Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό- Λύση με τον όρο «Μακεδονία» δείχνει ο Νίμιτς

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί σε Αθήνα και Σκόπια ενόψει της σημερινής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Μάθιου Νίμιτς με τους πρέσβεις των δύο χωρών Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι. Την ίδια στιγμή ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην γειτονική χώρα. Το ζήτημα της ονομασίας της ονομασίας των Σκοπίων εισέρχεται στην πιο κρίσιμη καμπή του καθώς όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν εκφράσει δημόσια την επιθυμία το 2018 να είναι η χρονιά στην οποία θα επιλυθεί.

Η Αθήνα κρατάει μικρό καλάθι από την σημερινές διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει ένας σημαντικός δίαυλος επικοινωνίας σε διμερές επίπεδο μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Σκοπιανού ομολόγου του Νικολά Ντιμιτρόφ. Ωστόσο η δήλωση του υπουργού εξωτερικών της γειτονικής χώρας που υποστήριξε πως δεν υπάρχει αποκλειστικότητα στον όρο Μακεδονία, λίγο έλειψε να δυναμιτίσει το κλίμα των διαπραγματεύσεων.

Τα βλέμματα πάντως είναι στραμμένα στην συνάντηση που θα έχουν πιθανότατα στο Νταβός οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών στις 24 ή στις 25 Ιανουαρίου. Στο ραντεβού αυτό εκτιμούν διπλωματικές πήγες θα φανεί αν τελικώς υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.

Η πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ που θα παρουσιάσει σήμερα στους διαπραγματευτές των δύο χωρών αναμένεται να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.

«Είναι μια νέα πρόταση, διότι είναι μια νέα συγκυρία και κάποιες από τις ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια. Ουδείς πρόκειται να ανακαλύψει κάτι απολύτως νέο. Αν υπήρχε κάτι απολύτως νέο θα το είχαμε ανακαλύψει τα τελευταία 25 χρόνια. Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Οπότε είναι ένας συνδυασμός. Αλλά νομίζω ότι στις παρούσες συνθήκες, θα αναζητήσουμε διαφορετικές λύσεις με έναν νέο τρόπο. Κι αυτό προσπαθώ να κάνω» δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς στον ΑΝΤ1 χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών.

Ο Γ. Γ του ΝΑΤΟ στα Σκόπια

Βρυξέλλες, Βερολίνο, Μόσχα και Ουάσιγκτον παρακολουθούν για διαφορετικούς λόγους η κάθε πλευρά από κοντά όλες τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων. Κύριος παρονομαστής της Ε.Ε. και των ΗΠΑ είναι η ολοένα και πιο ισχυρή παρουσία της Ρωσίας στην Βαλκανική χώρα, γεγονός που έχει προκαλέσει την έκδηλη ανησυχία τους.

Δεν θα πρέπει επίσης να θεωρείται καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή που επέλεξε να επισκεφτεί τα Σκόπια ο γ.γ του ΝΑΤΟ. Ο Γένς Στόλτενμπεργκ θα βρίσκεται στα Σκόπια σήμερα και αύριο και θα συναντηθεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Στο επίκεντρο των συναντήσεων θα βρεθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η ΠΓΔΜ προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωατλαντική προοπτική της, καθώς και οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, δεδομένου του ότι η επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος προϋπόθεση για να λάβει η χώρα πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ θα μιλήσει το μεσημέρι της Πέμπτης και σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ ενώ θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη τύπου συναντηθεί με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων