεται να συμβεί σύντομα. Προς το παρόν, τρία στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, οι Αντώνης Νταβανέλος, Στάθης Λεουτσάκος και Σόφη Παπαδόγιαννη προχώρησαν  σε κοινή δήλωση που καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις και να ενεργοποιήσει τον λαϊκό παράγοντα». Στην ανακοίνωση επιμένουν στην σύγκλιση διαρκούς συνεδρίου, που είναι άλλωστε και η επιλογή που δεν συμφέρει τον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του. Τα τρία στελέχη αναφέρουν «Το Διαρκές Συνέδριο έχει καταστατική δημοκρατική υποχρέωση να απορρίψει τη μνημονιακή συμφωνία και να καλέσει την κυβέρνηση να τηρήσει το αντιμνημονιακό – προοδευτικό της πρόγραμμα» και συμπληρώνουν ότι «Η τήρηση των συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών στο κόμμα, η εφαρμογή των προγραμματικών μας δεσμεύσεων και η τήρηση της λαϊκής εξουσιοδότησης και εντολής που μας δόθηκε στις 25 Γενάρη και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη αποτελούν απαραβίαστες αρχές για το κόμμα».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων