Δόθηκε στο φως η τελευταία έκθεση του Παναγιώτη Λιαργκόβα, του οποίου η θητεία δεν θα ανανεωθεί με αφορμή την χρήση εσφαλμένων οικονομικών στοιχείων στην προηγούμενη έκθεση του. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση διώχνει το «αγκάθι» που είχε στο συγκεκριμένο πόστο.
Σε ότι αφορά την απομάκρυνση Λιαργκόβα αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δεν θα ανανεώσει τη θητεία του λόγω της χρησιμοποίησης λάθος στοιχείων σε προηγούμενη έκθεσή του.
Όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό κείμενο της Εκθεσης του Γραφείου της Βουλής για τον Προϋπολογισμό, ο συνδυασμός λιτότητας και αδικίας μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας ενός προγράμματος προσαρμογής.
«Προφανώς συνεπάγονται υπερβολική λιτότητα και επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη. Όμως επηρεάζουν και τα διαπραγματευτικά περιθώρια της χώρας, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να διοχετεύσει πόρους σε στόχους που έχουν για την ίδια πολιτική προτεραιότητα και οδηγούν στη δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων, ιδίως για τη μεταβατική περίοδο μετά τη λήξη του Μνημονίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια του κειμένου αναφέρεται ότι η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας δεν υποβοηθά την οικονομική δραστηριότητα και την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία δηλαδή αποτελεί ανασχετικό παράγοντα στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής κάνει λόγο για την ανάγκη να γίνει συζήτηση για την αναθεώρηση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος προς τα κάτω αλλά και την οριστική διευθέτηση του χρέους και τονίζει πως κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν σε αυτό και έχουν ως σύμμαχο τους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αναφέρει επίσης πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει αν είναι σκόπιμο να υπερβαίνει τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα. Όσον αφορά δε την υπέρμετρη φορολογία που έχει επιβάλει η κυβέρνηση το γραφείου προϋπολογισμού τονίζει πως οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα.
Όσον αφορά στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στο κείμενο αναφέρεται ότι δεν θα είναι εύκολη ακόμα κι αν υποτεθεί ότι θα εισέλθουμε στο 2018 με τακτοποιημένες τις σχέσης μας όσον αφορά τους θεσμούς δηλαδή με την ολοκλήρωση της Τρίτης αξιολόγησης.
Για τους φορολογικούς συντελεστές η έκθεση αναφέρει ότι οι πολύ υψηλοί κυρίως στην εργασία αλλά και στο κεφάλαιο και την κατανάλωση οδηγούν σε σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά, δηλαδή σε μειωμένα κίνητρα για εργασία, κατανάλωση και επενδύσεις αλλά και σε αύξηση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής που με τη σειρά τους οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο μειωμένου ρυθμού ανάπτυξης και συνεπώς εσόδων.