Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Η πρόεδρος της Βουλής προκαλεί και πάλι αίσθηση, αφού μιλώντας σε συνέντευξή της στο ΣΚΑΙ, χαρακτήρισε την προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του μνημονίου «σε ένα νόμο και με ένα άρθρο», ως «Σχήμα λόγου».
Το σχήμα λόγου κατά την πρόεδρο ήταν για να καταδείξει το βαθύ αντιδημοκρατικό χαρακτήρα των μνημονίων.
«Το μνημόνιο δεν είναι ζήτημα κριτικής ή προσέγγισης αντοχών. Το μνημόνιο είναι ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς και πρέπει να πάψει σε όλη την Ευρώπη. Έχει εξηγηθεί ότι χιλιάδες διατάξεις δεν καταργούνται με ένα νόμο. Το σχήμα λόγου “με ένα άρθρο και ένα νόμο” είχε ειπωθεί, για να καταδείξει τη βαθιά αντιδημοκρατική επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά»
Η ίδια διαβεβαίωσε ότι στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εσωκομματική ενότητα και έξέφρασε τη δική της στήριξη στον πρωθυπουργό σημειώνοντας: «Την εσωτερική δημοκρατία που έχουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και την ελευθερία να εκφραζόμαστε και να διαφωνούμε δεν πρόκειται να την κλονίσουν οι απόπειρες να εμφανιστούν οι συνθέσεις ή οι αντιθέσεις ως καπετανάτα ή ως αντάρτικα.
Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, δεν έχω κανένα λόγο να μην έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και στην κρίση του και στη συνείδησή του σε σχέση με αυτή την διαπραγμάτευση, από τη στιγμή μάλιστα που έχει αναλάβει την ευθύνη της.
Οι προσπάθειες που γίνονται διαρκούσης της διαπραγμάτευσης να υπονομευθεί η θέση της Ελλάδας και της Ελληνικής κυβέρνησης ξεπερνούν κάθε όριο και κάθε προηγούμενο»
Απάντησε κάθετα επίσης στα σενάρια που τη θέλουν να λαμβάνει αίτημα για μεταφορά αποθεματικών της Βουλής στην Τράπεζα της Ελλάδος:
«Η Πρόεδρος της Βουλής δεν είναι διαχειριστές τραπεζικών λογαριασμών και αποθεματικών. Η Βουλή αποτελεί μια εκ των τριών ανεξάρτητων και συνταγματικών λειτουργιών, και μάλιστα αποτελεί τη λειτουργία εκείνη η οποία εγγυάται την κοινοβουλευτική λειτουργία του πολιτεύματος.
Μια λειτουργία η οποία βάλλεται επί Μνημονίου. Δεν μου έχει ζητηθεί αυτό το οποίο με ρωτάτε. Την Παρασκευή μου εστάλη μια επιστολή από τον κ. Μάρδα την οποία ερμηνεύω ως διερευνητική. Από κει και πέρα, με βάση αυτή την επιστολή θα ερευνήσω ακριβώς ποιο είναι το πλαίσιο και θα υπάρξουν οι νόμιμες διαδικασίες.
Η Βουλή πάντως έχει πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο αυτονομίας. Όλη παραφιλολογία που υπάρχει για να δημιουργηθεί μια εικόνα διάστασης και ρήξης της Βουλής με την Κυβέρνηση αφορά εκείνους οι οποίοι θα επιθυμούσαν να υποσκαφθεί και το κυβερνητικό έργο και το κοινοβουλευτικό έργο»
Καλά όλα τα παραπάνω αλλά δεν είμαστε σίγουροι πώς ακριβώς προκύπτει από ένα τέτοιο σχήμα λόγου, σχόλιο ως προς τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα των μνημονίων αλλά σε κάθε περίπτωση αναγνωρίζουμε το αίτημα κατανόησης για την αδυναμία κατάργησης του μνημονίου με ένα νόμο. Εδώ άλλωστε το ζητούμενο είναι να μην έρθει και τρίτο μνημόνιο και έστω σταδιακά να αλλάξουν οι διαλυτικοί για την κοινωνία νόμοι των προηγούμενων μνημονίων.