Γράφει ο Κωστής Χατζηδάκης*
Δίνουμε ενέργεια στην ανάπτυξη: Οι 4 στρατηγικές προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας
Η ορθολογική διαχείριση των ενεργειακών πόρων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής, ομαλή, αδιάλειπτη και αξιόπιστη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας αποτελεί έναν από τους βασικότερους στρατηγικούς στόχους της Νέας Δημοκρατίας, στόχος που δεν μπορεί να περιμένει της εξελίξεις αλλά να τις δημιουργεί.
Για αυτόν τον λόγο, η Νέα Δημοκρατία πρόταξε την παρουσίαση του προγράμματος για την ενέργεια, ένα πρόγραμμα με πολιτικές αιχμής, κοστολογημένο και με στρατηγικές προτεραιότητες. Επιλέξαμε αυτήν την χρονική συγκυρία για να το παρουσιάσουμε για δυο λόγους:
Ο πρώτος είναι η εξαιρετικά άσχημη κατάσταση της Δ.Ε.Η., που επιδεινώνεται δραματικά την τελευταία διετία με τους αυτοκτονικούς χειρισμούς της Κυβέρνησης και τη στρατηγική που συμφώνησε με την τρόικα ήδη από το 2015.
Ο δεύτερος λόγος είναι η εσφαλμένη τακτική της Κυβέρνησης για τα ενεργειακά στο πλαίσιο της παρούσας αξιολόγησης, η οποία θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στη Δ.Ε.Η., στην αγορά ενέργειας, στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και στο ίδιο το συνολικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης είναι πραγματικά τραγικοί. Αφού εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής Δ.Ε.Η., συμφώνησε στη συνέχεια με την τρόικα να περιοριστεί η παρουσία της Δ.Ε.Η. από το 95%, περίπου της αγοράς, στο 50% μέσα σε 3 – 4 χρόνια, με μηδενικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και χωρίς καμία περαιτέρω παρέμβαση στη δομή της εταιρίας.
Το πρόβλημα αυτής της προσέγγισης δεν είναι μόνο η πολιτική υποκρισία που αποτυπώνεται στο «προστατεύουμε δήθεν το δημόσιο χαρακτήρα της εταιρίας αλλά παραχωρούμε το 50% της αγοράς». Είναι, επίσης, ότι πρόκειται για ένα «μοντέλο Φράνκεσταϊν», το οποίο έχει οδηγήσει τη Δ.Ε.Η. στο παρά πέντε της κατάρρευσης.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της παρούσας αξιολόγησης, η Κυβέρνηση επιλέγει να δίνει τις λάθος μάχες, καθώς, μένοντας προσκολλημένη στις δογματικές τις εμμονές, αρνείται να κάνει τις παρεμβάσεις για την επιβίωση της Δ.Ε.Η προχωρώντας παράλληλα και σε ένα υγιές άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Δεν είναι μόνο ότι με αυτόν τον τρόπο προκαλεί νέα προβλήματα στη Δ.Ε.Η. Είναι ταυτόχρονα και ότι, αρνούμενη τις αναγκαίες αλλαγές στην ενέργεια, κάνει πιο βαρύ το δημοσιονομικό πακέτο για το αφορολόγητο και τις συντάξεις.
Διότι θα μπορούσε, όπως έγινε και στο παρελθόν, να επιδιώξει ένα ελαφρύτερο δημοσιονομικό πακέτο έναντι προώθησης πιο θαρραλέων διαρθρωτικών αλλαγών. Αυτό είναι ένα ακόμα λάθος της Κυβέρνησης, η οποία με τις ιδεοληψίες της ανεβάζει τον λογαριασμό για φορολογούμενους και συνταξιούχους. Και στο τέλος, τα μόνα συμφέροντα που η υπηρετεί η Κυβέρνηση με την πολιτική της είναι εκείνα των ανταγωνιστών της ΔΕΗ και κανενός άλλου.
Για μας είναι ξεκάθαρο ότι οφείλουμε να αφήσουμε πίσω μας απαρχαιωμένες ιδεοληψίες και πρακτικές και να κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να προλάβουμε τις αρνητικές εξελίξεις στην ηλεκτροπαραγωγή που θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για την οικονομία και τη χώρα. Να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να απελευθερώσουμε την τεράστια αναξιοποίητη δυναμική του κλάδου, υιοθετώντας ένα ευρωπαϊκό μοντέλο για την αγορά ενέργειας με σκοπό να δράσει ως καταλύτης για την αναπτυξιακή έκρηξη που έχει ανάγκη η πατρίδα μας.
Για αυτό και προτείνουμε ως μόνη λύση απέναντι στα αδιέξοδα που συσσωρεύει η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης να δημιουργηθούν οι νέες πολιτικές προϋποθέσεις, η μεγάλη πολιτική αλλαγή που απαιτείται και που θα επιτρέψει στη χώρα να ακολουθήσει και στον τομέα της ενέργειας τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνδυαστούν δύο στόχοι:
Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και πρωτίστως η ευστάθεια της ίδιας της Δ.Ε.Η.
Και η απελευθέρωση στην ηλεκτροπαραγωγή και την αγορά φυσικού αερίου, σύμφωνα με όσα ισχύουν στις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Η επίτευξη αυτού του διπλού στόχου είναι ο πλέον σύντομος και ασφαλής δρόμος για να πετύχουμε τη μείωση του ενεργειακού κόστους, η οποία θα προσφέρει ανακούφιση στα νοικοκυριά και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας μας.
Παράλληλα, μπορούμε έτσι να προσελκύσουμε επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν τις υποδομές της χώρας και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Υπηρετώντας με συνέπεια τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών, με τα πρόγραμμα που παρουσιάσαμε αναδεικνύουμε τέσσερις (4) στρατηγικές προτεραιότητες στον τομέα της ενέργειας:
1. Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, με όλες τις προβλέψεις για τον αναγκαίο έλεγχο του Δημοσίου, έτσι ώστε να εξασφαλισθούν πόροι και για τις απαραίτητες επενδύσεις στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας της Δ.Ε.Η.
2. Μεγάλης κλίμακας εξυγιαντική παρέμβαση στον όμιλο της Δ.Ε.Η. σε τέσσερα βήματα:
I. Άμεσα μέτρα για την επιβίωση της εταιρίας μέσω της αντιμετώπισης του άμεσου κινδύνου της έλλειψης ρευστότητας (π.χ. ισχυρά κίνητρα για την πληρωμή λογαριασμών με επίγνωση των δυσκολιών ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις).
II. Σύμβαση παραχώρησης ή πώλησης με διεθνή διαγωνισμό ορισμένων λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της Δ.Ε.Η., που έχει καταστεί απαραίτητη λόγω των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για βίαιη μείωση του μεριδίου αγοράς της Δ.Ε.Η., λόγω της προβληματικής εφαρμογής των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, αλλά και της εις βάρος της Δ.Ε.Η. μετοχοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Μόνον έτσι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε αφενός η Δ.Ε.Η. να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την διάσωσή της και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην επιχείρηση.
III. Αποδοτική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της μέσω νέας διοικητικής δομής βασιζόμενη στην αξιοκρατία και τον σαφή ορισμό αρμοδιοτήτων.
IV. Ανάπτυξη και ενδυνάμωση της Δ.Ε.Η. μέσω της συμμαχίας με στρατηγικό επενδυτή που θα δημιουργήσει νέες προοπτικές σε ολόκληρο τον κλάδο.
Μόνο έτσι θα καταφέρει να επιβιώσει η Δ.Ε.Η. στη διεθνή αγορά. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα σωθούν θέσεις εργασίας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο οι περιοχές που εξαρτώνται από την παρουσία της Δ.Ε.Η. θα έχουν ελπίδα και προοπτική. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί ένα καινούριο περιβάλλον για καλύτερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και πιο ανταγωνιστική ελληνική βιομηχανία.
3. Συνέχιση των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, με τις απαραίτητες δεσμεύσεις που θα προστατεύσουν το εθνικό συμφέρον, αλλά θα προσελκύσουν παράλληλα σημαντικές επενδύσεις.
4. Επανέναρξη της εξερεύνησης υδρογονανθράκων, με στόχο τη γρήγορη αξιοποίηση των κοιτασμάτων.
Στον τομέα της ενέργειας, η πατρίδα μας διαθέτει ουσιαστικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Πλεονεκτήματα που μπορούν να μας ξανακάνουν πρωταγωνιστές και διαμορφωτές των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την γεωστρατηγική ισχύ της χώρας.
Πρέπει όμως να αποδεχθούμε το γεγονός πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας και τον απεγκλωβισμό μας από τον φαύλο κύκλο της μιζέριας και της εσωστρέφειας. Με όραμα, πρόγραμμα και καθημερινή προσπάθεια μπορούν τα πλεονεκτήματα αυτά να δώσουν απαντήσεις στο μείζον ζητούμενο της βιώσιμης και ανταγωνιστικής οικονομίας, όπου η περιβαλλοντική ισορροπία και η διατηρήσιμη ανάπτυξη δεν θα αλληλοαποκλείονται αλλά θα αλληλοσυμπληρώνονται.
Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να το εγγυηθεί αυτό, αξιόπιστα και υπεύθυνα, δίνοντας ενέργεια στην ανάπτυξη.
*Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.