Μπορεί η Αμβέρσα να φημίζεται ως ο παγκόσμιος κόμβος εμπορίας διαμαντιών, ενώ οι περισσότεροι ακατέργαστοι λίθοι να εξορύσσονται στη Ρωσία ή την Αφρική. Παρόλα αυτά σε μια άγνωστη πόλη της Ινδίας, τη Σουράτ, κόβεται περίπου το 90% των διαμαντιών του πλανήτη και μεταξύ άλλων διαθέτει και ένα κτίριο-ρεκόρ για να στεγάσει τη βιομηχανία της.
Το πρόσφατα εγκαινιασμένο Surat Diamond Bourse χαρακτηρίζεται ως «one-stop προορισμός» για περισσότερους από 65.000 επαγγελματίες διαμαντιών, συμπεριλαμβανομένων των κοπτών, των στιλβωτών και των εμπόρων. Το έργο πρόκειται να υποδεχθεί τους πρώτους ενοίκους του τον Νοέμβριο μετά από τέσσερα χρόνια κατασκευαστικών εργασιών, δύο από τα οποία παρεμποδίστηκαν από καθυστερήσεις που σχετίζονται με τον Covid.
Διαθέτοντας μια σειρά από εννέα ορθογώνιες κατασκευές που εκτείνονται και συνδέονται μεταξύ τους μέσω μιας κεντρικής «σπονδυλικής στήλης», το εκτεταμένο 15ώροφο συγκρότημα έχει κατασκευαστεί σε περισσότερα από 35 στρέμματα γης. Οι αρχιτέκτονες του εμπορικού κέντρου λένε ότι περιλαμβάνει πάνω από 7,1 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια επιφάνειας, πράγμα που σημαίνει ότι ξεπέρασε το Πεντάγωνο ως το μεγαλύτερο κτίριο γραφείων στον κόσμο.
Φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί προσφέρουν μια πρώτη ματιά στα μαρμάρινα δάπεδα και τα γεμάτα φως αίθρια που συνδέουν πάνω από 4.700 χώρους γραφείων, οι οποίοι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως μικρά εργαστήρια κοπής και στίλβωσης διαμαντιών. Η ανάπτυξη ύψους 32 δισεκατομμυρίων ρουπιών (388 εκατομμυρίων δολαρίων) στεγάζει επίσης 131 ανελκυστήρες, καθώς και χώρους εστίασης, λιανικής πώλησης, ευεξίας και συνεδριακών εγκαταστάσεων για τους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του έργου, Mahesh Gadhavi, το Surat Diamond Bourse θα γλιτώσει χιλιάδες ανθρώπους από το να ταξιδεύουν, μερικές φορές καθημερινά, με το τρένο στη Βομβάη για να κάνουν δουλειές, πράγμα που ήταν αρκετά χρονοβόρο.
Ο «δημοκρατικός» σχεδιασμός
Το κτίριο σχεδιάστηκε από το ινδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Morphogenesis μετά από διεθνή διαγωνισμό σχεδιασμού. Η υπέρβαση του Πενταγώνου δεν ήταν μέρος της εντολής του διαγωνισμού, δήλωσε ο Gadhavi στο CNN. Αντίθετα, το μέγεθος του έργου υπαγορεύτηκε από τη ζήτηση, προσθέτοντας ότι όλα τα γραφεία αγοράστηκαν από εταιρείες διαμαντιών πριν από την κατασκευή.
Η Morphogenesis δήλωσε ότι η διάταξή της δημιουργεί «ίσους όρους ανταγωνισμού» για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Με τα γραφεία να συνδέονται με έναν μακρύ κεντρικό διάδρομο, μια διαμόρφωση που θυμίζει τερματικό σταθμό αεροδρομίου, οι εργαζόμενοι θα έχουν εξίσου εύκολη πρόσβαση στις ανέσεις και τις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τη συν ιδρύτρια του αρχιτεκτονικού γραφείου, Sonali Rastogi, η οποία χαρακτήρισε το σχεδιασμό ως «δημοκρατικό».
Η εργασία εκεί έχει ως στόχο «να είναι ακριβώς η ίδια για όλους. Κανένα γραφείο δεν χρειάζεται περισσότερο από επτά λεπτά για να φτάσει κανείς από οποιαδήποτε πύλη εισόδου του κτιρίου», εξήγησε η Rastogi.
Ο σχεδιασμός ενημερώθηκε επίσης από την έρευνα της Morphogenesis σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του ινδικού εμπορίου διαμαντιών. Η Rastogi επέστησε την προσοχή στη σειρά από εννέα αυλές 1,5 στρεμμάτων, με καθίσματα και υδάτινα χαρακτηριστικά, που μπορούν να χρησιμεύσουν ως περιστασιακοί χώροι συνάντησης για τους εμπόρους.
Συγκρίνοντας τους διαμορφωμένους χώρους με «ένα παραδοσιακό παζάρι», η Rastogi δήλωσε ότι η εταιρεία επηρεάστηκε από το γεγονός ότι πολλές ανεπίσημες συναλλαγές λαμβάνουν χώρα εκτός του περιβάλλοντος του γραφείου.
Σχέδια μετασχηματισμού
Οι αεροφωτογραφίες του Surat Diamond Bourse δείχνουν ότι ο περίγυρος του γιγαντιαίου κτιρίου είναι, προς το παρόν, αξιοσημείωτα χαμηλός. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει αν υλοποιηθούν τα σχέδια για μια σημαντική ανάπλαση της πόλης των 7 εκατομμυρίων κατοίκων, που ονομάστηκε «Dream City».
Το φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο έχει επαινεθεί δημοσίως από τον πρωθυπουργό Μόντι, αποσκοπεί στην οικοδόμηση μιας «έξυπνης» πόλης σε σχεδόν 700 εκτάρια (1.730 στρέμματα) του νότιου Σουράτ. Ο Gadhavi δήλωσε ότι ο νέος διαμαντένιος κόμβος θα χρησιμεύσει ως «αγκυροβόλιο ενοικιαστήριο» για την περιοχή. Η Rastogi ανέφερε εν τω μεταξύ ότι η εταιρεία της βρίσκεται σε συζητήσεις με πιθανούς πελάτες για άλλα έργα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός συνεδριακού κέντρου.
Αν και η αρχιτέκτονας παραδέχτηκε ότι το Σουράτ δεν διαθέτει μια «πολύ αξιόλογη δική του αρχιτεκτονική γλώσσα», εξέφρασε την ελπίδα ότι ο βιώσιμος σχεδιασμός θα διαμορφώσει τη μελλοντική ανάπτυξη μιας πόλης όπου οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες μπορεί να ξεπεράσουν τους 110 βαθμούς Φαρενάιτ.
Το Morphogenesis ισχυρίζεται ότι ο σχεδιασμός του καταναλώνει έως και 50% λιγότερη ενέργεια από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο για να κερδίσει «πλατινένια» βαθμολογία από το Ινδικό Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων. Το διογκωμένο σχήμα της κεντρικής σπονδυλικής στήλης σχεδιάστηκε για να διοχετεύει τους επικρατούντες ανέμους μέσα από τη δομή, λένε οι αρχιτέκτονες, ενώ η «ακτινοβόλος ψύξη» κυκλοφορεί ψυχρό νερό κάτω από τα δάπεδά του για να μειώσει τις εσωτερικές θερμοκρασίες.
Τέλος αν και τα μεμονωμένα γραφεία θα βασίζονται στον παραδοσιακό κλιματισμό, ο Rastogi εκτιμά ότι περίπου το μισό κτίριο ψύχεται με φυσικό εξαερισμό, ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια. «Το κτίριο βασιζόταν περισσότερο στον περιβαλλοντικό και βιώσιμο σχεδιασμό παρά σε μια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική γλώσσα».
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.