Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση, την Πέμπτη η ψηφοφορία για τη Βόρεια Μακεδονία

Στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Τετάρτης η συζήτηση την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα ολοκληρωθεί με την ψήφισή της το βράδυ της Πέμπτης.

Είχε προηγηθεί μια επεισοδιακή και γεμάτη εντάσεις συνεδρίαση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, όπου ξ συμφωνία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Η ΝΔ αναμένεται να προσέλθει στη συζήτηση έχοντας όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα στο τραπέζι, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε χθες το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην περάσει η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο» δήλωσε, σε μια συγκυρία που φουντώνουν τα σενάρια για ενδεχόμενη κατάθεση μομφής εναντίον της κυβέρνησης λόγω του Μακεδονικού.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη για την έκβαση τόσο της συζήτησης όσο και της ψηφοφορίας. Σχολιάζοντας δε το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής από τη ΝΔ, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε την Τρίτη: «Είναι γνωστό πως ο κ. Μητσοτάκης είναι χορηγός της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, αλλά ότι θα έκανε τέτοιο δώρο δε μπορούσαμε να το φανταστούμε. Μία εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, μία δεύτερη νίκη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και αυτή τη φορά με τους εναντίον ψηφίσαντες να είναι πολύ λιγότεροι από 148, είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί. Ανυπομονούμε».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, για πρώτη φορά την Τρίτη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να στηρίξει πρόταση μομφής της ΝΔ εφόσον αφορά το Μακεδονικό. «Έχω καλέσει τον κ. Μητσοτάκη να καταθέσουμε από κοινού πρόταση δυσπιστίας με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος θα δεσμευτεί να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία σε μελλοντική λύση. Αν αυτό δεν γίνει θα πρέπει να δω το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας και τι αφορά ακριβώς. Αν η πρόταση δυσπιστίας αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα την ψηφίσουμε. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μπλοκάρουμε τη Συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων