Ρύθμιση για το Κτηματολόγιο έρχεται να λύσει μία εκκρεμότητα χρόνων, που ταλαιπωρεί χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που αδυνατούν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους.
H κλεψύδρα για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο με την τελική ημερομηνία γι΄αυτό να παραμένει η 30ή Νοεμβρίου 2024 έχει γυρίσει ανάποδα, καθώς το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση.
Το τελευταίο χρονικό περιθώριο έως τις 30 Νοεμβρίου, δίνει μια ανάσα σε πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε 111 περιοχές σε όλη τη χώρα όπου ήδη λειτουργούν Κτηματολογικά Γραφεία, μεταξύ των οποίων και 23 περιοχές στην Αττική, προκειμένου να διορθώσουν τις ανακριβείς πρώτες εγγραφές και να σώσουν τα ακίνητά τους.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη λοιπόν, που έχει εντάξει ο αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, οι ιδιοκτήτες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να προχωρούν σε μονομερή τροποποίηση των επιφανειών της ιδιοκτησίας τους, με τη βασική προϋπόθεση όμως πως δεν θα θίγονται τα δικαιώματα άλλων ιδιοκτητών.
Τις νέες ρυθμίσεις οι οποίες αναμένεται να «ξεμπλοκάρουν» μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικά, αλλά και άλλων που έχουν …κολλήσει λόγω πολεοδομικών παραβάσεων θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο να αποτελεί νόμο του κράτους.
Ο βασικός κορμός της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας θα αφορά περιπτώσεις ακινήτων που εμφανίζονται ως δάση ή δασικά για τα οποία το Δημόσιο δεν θα προβάλει δικαιώματα κυριότητας. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθεί και διάταξη η οποία θα ξεμπλοκάρει αγοραπωλησίες και άλλες μεταβιβάσεις ακινήτων που είχαν «παγώσει» εξαιτίας ασήμαντων πολεοδομικών παραβάσεων.
Ηδη μέσα από το νέο εργαλείο του Κτηματολογίου, maps.ktimatologio.gr οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τη φάση κτηματογράφησης που βρίσκονται όλες οι περιοχές της χώρας.
«Η μεταρρύθμιση στο Κτηματολόγιο είναι για την κυβέρνησή μας βασική προτεραιότητα, γιατί υπηρετεί τον βασικό στόχο που έχει θέσει ο πρωθυπουργός και δεν είναι άλλος από τη βελτίωση της καθημερινότητας», έχει δηλώσει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, προσθέτοντας πως εντός του 2025 η μεταρρύθμιση θα έχει πλήρως ολοκληρωθεί.
Η κυβέρνηση έχει αναφέρει πολλάκις μέχρι σήμερα ότι το Κτηματολόγιο θα έχει ολοκληρωθεί το 2025. Παραμένει ωστόσο ανοιχτό το πόσο πλήρες και πόσο αξιόπιστο ως προς την ασφάλεια δικαίου θα είναι αυτό το Κτηματολόγιο εφόσον διορθώσεις, δικαστικές και εξωδικαστικές διαδικασίες θα συνεχίζονται.
Τι ισχύει στην περίπτωση που κάποιος άλλος έχει δηλώσει το ίδιο ακίνητο;
Σε περίπτωση που κάποιος άλλος έχει δηλώσει το ίδιο ακίνητο, μπορεί η επιτροπή εξέτασης των ενστάσεων να προκρίνει το δικαίωμα του άλλου ιδιοκτήτη στις πρώτες εγγραφές και στη συνέχεια απαιτείται να γίνει προσφυγή στα δικαστήρια ώστε να αλλάξουν οι πρώτες εγγραφές.
Ποιες διορθώσεις μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή;
Ανακριβείς εγγραφές που αφορούν προσωπικά ή ληξιαρχικά στοιχεία του δικαιούχου (ημερομηνία γέννησης, ΑΦΜ, αριθμός ταυτότητας κ.λπ.) μπορούν να διορθωθούν οποτεδήποτε. Επίσης η διόρθωση των γεωμετρικών στοιχείων του ακινήτου δεν καταλαμβάνεται από την οριστικοποίηση και μπορεί να γίνει οποτεδήποτε.
Ποιες διορθώσεις μπορούν να γίνουν με την εξωδικαστική διαδικασία;
Εξωδικαστικά μπορούν να γίνουν διορθώσεις που αφορούν:
– πρόδηλα σφάλματα
-γεωμετρικά στοιχεία του ακινήτου
– την αλλαγή του δικαιώματος λόγω νέου συμβολαίου, υποθήκης, διοικητικής πράξης, δικαστικής απόφασης ή άλλης διαδικαστικής πράξης, που καταχωρίστηκε στα βιβλία του υποθηκοφυλακείου πριν από την ημερομηνία καταχώρησης των πρώτων εγγραφών.
– τον χαρακτηρισμό ακινήτου ως δασικού, μετά την κύρωση του δασικού χάρτη.
Πηγή: protothema.gr