Στις αρχές Φεβρουαρίου πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία της η πρώτη ελληνική πλατφόρμα crowdfunding, που θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ιδιώτη να κάνει μικρές επενδύσεις σε καινοτόμες ιδέες, με αντάλλαγμα μετοχές των εταιρειών που θα δημιουργηθούν.
Σε δηλώσεις τους οι τρεις ιδρυτές της Winners Fund υποστήριξαν ότι από το 2010 μέχρι σήμερα αντλήθηκαν διεθνώς μέσω crowdfunding περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Σήμερα, λειτουργούν διεθνώς 786 πλατφόρμες crowdfunding, οι 200 από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη, με τη Βρετανία να κατέχει ηγετική θέση. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με τελευταίο παράδειγμα τη Γερμανία, αναμορφώνουν το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να γίνει πιο φιλικό το crowdfunding και άλλες εναλλακτικές μορφές επένδυσης/χρηματοδότησης.
Το WinnersFund, σύμφωνα με tanea.gr, ξεκινά την λειτουργία του με τρεις νέες επιχειρηματικές ιδέες με υψηλό βαθμό καινοτομίας, οι οποίες αναζητούν χρηματοδότηση. Πρόκειται για τις AlgaeFarms (με έδρα την Πρέβεζα, προβλέπει την παραγωγή «πράσινων» ενεργειακών καυσίμων από άλγη βιοελαίου, pellets και briquettes), το SpreeadeHipp (είναι το πρώτο ελληνικό ισοτονικό αναψυκτικό – sportsdrink – και το μόνο με ιπποφαές) και τη Φάρμα Δοξάτου (ολοκληρωμένο μοντέλο της κτηνοτροφικής συμπαραγωγής με πολυκαλλιέργεια).
To WinnersFund, στον έναν μήνα που δέχεται προεγγραφές, έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από δέκα νέες επιχειρηματικές ιδέες κατάλληλες για Crowdfunding. Στο σύνολό τους είναι καινοτόμες με σαφή εξωστρεφή προσανατολισμό, ενώ προέρχονται από πολλές περιοχές της χώρας.
Στην Ελλάδα, το πλαίσιο για την ύπαρξη τέτοιων χρηματοδοτήσεων δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό. Ομως, οι ιδρυτές του Winners Fund υποστηρίζουν ότι η πλατφόρμα μπορεί να λειτουργήσει και με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, με αυξημένες δυνατότητες προστασίας των ιδιωτών που θα τοποθετούν χρήματα σε καινοτόμες ιδέες και των επιχειρηματιών που αναζητούν χρηματοδότηση.
Στις βασικές αρχές του μοντέλου crowdfunding είναι πως κάθε καμπάνια άντλησης κεφαλαίων θα διαρκεί περίπου δύο μήνες (μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί η διάρκειά της), η πλατφόρμα θα αμείβεται μόνο από αυτόν που «σηκώνει» κεφάλαια (προμήθεια 5% επί του ποσού), το ελάχιστο ζητούμενο ποσό θα είναι 24.000 ευρώ (δηλαδή το ελάχιστο κεφάλαιο για την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας, όπως επιβάλλει ο νόμος) και το ελάχιστο ποσό που θα μπορεί να επενδύσει ένας ιδιώτης θα είναι τα 20 ευρώ.
Για να πάρουν, βέβαια, τα κεφάλαια όσοι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Winners Fund θα πρέπει να καλύψουν τις απαιτήσεις του νόμου.
Για παράδειγμα, θα πρέπει να εκδώσουν ενημερωτικό δελτίο στην περίπτωση που θέλουν να αντλήσουν περισσότερα από 100.000 ευρώ, κάτι που θα πρέπει να εγκριθεί και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Επιπλέον, για να τους πιστωθούν τα κεφάλαια, θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας και να έχουν έτοιμο τον πίνακα μετόχων, όπου θα φαίνεται η συμμετοχή κάθε επενδυτή, ανάλογα με το ποσό που τοποθέτησε. Οι νέοι επιχειρηματίες παροτρύνονται να διαθέσουν μέχρι και το 49% της εταιρείας τους, αλλά το ακριβές ποσοστό είναι δική τους απόφαση.