Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Αυτές τις μέρες ψηφίστηκε το πρώτο πολυνομοσχέδιο που περιελάμβανε μια σειρά από προαπαιτούμενα για να μπορέσει η χώρα να περάσει από την επιτήρηση που θα γίνει τον Νοέμβριο από τους δανειστές. Μέσα σε αυτά τα μέτρα είναι και η αλλαγή του ασφαλιστικού και για να το κάνει αυτό το Υπουργείο Εργασίας προτείνει ένα τρόπο που θα φέρει μεγαλύτερες μειώσεις στις ήδη απογοητευτικά μειωμένες συντάξεις.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της έντυπης έκδοσης του «Έθνους», η λογική του πρωτοφανούς εγχειρήματος είναι η επιβολή ενιαίου τρόπου υπολογισμού για όλους, με κλιμακωτούς όμως συντελεστές αναπλήρωσης ανάλογα με τις συντάξιμες αποδοχές. Ρόλο θα παίζουν και τα έτη ασφάλισης, ενώ στόχος είναι να προστατευτούν από τις επερχόμενες μειώσεις οι χαμηλές συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ και να εξοικονομηθούν 700 εκατομμύρια ευρώ το 2016.
«Μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους, μικρότερο για τους υψηλόμισθους» διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, παραλαμβάνοντας την Πέμπτη το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών.
Στην πρώτη γραμμή του πυρός θα βρεθούν συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει από Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ απώλειες αναμένεται να υποστούν και συνταξιούχοι του Δημοσίου, όπως επίσης πολυπληθείς κατηγορίες ασφαλισμένων που έφυγαν με 35ετία αλλά και υψηλόμισθοι του ΙΚΑ. Ο νέος υπολογισμός θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ονομαστικό ποσό της σύνταξης, πριν από τις μνημονιακές περικοπές.
Στο πόρισμά τους οι σοφοί προτείνουν «κατάργηση των οριζόντιων περικοπών των συντάξεων, διότι υποσκάπτουν την ασφαλιστική συνείδηση, δημιουργούν κίνητρο για εισφοροδιαφυγή και για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις». Στη λογική αυτή θεωρείται βέβαιο πως θα πληγούν από τον επανυπολογισμό κατηγορίες συνταξιούχων που έφευγαν με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης και μεγάλους συντάξιμους μισθούς.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων τα ποσοστά αναπλήρωσης κυμαίνονταν (πριν από τις περικοπές των Μνημονίων) στο 80% για την κύρια σύνταξη, ενώ μαζί με την επικουρική άγγιζαν ή ξεπερνούσαν το 100%.
Αντίστοιχα, στις ΔΕΚΟ ίσχυαν υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης στα επίπεδα του 100% (ΔΕΗ 105%, ΟΤΕ 100%), όπως επίσης και στο Δημόσιο, όπου ένας υπάλληλος που φεύγει με 35ετία φτάνει ακόμη και στο 120%, αν συνυπολογιστούν σύνταξη και μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο.
Ωστόσο, μετά τις μνημονιακές περικοπές, που χτύπησαν αλλεπάλληλα τους συνταξιούχους άνω των 1.000 ευρώ, οι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν ξεπερνούν σήμερα σύμφωνα με ειδικούς το 70% ποσοστό αναπλήρωσης σε άθροισμα κύριας και επικουρικής.
Για παράδειγμα: τραπεζοϋπάλληλος με συντάξιμο μισθό 3.000 που έφυγε με 35ετία έπαιρνε κύρια σύνταξη αρχικά 2.400 (80% ποσοστό αναπλήρωσης) και σήμερα λαμβάνει 1.580 (ποσοστό αναπλήρωσης 52,6%). Εργαζόμενος σε ΔΕΚΟ με 35 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 2.500 έπαιρνε 2.000 κύρια σύνταξη πριν από τις περικοπές και τώρα εισπράττει 1.380 (ποσοστό αναπλήρωσης 55,2%).
Θεωρείται βέβαιο πως ο ανακαθορισμός των συντάξεων για 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους θα γίνει στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, στο πλαίσιο και της κυρίαρχης πρότασης της Επιτροπής Σοφών για συγχώνευση όλων των Ταμείων ?κύριων, επικουρικών και εφάπαξ στο ΙΚΑ.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται διάφορες «πλατφόρμες», αν και όλα θα εξαρτηθούν από την ποσοτικοποίηση και τις αναλογιστικές μελέτες που ήδη βρίσκονται στο τραπέζι των ειδικών. Με τη λογική, ωστόσο, της εξοικονόμησης 700 εκατ. ευρώ από το σύστημα το 2016 και της «στοχοποίησης» καταρχήν των συνταξιούχων άνω των 1.000 ευρώ, θεωρείται βέβαιο πως το ποσοστό αναπλήρωσης γι’ αυτούς θα υποχωρήσει κάτω από τον μέσο όρο του 70%, επιφέροντας νέες κλιμακωτές μειώσεις στα σημερινά καταβαλλόμενα ποσά.
Στο μεταξύ άνοιξε ο χορός των κινητοποιήσεων ενάντια στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ συνεδριάζει μια από τις επόμενες ημέρες, με προσανατολισμό την κήρυξη 24ωρης απεργίας.
Εν κατακλείδι, φαίνεται πως η Κυβέρνηση δεν έχει την διάθεση να βρει καλύτερους όρους μέσα από τα ισοδύναμα μέτρα που θα έπρεπε να προτείνει προκειμένου να μην αρχίσουν οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Αντ’ αυτού δεν κάνει τίποτα και απλά εκτελεί το μνημόνιο που έχει χειρότερα μέτρα από τα δύο προηγούμενα.