Πρόκειται για ένα μηνιαίο επίδομα το οποίο θα δίνεται σε όλους, ανεξαρτήτως των εισοδημάτων τους με στόχο να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης αλλά και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.
Το θέμα του ενιαίου μισθού στην Ελβετία συζητείται εδώ και αρκετό καιρό, και μάλιστα πρόκειται να μπει σε δημοψήφισμα μέσα στον Ιούνιο. Όμως οι αρχές της Λωζάνης έσπευσαν να ξεκινήσουν την πιλοτική δοκιμασία της πρωτοποριακής αυτής ιδέας, καθιερώνοντας έναν ενιαίο μισθό σε όλους τους δημότες της πόλης, και μάλιστα ανεξαρτήτως του εισοδήματός τους.
Το πείραμα του βασικού μισθού θα αφορά περίπου 150.000 κατοίκους της πόλης, και προορίζεται στο να ενισχύσει τα έξοδά τους σε βασικές ανάγκες όπως η διατροφή, οι μεταφορές, ο ρουχισμός κ.λπ. Ο βασικός μισθός είναι μία νέα προσέγγιση στο κράτος πρόνοιας όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες, καθώς ενθαρρύνει την κοινωνική δραστηριότητα και ένταξη των κατοίκων ενώ προωθεί και την καινοτομία.
Επιπλέον, όπως υποστηρίζει και ο πρόεδρος του Πράσινου Κόμματος της Λωζάνης, που είναι υπέρ της καθιέρωσης του βασικού μισθού, αυτό το μέτρο ενισχύει την ελεύθερη εργασία αλλά και τις εθελοντικές δραστηριότητες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Πάντως για όσους σπεύσουν να σκεφτούν… ελληνικά, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι αν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο δεν πρόκειται για επιδότηση της τεμπελιάς, καθώς μόλις 2% των Ελβετών φαίνεται ότι θα σταματήσουν την δουλειά τους αν έχουν τον πλουσιοπάροχο βασικό μισθό, ενώ 22% δήλωσαν ότι θα γίνουν επιχειρηματίες και το 54% ότι θα χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να βελτιώσει τα επαγγελματικά του εφόδια.
Η περίπτωση της Λωζάνης δεν είναι η μοναδική αυτή την στιγμή στην Ευρώπη, καθώς ήδη στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας τρέχει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, με ενιαίο μισθό 900 ευρώ για έναν ενήλικα ή 1.300 ευρώ για ζευγάρι ή οικογένεια.
Πάντως στην Ελβετία τα χρήματα που διακυβεύονται είναι πολύ περισσότερα, καθώς οι κάτοικοι τις χώρας καλούνται στις 5 Ιουνίου να εγκρίνουν στο δημοψήφισμα ενιαίο μισθό που θα φθάνει τα 2.500 ελβετικά φράγκα (λίγο πάνω από τα 2.000 ευρώ). Όπως είναι φυσικό, παρά τις αντιδράσεις που εμφανίζονται μέσα στο κοινοβούλιο της χώρας, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα ψηφιστεί από την μεγαλύτερη πλειοψηφία των Ελβετών.