Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Κυβέρνηση: Προχωρά στην άμεση εφαρμογή του Περιουσιολογίου

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Η χώρα από την ώρα που ο Πρωθυπουργός παραιτήθηκε μαζί με την Κυβέρνηση του βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, διότι έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ μεγάλο κύμα μεταναστών με το κράτος να έχει παρουσιάζει αδράνεια στις δομές του, αλλά και το οικονομικό πρόβλημα όπου λόγω του μνημονίου κάποια θέματα πρέπει να τρέξουν περισσότερο προκειμένου να μην παρουσιαστούν προβλήματα στην πρώτη αξιολόγηση που θα γίνει τον Δεκέμβριο.

Ένας από τους πιο λανθασμένους όρους του μνημονίου είναι η δημιουργία του περιουσιολογίου, το οποίο θα περιέχει όλα τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών και οι ίδιοι θα έχουν μεγάλο πρόβλημα, αν δεν δηλώσουν τα χρήματα που έχουν είτε σε καταθέσεις, είτε στο σπίτι, ιδίως στην περίπτωση που θέλουν να προχωρήσουν στην αγορά ενός αγαθού με λεφτά που δεν τα έχουν δηλώσει.

Ειδικότερα, μέχρι τον Νοέμβριο οι φορολογούμενοι θα πληροφορηθούν από το Taxis όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών. Θα τους δοθεί η δυνατότητα να επιβεβαιώσουν την εγκυρότητά τους και να συμπληρώσουν στοιχεία τα οποία δεν έχει στο αρχείο της η Εφορία, όπως μετρητά στο σπίτι, καταθέσεις και επενδύσεις ή και ακίνητα στο εξωτερικό.

Ειδική ρύθμιση
Για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους μέσω ειδικής ρύθμισης να τα δηλώσουν καταβάλλοντας τον αναλογούντα φόρο. Για τα μετρητά στο σπίτι θα υπάρξει ένα μικρό όριο κάτω από το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτική η δήλωσή τους αλλά στην περίπτωση που δεν δηλωθούν τα ποσά αυτά δεν θα μπορούν να τα επικαλεστούν οι φορολογούμενοι για να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης και το πόθεν έσχες. «Δεν θα γίνουν υπερβολές με την υποχρεωτική δήλωση κοσμημάτων ή πινάκων ζωγραφικής», είπε ο κ. Αλεξιάδης, αλλά διευκρίνισε ότι αν ένας φορολογούμενος έχει στο σπίτι του έναν πίνακα 800.000 ευρώ, προφανώς και θα πρέπει να τον δηλώσει.

Το μέτρο αυτό έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από την Κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν δύο ερωτήματα σε αυτό το σημείο. Το πρώτο είναι, αν η καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης των πολιτών θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χρεωθούν ακόμα περισσότερα αυτοί που δεν φοροδιαφεύγουν. Το δεύτερο είναι αν η φορολόγηση μέσω του περιουσιολογίου θα γίνει με ίσο και δίκαιο τρόπο.

Εν κατακλείδι, τα ερωτήματα γύρω από τον συγκεκριμένο τρόπο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής είναι πολλά και δεν μπορούν να απαντηθούν στην συγκεκριμένη φάση, διότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική φάση. Βέβαια, θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς αν οι Κυβερνώντες θα εφαρμόσουν περισσότερα μέτρα σαν και το παραπάνω λόγω του ότι οι πολίτες έχουν ήδη αποπροσανατολιστεί από τις επερχόμενες εκλογές.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων