Ξεκινούν το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει το σκάνδαλο της Novartis. Στην αρχή της διαδικασίας θα εκλεγεί το προεδρείο και τη θέση του αναμένεται να καταλάβει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας.
Στην Προανακριτική θα μετέχουν συνολικά 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 5 της ΝΔ και ένας από κάθε ένα από τα υπόλοιπα 6 κόμματα της Βουλής.
Η Προανακριτική Επιτροπή έχει λάβει αρχικά προθεσμία ενός μήνα από την Ολομέλεια της Βουλής για να διερευνήσει εάν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα της δωροδοκίας, της δωροληψίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος για δύο πρώην πρωθυπουργούς (Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο) και οκτώ πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ (Άδωνι Γεωργιάδη, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη). Έχει πάντως τη δυνατότητα να ζητήσει παράταση εργασιών αν απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για τη διερεύνηση του σκανδάλου.
Η Επιτροπή καλείται να διερευνήσει επίσης εάν οι κατηγορίες περί δωροδοκίας αφορούν ενδεχόμενες πράξεις που τελέστηκαν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων ή επ’ ευκαιρία τους. Αν κριθεί ότι τα ενδεχόμενα αδικήματα τελέστηκαν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων των εμπλεκομένων τότε αυτό συνεπάγεται ότι έχουν παραγραφεί λόγω της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Αντίθετα, εάν η Προανακριτική καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τυχόν πράξεις δωροδοκίας συνέβησαν επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων τότε δεν υπάρχει ακόμη παραγραφή και η δικογραφία θα επιστραφεί στην τακτική δικαιοσύνη η οποία θα διερευνήσει τους εμπλεκόμενους σαν να ήταν απλοί πολίτες. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με παλαιότερες αποφάσεις αντίστοιχων επιτροπών της Βουλής το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος δεν παραγράφεται βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Άρα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επιστραφεί στη δικαιοσύνη.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να ζητήσουν να κληθούν να καταθέσουν στην Προανακριτική οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατ’ αντιπαράσταση με τα 10 εμπλεκόμενα πρόσωπα. Στόχος της εν λόγω πρότασης είναι να αρθεί στην πράξη το καθεστώς ανωνυμίας που προστατεύει τους μάρτυρες «δημοσίου συμφέροντος» βάσει της σχετικής νομοθεσίας.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, έχει προτείνει οι συνεδριάσεις της προανακριτικής να μεταδίδονται και από την τηλεόραση. Πάντως οι σχετικές συνεδριάσεις διεξάγονται πάντοτε κεκλεισμένων των θυρών γιατί οι Προανακριτικές Επιτροπές της Βουλής έχουν ρόλο και καθήκοντα εισαγγελέα.