Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Μέσα στις συνομιλίες για την διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης και των εταίρων έχουν ακουστεί πολλές προτάσεις που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για έμμεσους φόρους που στην ουσία πλήττουν την αγοραστική ισχύ των πολιτών χωρίς να υπάρχουν άμεσες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις.
Μία από αυτές είναι η αποπληρωμή, μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, οποιασδήποτε συναλλαγής υπερβαίνει τα 70 ευρώ και με άμεση εφαρμογή στα νησιά, στα οποία ήδη οι ξενοδόχοι διαμαρτύρονται, διότι έχουν πάρα πολλές ακυρώσεις των κρατήσεων από διάφορους τουρίστες. Το ένα ερώτημα είναι το εξής. Είναι δυνατόν σε μία χώρα που έχει ανάπτυξη μόνο στο τομέα του τουρισμού να εφαρμόζεις ένα τέτοιο μέτρο.
Ένα άλλο μέτρο που έχει προτείνει η Κυβέρνηση στους δανειστές είναι η επιβολή ενός ειδικού τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές της τάξεως του 0,1% ή 0,2%. Σημειώνεται ότι είχε εξετασθεί και η επιβολή μιας πάγιας εισφοράς σε κάθε συναλλαγή, πρόταση που φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο μπορεί να αποδώσει από 300 έως 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι οι ετήσιες τραπεζικές συναλλαγές (κάθε είδους συναλλαγή) ξεπερνούν τα 660 δισ. ευρώ.
Ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας για τη μη εφαρμογή του, είναι το αντικίνητρο που θα δημιουργήσει στους χρήστες τραπεζικών καρτών. Γι’ αυτό, στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται το σχέδιο για εξαίρεση των χρεωστικών καρτών. Δηλαδή, όταν ο κάτοχος χρεωστικής κάρτας κάνει αγορά με αυτήν, δεν θα επιβαρύνεται με το ειδικό τέλος. Αντιθέτως, ο κάτοχος πιστωτικής κάρτας θα επιβαρύνεται από τη χρήση της (για συναλλαγές άνω των 300 ευρώ). Βέβαια, η χρήση πιστωτικών καρτών έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, κάτι που οφείλεται στη μείωση της κατανάλωσης. Συγκεκριμένα η δαπάνη πιστωτικών καρτών έχει μειωθεί από 8,5 δισ. ευρώ το 2009 σε 6,9 δισ. ευρώ το 2014.
Αξίζει να σημειωθεί, πως το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να βρει λύσεις προκειμένου να ωθήσει τον κόσμο στην χρήση χρεωστικών καρτών προκειμένου να αρχίσει να περιορίζεται η φοροδιαφυγή από τον ΦΠΑ.
Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι αξίες (προϊόντων και υπηρεσιών) που θα έπρεπε να φορολογούνται σήμερα ανέρχονται στο ποσό των 126,6 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 57,8 εντάσσονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, επίσης 57,8 δισ. ευρώ στο 13%, 10 δισ. ευρώ στον μειωμένο συντελεστή 6,5% και τα υπόλοιπα σε διάφορες άλλες κατηγορίες.
Αντιθέτως, οι αξίες που φορολογούνται, ή διαφορετικά η βάση πάνω στην οποία επιβάλλεται ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στα 73,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή για προϊόντα και υπηρεσίες ύψους 53,3 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε απώλεια εσόδων άνω των 9,1 δισ. ευρώ, δεν εκδίδονται φορολογικά στοιχεία. Δηλαδή αντί να εισπράττονται 21,5 δισ. ευρώ εισπράττονται περί τα 12,4 δισ. ευρώ.
Εν κατακλείδι, τα μέτρα που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση δείχνουν ότι προσπαθεί να μειώσει δραστικά τη φοροδιαφυγή χρησιμοποιώντας πλαστικό χρήμα, αν και αυτός ο τρόπος αντιμετωπίζει προβλήματα στην εφαρμογή του, καθώς η χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας για διάφορες συναλλαγές θα προκαλέσει πολλά προβλήματα σε διάφορες κατηγορίες συμπολιτών μας. (για παράδειγμα οι υπέργηροι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα κατά την εφαρμογή προκειμένου να εξυπηρετηθούν)
Παρόλα αυτά όλα τα μέτρα που ακούγονται προέρχονται από διάφορα δημοσιεύματα που μένουν να επιβεβαιωθούν από την συμφωνία που πρόκειται να φέρει η Κυβέρνηση. Είδωμεν!!!