Γράφει ο Γιάννης Νικήτας
Tα ελληνικά πανεπιστήμια επιστρέφουν σε μια περίοδο που κανέναν μας δεν έκανε να αισθάνεται υπερήφανος. Καταλήψεις, λεηλασίες, καταστροφές. Αυτές οι τρεις λέξεις σκιαγραφούν την εικόνα των Ελληνικών πανεπιστημίων τα τελευταία 40 χρόνια. Η ασυδοσία σε όλο της το μεγαλείο. Και όλα αυτά στο όνομα του λαϊκού αγώνας, της δήθεν αριστερής εξέγερσης για τα δικαιώματα της νεολαίας. Το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου που τότε είχε ξεχωρίσει για τη μεγάλη αποδοχή του μεταξύ όλων των κομμάτων είναι ήδη πλέον παρελθόν.
Σύμφωνα λοιπόν με το νέο νομοσχέδιο οι καταλήψεις είναι ελεύθερες ενώ σε άλλο σημείο του επισημαίνεται η κατάργηση των αγγλόφωνων τμημάτων των μεταπτυχιακών. Ειδικότερα σύμφωνα με το νομοσχέδιο τροποποιούνται οι παράγραφοι 6 και 7 του άρθρου 33 του ν.4009/2011. Οι παράγραφοι αυτοί αναφέρουν: παράταση της διάρκειας ενός εξαμήνου επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός εβδομάδων διδασκαλίας, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο εβδομάδες και γίνεται με απόφαση του πρύτανη, ύστερα από πρόταση της κοσμητείας της σχολής» ενώ συνεχίζει ««Αν για οποιονδήποτε λόγο ο αριθμός των εβδομάδων διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθημα είναι μικρότερος από τις δεκατρείς, το μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε και δεν εξετάζεται, τυχόν δε εξέτασή του είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του πτυχίου».
Ως εκ τούτου όσο καιρό και να τελούν υπό κατάληψη τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν υπάρχει πρόβλημα σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου αφού ακόμα και να μην έχουν συμπληρωθεί οι απαραίτητες διδακτικές ώρες, οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται κανονικά.