Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Κτυπάει «κόκκινο» η ανεργία στην Ευρωζώνη

Ρεκόρ σπάει το επίπεδο ανεργίας στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, καθιστώντας σαφή τη δεινή θέση που βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία, παρά τις ελπίδες για σταδιακή ανάκαμψη μέσα στη φετινή χρονιά. Το ποσοστό ανεργίας έφτασε τα επίπεδα ρεκόρ του 11,8% με 26 εκατομμύρια ανθρώπους να είναι άνεργοι το Νοέμβριο, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10,8 του εργασιακού δυναμικού της Ευρωζώνης.

Τη μεγαλύτερη άνοδο ανεργίας, αναλογικά, από τις χώρες της Ευρωζώνης, χωρίς να αποτελεί έκπληξη είδε η Ελλάδα, με το ποσοστό να φτάνει στο 26% το Σεπτέμβριο, αν και το μεγαλύτερο νούμερο το είχε η Ισπανία με 26,6% το Νοέμβριο.

Τα νούμερα καταδεικνύουν μια εύθραυστη οικονομία, παρά την πρόοδο στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις προβλέψεις των οικονομικών δεδομένων που δείχνουν ένα σταδιακό τερματισμό στα προβλήματα δημοσίου χρέους των χωρών της Ευρωζώνης.

Δυστυχώς οι αναλύσεις αναφέρουν ότι αυτή δεν πρόκειται να είναι η τελευταία άνοδος στα ποσοστά ανεργίας, καθώς οι κυβερνήσεις μειώνουν θέσεις εργασίας και ο ιδιωτικός τομέας είναι διστακτικός σε προσλήψεις με δεδομένη τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα αναφορικά με τη χρηματοπιστωτική (τραπεζική) κρίση της Ευρωζώνης.

Αυτά για όσους βιάζονται να εκφράσουν την αισιοδοξία τους πως τάχα το βαρέλι έπιασε πάτο και έρχονται καλύτερες ημέρες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων