Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Η Κυβέρνηση πρόσφατα πέτυχε μία συμφωνία με τους δανειστές σχετικά με τα κόκκινα δάνεια. Η συμφωνία αναφέρει ότι μόνο το 25% των δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά δάνεια (περίπου 100.000 δάνεια) θα προστατευτεί πλήρως από τους επικείμενους πλειστηριασμούς.
Αναλυτικότερα, το νέο πλαίσιο αναμένεται να προσφέρει βέβαιη προστασία για μεικτά εισοδήματα από 8.180 για τον άγαμο, 13.917 για το ζευγάρι και 20.639 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και για αντικειμενική αξία ακινήτου έως 170.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα, το κράτος ετοιμάζει έναν λογαριασμό 100 εκατ. ευρώ για φτωχούς και άνεργους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν μπορούν να αποπληρώνουν ούτε την ελάχιστη δόση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τη δόση θα καταβάλλει το κράτος.
Στη δεύτερη κατηγορία, η οποία αφορά σε ένα επιπλέον 35% των δανειοληπτών, προβλέπεται μια αξιολόγηση της θέσης του δανειολήπτη (τεστ αποτίμησης περιουσίας) που θα ενέχει τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και εάν ο δανειολήπτης κριθεί μη συνεργάσιμος μετά την υπαγωγή του στον νόμο.
Αφορά σε εισοδήματα 13.906 ευρώ για τον άγαμο, 23.659 ευρώ για το ζευγάρι και 35.086 ευρώ για την τετραμελή οικογένεια, και αντικειμενική αξία ακινήτου έως 230.000 ευρώ. Ο δανειολήπτης θα έχει σταθερή δόση για τρία χρόνια.
Τέλος, θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» (ο αριθμός τους είναι μεγάλος, σύμφωνα με τους θεσμούς) και είναι πιθανόν να ζητήσει η σχετική τράπεζα ανανέωση όλων των φακέλων των δανείων για να αποτιμήσει κατά περίπτωση την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη.
Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, υπάρχουν περίπου 1.200.000 στεγαστικά δάνεια, εκ των οποίων τα 400.013 δάνεια έχουν καταστεί κόκκινα, με περίπου 170.000 από αυτούς τους δανειολήπτες να έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον «νόμο Κατσέλη».
Εν κατακλείδι, η συμφωνία που έγινε για τα κόκκινα δάνεια δημιουργεί πολλά προβλήματα στους πολίτες, καθώς η νέα Κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει το μεγαλύτερο κομμάτι προστασίας της πρώτης κατοικίας προκειμένου να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές. Η πρακτική αυτή είναι λανθασμένη, καθώς αν μόνο το 25% προστατεύεται στην ουσία καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας.