Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Κτηματολόγιο: Δείτε το ακίνητό σας με ένα κλικ και διορθώστε τυχόν λάθη

Δείτε με ένα κλικ το ακίνητο που δηλώσατε και ελέγξτε αν έχει αποτυπωθεί σωστά. Το Εθνικό Κτηματολόγιο με τη νέα υπηρεσία θέασης που βρίσκεται ήδη στον αέρα, από τις αρχές της εβδομάδας, απαλλάσσει οριστικά τους ιδιοκτήτες από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες εντοπισμού και αποτύπωσης της ακίνητης περιουσίας.

Η εφαρμογή, που βρίσκεται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες – e-Κτημαγολόγιο στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ ΑΕ www.ktimatologio.gr) υποστηρίζει τα οριστικά στοιχεία κτηματογράφησης- αρχικές εγγραφές για συνολικά 333 περιοχές των πρώτων προγραμμάτων κτηματογράφησης κατά την περίοδο 1995-1999, καθώς και τις 16 περιοχές των προγραμμάτων του 2008 (10 πρωτεύουσες νομών και 6 περιοχές της Θεσσαλονίκης). Σταδιακά, θα εντάσσονται οι περιοχές όπου ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση, ένα μήνα μετά την έναρξη του Κτηματολογικού Γραφείου.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, για τη θέαση των τελικών στοιχείων κτηματογράφησης, στην υπηρεσία, που λειτουργεί ήδη από τον Μάιο για 16 περιοχές των προγραμμάτων κτηματογράφησης μετά το 2008, οι ιδιοκτήτες εάν δεν έχουν ήδη εγγραφεί, θα πρέπει να αποκτήσουν κωδικό πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΕΚΧΑ Α.Ε. μέσω του site, ενώ στην περίπτωση που κάποιος χρήστης επιθυμεί να υποβάλει ηλεκτρονικά δήλωση/αντίρρηση για διαφορετικά πρόσωπα, θα πρέπει να δημιουργήσει με το ίδιο e-mail ή και με διαφορετικό τόσους κωδικούς, όσα είναι τα πρόσωπα για λογαριασμό των οποίων θέλει να ενεργήσει.

Σκοπός της υπηρεσίας είναι η ενημέρωση των δικαιούχων, για την τελική καταγραφή του ακινήτου τους (νομική και χωρική πληροφορία) όπως είχε τη στιγμή λήξης της κτηματογράφησης και έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου (μετά την ανάρτηση και την αναμόρφωση των στοιχείων με τα αποτελέσματα των ενστάσεων/ αιτήσεων διόρθωσης). Τα στοιχεία αφορούν τις «αρχικές εγγραφές» του Κτηματολογίου, καθώς όλες οι μετέπειτα μεταβολές του ακινήτου (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές κ.λπ.) εμφανίζονται στο «Κτηματολογικό Φύλλο» του ακινήτου, που εκδίδεται κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου από το αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο.

Ψηφιακή πύλη – Υπηρεσίες

Η πληροφόρηση που παρέχεται μέσω της εφαρμογής είναι προσωποποιημένη. Η πρόσβαση για τις 333 περιοχές γίνεται μέσω των ατομικών κωδικών που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στις εφαρμογές του taxisnet, ενώ για τις 16 πρόσφατα κτηματογραφημένες περιοχές χρησιμοποιούνται οι τρεις κωδικοί που αναγράφονται στο αποδεικτικό υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας.

Μέσω της υπηρεσίας παρέχονται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους τα εξής:
α) Απόσπασμα του Κτηματολογικού Φύλλου (νομική πληροφορία)
β) Απόσπασμα χάρτη στον οποίο είναι οροθετημένο το ακίνητο (χωρική πληροφορία)
γ) Ο ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου) του συγκεκριμένου ακινήτου.
δ) Πληροφορίες σχετικά με τη λήξη προθεσμίας διόρθωσης Αρχικών Εγγραφών

Οι ενδιαφερόμενοι εφόσον εντοπίσουν ελλείψεις ή σφάλματα, θα πρέπει να ξεκινήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία διόρθωσης, απευθυνόμενοι στο Κτηματολογικό Γραφείο της περιοχής του ακινήτου. Σε περίπτωση που η αναζήτηση δεν επιστρέψει αποτελέσματα, είναι πιθανό η ιδιοκτησία τους να έχει καταγραφεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και θα πρέπει να επικοινωνήσουν, επίσης, με το αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο.

Νέες περιοχές το 2015

Όπως επισημαίνει στην Ημερησία η Διευθύντρια Λειτουργούντος Κτηματολογίου, Μαρία Κασάπη, στο ερχόμενο διάστημα στο σύστημα ψηφιακής θέασης θα ενταχθούν σταδιακά 24 ακόμη περιοχές, εκ των οποίων οι μισές (12) θα έχουν ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι 8 περιοχές αφορούν τον νομό Θεσσαλονίκης (Αγίου Παύλου, Ευκαρπίας, Νεαπόλεως, Πεύκων, Πολίχνης, Σταυρουπόλεως, Συκεών και Τριανδρίας), ενώ οι υπόλοπες 4 αφορούν την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Δράμα και Κιλκίς). Μετά τον Ιούλιο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ολοκληρώνεται το έργο ψηφιακής θέασης σε 6 περιοχές της Αττικής (Πειραιάς, Αγία Βαρβάρα, Αιγάλεω, Περιστέρι, Γαλάτσι και Νέα Ιωνία), το Βαθύ της Σάμου, ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο Πολύγυρος Χαλκιδικής, η Φλώρινα, η Κοζάνη, η Κατερίνη και η Έδεσσα.

Τέλος στη γραφειοκρατία

Η πληροφόρηση που παρέχεται μέσω της εφαρμογής είναι προσωπο-ποιημένη. Η πρόσβαση για τις 333 περιοχές γίνεται μέσω των ατομικών κωδικών, που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στις εφαρμογές του taxisnet.

Στο ερχόμενο διάστημα στο σύστημα ψηφιακής θέασης θα ενταχθούν σταδιακά 24 ακόμη περιοχές, εκ των οποίων οι μισές (12) θα έχουν ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων