«Ο πρόεδρος της ΝΔ βγαίνει ενισχυμένος από αυτό το συνέδριο» σχολιάζει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης αναφερόμενος στο 11ο συνέδριο της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να δει κανείς την ψυχολογία του κόσμου όταν πήγε στο συνέδριο και όταν έφυγε από το συνέδριο».
Ερωτηθείς εάν συμφωνεί με την εξαγγελία της υπουργού Εργασίας για την παροχή έκτακτου επιδόματος σε κάθε νέο άνεργο από 18-24 ετών, ο κ. Κυρανάκης απαντά πως «η πολιτική των επιδομάτων είναι γνωστή. Υπερφορολογούν τους πάντες, ώστε να μοιράζουν λεφτά, Οι νέοι θέλουν ευκαιρίες και δουλειές».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το 2018, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ υποστηρίζει ότι «στο Μαξίμου πλέον γνωρίζουν πως ό,τι και να κάνουν η νίκη της ΝΔ δεν αντιστρέφεται» και σημειώνει: «Ο κ. Τσίπρας θα μετανιώσει που δεν έκανε εκλογές νωρίτερα».
Σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε προ ημερών, ο κ. Κυρανάκης εκτιμά ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων εύχεται αυτός ο προϋπολογισμός να είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Τσίπρα».
Για τις δημοσκοπήσεις υποστηρίζει πως «αυτές του τελευταίου διαστήματος δείχνουν ότι η ΝΔ δεν έχει πιάσει ταβάνι» και ότι «μεγαλύτερη σημασία από τη διαφορά έχει το ποσοστό της ΝΔ και η τροχιά αυτοδυναμίας».
Τέλος, ερωτηθείς εάν μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην χρησιμοποιήσει κανέναν συγγενή του στην κυβέρνηση υπάρξουν και άλλου τύπου «αποκλεισμοί» π.χ. ηλικιακοί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης δηλώνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτή του την κίνηση αλλά και με τη δέσμευσή του για 50% ανανέωση στα ψηφοδέλτια, έστειλε ένα μήνυμα προ όλους και ειδικά προς τους νέους ανθρώπους που θέλουν να δουν την ανανέωση στην πράξη και όχι στα λόγια». Πάντως, προσθέτει πως «όσους νέους κι αν βάλει στα ψηφοδέλτια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εντολή ανανέωσης μπορούν να δώσουν τελικά μόνο οι πολίτες με την ψήφο τους».
Ακολουθεί η συνέντευξη του αναπληρωτή εκπρόσωπου Τύπου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Κυρανάκη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ. Κύριε Κυρανάκη ο πρόεδρος της ΝΔ, στην ομιλία του, κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου είπε «Το ρολόι των εκλογών μετράει αντίστροφα». Εκτιμάτε ότι το 2018 θα είναι εκλογικό έτος;
Απ. Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Στο Μαξίμου πλέον γνωρίζουν πως ό,τι και να κάνουν, όσα επιδόματα κι αν μοιράσουν, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας δεν αντιστρέφεται. Ο κ. Τσίπρας θα μετανιώσει που δεν έκανε εκλογές νωρίτερα. Δική μας δουλειά πάντως είναι το 2018 να πείσουμε ακόμα περισσότερους πολίτες ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Να μιλήσουμε για το σχέδιό μας, για το πώς θα δημιουργήσουμε 120.000 θέσεις εργασίας ετησίως, πώς θα μειώσουμε τους φόρους ώστε να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων, πώς θα βάλουμε σε τάξη το κράτος, πώς θα φέρουμε πίσω στη χώρα τη νέα γενιά.
Eρ. Τον Αύγουστο του 2018 η χώρα θα βγει τυπικά από τα μνημόνια. Τουτέστι, θα χαρακτηρίζατε, αυτόν τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε, προ ημερών, ως τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό;
Απ. Σε 12 μήνες από τώρα, τον Ιανουάριο του 2019, οι συνταξιούχοι θα πάνε στα ATM και θα δουν μια πολύ μεγάλη μείωση. Θα ρωτήσουν λοιπόν τον κ. Τσίπρα, «αφού έχουμε βγει από τα μνημόνια, αυτή η μείωση σε ποιο μνημόνιο ανήκει;». Είναι προφανές ότι κοροϊδεύει, πρώτα από όλα, τον εαυτό του υποσχόμενος έξοδο από τα μνημόνια, όταν έχει υπογράψει πλεονάσματα λιτότητας 3,5% μέχρι το 2022. Άρα, η ίδια η πραγματικότητα θα διαψεύδει την κυβέρνηση οποτεδήποτε θα ισχυρίζεται κάτι τέτοιο.
Το σίγουρο είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων εύχεται αυτός ο προϋπολογισμός να ήταν ο τελευταίος της κυβέρνησης Τσίπρα. Η χώρα έχει ανάγκη από έναν αναπτυξιακό προϋπολογισμό με χαμηλούς φόρους, μειωμένες εισφορές και μέτρα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης και των αδύναμων που πληρώνουν σήμερα το λογαριασμό.
Ερ. Πάρα ταύτα, κύριε Κυρανάκη, η μία μετά την άλλη οι ξένες εφημερίδες προϊδεάζουν αφενός για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο και αφετέρου μιλούν θετικά για την ελληνική οικονομία. Πρόσφατα η Independent ανέφερε τη μελέτη της διεθνούς ομάδας οικονομολόγων της PricewaterhouseCoopers σύμφωνα με την οποία «η οικονομία της Eυρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2.5% το 2018, με χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία να είναι οι βασικοί μοχλοί». Πώς σχολιάζετε αυτά τα δημοσιεύματα;
Απ. Ο ξένος Τύπος προεξοφλεί επίσης στο σύνολό του τον ερχομό της επόμενης κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη και εκτιμούν ότι αυτός είναι ο βασικός παράγοντας προοπτικής και σταθερότητας για την οικονομία.
Οι πολιτικές μας έχουν γίνει γνωστές στους Ευρωπαίους εταίρους και οι αντιδράσεις για το οικονομικό μας πρόγραμμα είναι πολύ θετικές. Γι΄ αυτό ακούμε συχνά και ξένους επενδυτές να μιλούν για την πολιτική Μητσοτάκη και τις επενδυτικές ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Όλη η Ευρώπη γνωρίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι φιλική προς τις επενδύσεις, αποφασιστική στις μεταρρυθμίσεις, συνεπής ως προς τις υπογραφές της.
Τώρα ως προς τη σύγκριση της σημερινής Ελλάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με όσα συμβαίνουν σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία, θα πρότεινα στους αναγνώστες να διαβάσουν και την υπόλοιπη ανάλυση της PwC που δείχνει πόσο πίσω είμαστε σε σχέση με αυτές τις χώρες. Το 2016 ήμασταν η μόνη χώρα της Ευρωζώνης σε ύφεση, και φέτος έχουμε τη χαμηλότερη ανάπτυξη από όλους. Όλοι «τρέχουν», και εμείς πάμε «μπουσουλώντας».
Ερ. Την ημέρα έναρξης του συνεδρίου της ΝΔ, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε την παροχή έκτακτου επιδόματος σε κάθε άνεργο νέο από 18-24 ετών της τάξης των 400 ευρώ, εξαγγελία για την οποία άσκησε κριτική η ΝΔ. Θα ήθελα να μου πείτε, εσείς ως νέος άνθρωπος δεν συμφωνείτε να δοθεί ενόψει Χριστουγέννων ένα βοήθημα σε άνεργους νέους;
Απ. Ο Ρόναλντ Ρήγκαν είχε πει κάποτε «η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι οι δουλειές». Η πολιτική των επιδομάτων είναι γνωστή. Υπερφορολογούν τους πάντες, κυρίως τους συνεπείς και τους νοικοκύρηδες, ώστε να μοιράζουν λεφτά, νομίζοντας ότι έτσι θα χτίσουν εκλογικές πελατείες. Αυτά τα έκανε το ΠΑΣΟΚ για δεκαετίες, και είδατε που έφτασε. Οι νέοι θέλουν ευκαιρίες και δουλειές. Όχι δουλειές των 360 ευρώ που δημιουργήθηκαν επί ημερών Αχτσιόγλου. Δουλειές που θα τους επιτρέψουν να φτιάξουν τη ζωή τους και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους εδώ στην Ελλάδα. Η υπουργός Εργασίας πιστεύει ότι θα έρθει η ανάπτυξη με τέτοια επιδόματα. Ίσως αν είχε κολλήσει ένσημα στην αγορά εργασίας στη μέχρι τώρα ζωή της, να είχε διαφορετική άποψη.
Ερ. Να έλθουμε και λίγο στις δημοσκοπήσεις, καθώς έχουν δει το φως της δημοσιότητας δημοσκοπήσεις που δείχνουν μεγάλη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μία πρόσφατη της KAΠΑ Research με 4,8% διαφορά και τίτλο «το παιχνίδι παραμένει ανοικτό». Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Απ. Αυτή η δημοσκόπηση δεν έχει αναγωγή και μετρά στο αποτέλεσμα το ποσοστό αναποφάσιστων. Άρα δεν μιλάμε για πρόθεση ψήφου. Υπάρχουν όμως δύο στοιχεία από όλες τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος -και στην συγκεκριμένη- που δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πιάσει ταβάνι. Πρώτον, το γεγονός ότι καταγράφονται συνεχείς εισροές από άλλα κόμματα, αποδεικνύει πως η επιρροή μας είναι οριζόντια, σε όλη την κοινωνία, ανεξάρτητα από παλιούς ιδεολογικούς και χρωματικούς διαχωρισμούς. Δεύτερον, ποτέ στη δημοσκοπική ιστορία δεν έχει καταγραφεί τόσο μεγάλη διαφορά υπέρ του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και στο ερώτημα της «καταλληλότητας για πρωθυπουργία» και μάλιστα με τόσο μεγάλη χρονική απόσταση από τις εκλογές. Μεγαλύτερη σημασία από τη διαφορά έχει το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας και η τροχιά αυτοδυναμίας. Αν σήμερα, σε ουδέτερο χρόνο το ποσοστό μας είναι τόσο μεγάλο, καταλαβαίνετε που μπορεί να φτάσει όταν θα τεθούν τα διλήμματα και ο κόσμος θα κληθεί να αποφασίσει.
Ερ. Να περάσουμε και στα του συνεδρίου της ΝΔ. Είστε ευχαριστημένοι από την έκβαση του συνεδρίου;
Απ.Έχει πολύ μεγάλη σημασία να δει κανείς την ψυχολογία του κόσμου όταν πήγε στο συνέδριο και όταν έφυγε από το συνέδριο. Παρατηρώντας πρόσωπα, ακούγοντας κουβέντες και παίρνοντας το κλίμα από συνέδρους και φίλους της παράταξης, είδα πολύ κόσμο που έφυγε με ισχυρό το αίσθημα ενότητας. Είδαμε επίσης πολλές κινήσεις από πρώην πρωθυπουργούς και στελέχη από όλες τις τάσεις του κόμματος να έρχονται πιο κοντά και να στηρίζουν όλοι μαζί τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Νομίζω ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας βγαίνει ενισχυμένος από αυτό το συνέδριο, οι Νεοδημοκράτες πιο συσπειρωμένοι και οι καινούργιοι άνθρωποι που ήρθαν στο συνέδριο, πιο σίγουροι για το πρόγραμμά μας.
Ερ. Αλήθεια, μετά την ανακοίνωση από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος ότι δεν θα χρησιμοποιήσει κανέναν συγγενή του σε πολιτικό ή πελατειακό αξίωμα, θα ήθελα να σας ρωτήσω θα υπάρξουν και άλλοι «αποκλεισμοί» από τα ψηφοδέλτια λόγω π.χ. ηλικίας ή άλλων κριτηρίων;
Απ. Ηγεσία σημαίνει να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις. Και σίγουρα αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση και μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, που δείχνει ξεκάθαρα ότι περνάμε σε μια νέα εποχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτήν την κίνηση, αλλά και με τη δέσμευσή του για 50% ανανέωση στα ψηφοδέλτια, έστειλε ένα μήνυμα προς όλους και ειδικά προς τους νέους ανθρώπους που θέλουν να δουν την ανανέωση στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια. Και μάλιστα ξεκινάει από το ίδιο του το σπίτι, δείχνοντας ότι δεν μπορεί κανείς να θεωρεί πως η άσκηση εξουσίας είναι οικογενειακή υπόθεση. Η Νέα Δημοκρατία πάντα έδινε ευκαιρίες στους νέους, το ίδιο θα κάνει και τώρα. Αρκεί να δει κανείς σε τι ηλικία εκλέχθηκαν βουλευτές όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί της παράταξης. Ωστόσο, αν οι νέοι θέλουν ρόλο, οφείλουν να τον διεκδικήσουν. Τίποτα δεν χαρίζεται στην πολιτική. Και κάτι ακόμα. Όσους νέους κι αν βάλει στα ψηφοδέλτια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εντολή ανανέωσης μπορούν να δώσουν τελικά μόνο οι πολίτες με την ψήφο τους. Αφεντικό στη δημοκρατία είναι ο λαός.
Ερ. Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το φιλμάκι που προβλήθηκε στο συνέδριο της ΝΔ σχετικά με την ιστορία της ΝΔ το οποίο φέρει τη δική σας υπογραφή υλοποίησης. Με ποια κριτήρια εσείς ένας νέος άνθρωπος επιλέξατε αυτές στις στιγμές;
Απ. Ο κόσμος ίσως δεν γνωρίζει πως εδώ και περίπου 9 χρόνια έχουμε επιμεληθεί μαζί με έναν φίλο και συνεργάτη, τον Χρήστο Τζέλη, σχεδόν όλα τα ιστορικά βίντεο της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ. Το ίδιο κάναμε και αυτή τη φορά με τη βοήθεια του Κώστα Τασούλα, που γνωρίζει από πρώτο χέρι την ιστορία της Νέας Δημοκρατίας. Σκοπός μας σε αυτό το βίντεο ήταν να κάνουμε όλα τα στελέχη της ΝΔ, παλιά και νέα, να νιώσουν ποια είναι η ταυτότητα της παράταξης. Να καταλάβει ο κάθε πολίτης που το παρακολούθησε, ποιους εκπροσωπούμε και για ποια Ελλάδα αγωνιζόμαστε. Σε αυτό το βίντεο βλέπεις πράγματα που δεν περιμένεις, όπως τον Αβέρωφ να μιλά για επενδύσεις και τον Ράλλη για ανανέωση. Βλέπεις όμως και το πάθος για πολιτική, την επιμονή στην αλήθεια, την έντονη παρουσία του λαϊκού κόσμου, τις στρατηγικές επιλογές του «Ανήκομεν εις την Δύσιν» και του ρόλου της Ελλάδος ως ισότιμου συνομιλητή σε όλο τον κόσμο. Το γεγονός ότι καταφέραμε να κάνουμε αρκετούς να δακρύσουν με αυτό το βίντεο μου δίνει πολύ μεγάλη χαρά.