Σε πλήρη ανάπτυξη θα βρεθούν κατά το προσεχές διάστημα οι κατασκευαστικές εργασίες στις Σκουριές, μετά την έγκριση από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος της τεχνικής μελέτης, μέσω της οποίας εγκρίνεται, ουσιαστικά, η μερική αλλαγή χωροθέτησης των βοηθητικών εγκαταστάσεων της σχεδιαζόμενης μονάδας κατεργασίας.
Αυτό ανέφεραν οι επικεφαλής της Eldorado Gold, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών, για το σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.
Σημείωσαν ότι, πλέον, υπάρχει δημιουργικός διάλογος με το υπουργείο, ενώ ενημέρωση για το ύψος των κεφαλαιουχικών δαπανών όπως και για το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα του έργου θα υπάρξει το προσεχές διάστημα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του καναδικού ομίλου Paul Wright ανέφερε ότι η επανεκκίνηση των εργασιών είναι αποτέλεσμα και του συνεχούς διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση η οποία “αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα των επενδύσεων για τη χώρα”.
“Θα προσανατολιστούμε στην επιστροφή της ομάδας μας στις εργασίες και θα αξιοποιήσουμε τη θερινή περίοδο για την υλοποίηση σημαντικών εδαφικών εργασιών και κτιριακών κατασκευών” σημείωσε.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να επιστρέψουν σταδιακά στις θέσεις εργασίας τους οι περίπου 600 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Η εταιρεία, όπως αναφέρει το capital.gr, κατά το πρώτο τρίμηνο δαπάνησε στις Σκουριές το ποσό των 10,6 εκατ. δολαρίων που αντιστοιχεί σε εργασίες περιβάλλοντος και συντήρησης του εξοπλισμού.
Η συνέχιση του έργου περιλαμβάνει την υλοποίηση των κατασκευαστικών εργασιών που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση του εργοστασίου, το οποίο προγραμματιζόταν, πριν το προσωρινό “λουκέτο” του περασμένου Ιανουαρίου, να βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία μέσα στο 2017.
Στις Σκουριές θα πραγματοποιηθεί επιφανειακή εξόρυξη, διάρκειας επτά ετών, και υπόγεια που θα διαρκέσει 21 έτη.
Στα υπόλοιπα έργα, στην Ολυμπιάδα, κατά το πρώτο τρίμηνο, η Eldorado Gold επεξεργάστηκε 87.350 τόνους τελμάτων και παρήγαγε 2.774 ουγγιές χρυσού.
Πλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση της Ολυμπιάδας, με το νέο εργοστάσιο, που θα είναι ετήσιας ονομαστικής δυναμικότητας 800 χιλιάδων τόνων, να παράγει μόλυβδο, ψευδάργυρο και συμπύκνωμα χρυσού.