Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Κυβερνοεπίθεση και στη Γερμανική Κυβέρνηση

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός,

Μέχρι και την γερμανική καγκελαρία χτύπησαν οι χάκερς που τον τελευταίο καιρό είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε ως κρατικοί υπάλληλοι (βλέπε Βόρεια Κορέα) δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο, αμφισβητώντας την κυβερνοασφάλεια από τον Λευκό Οίκο μέχρι την εταιρία κολοσσό SONY.

Με κάποιο τρόπο το USB που περιείχε το κακόβουλο πρόγραμμα έφθασε σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα  Bild στον υπολογιστή της υπεύθυνης του τμήματος ευρωπαϊκής πολιτικής της καγκελαρίας. Ουσιαστικά πρόκειται για υψηλόβαθμο αξιωματούχο και στενή συνεργάτιδα της Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της  Bild, η γερμανίδα αξιωματούχος είχε πάρει το φλασάκι στο σπίτι της προκειμένου να τελειώσει μια ομιλία και την επόμενη ημέρα που χρησιμοποίησε το ίδιο το στικάκι στον υπολογιστή, στα γραφεία της καγκελαρίας εντοπίστηκε από τα συστήματα ασφαλείας το επικίνδυνο πρόγραμμα Regin. Ο έλεγχος στους υπόλοιπους υπολογιστές στην καγκελαρία τους βρήκε καθαρούς.

HTML tutorial

Οι γερμανοί αξιωματούχοι ωστόσο τα αρνούνται όλα, ίσως βέβαια στην προσπάθειά τους να καθησυχάσουν το κοινό, λίγο μόνο καιρό αφού αποκαλύφθηκαν οι παρακολουθήσεις στελεχών της Γερμανικής κυβέρνησης από μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς δήλωσε: «Μια τέτοιου είδους επίθεση δεν έγινε». Δεν θέλησε ωστόσο να απαντήσει σε περαιτέρω ερωτήσεις, ενώ αρκέστηκε να συμπληρώσει ότι «Σε περίπτωση που κυβέρνηση και Ομοσπονδιακή για την Ασφάλεια των Πληροφοριακών Συστημάτων κρίνουν ότι συντρέχει λόγος, θα ενημερώσουν την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Έλεγχου του Κοινοβουλίου».

Όμως μάλλον δεν έπισε και πολλούς η δήλωση της εκπροσώπου της κυβέρνησης αφού όπως εξήγησε ο Σάντρο Γκάιγκεν, ειδικό σε ζητήματα διαδικτυακής ασφάλειας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου στην τηλεοπτική εκπομπή n-tv, όπως καταγράφεται στο ρεπορτάζ του σκάι: «Είναι απλοϊκό να διαψεύδεται το συμβάν, το οποίο είναι ενδεικτικό για το ενδιαφέρον που έχουν ακόμα οι μεγάλες μυστικές υπηρεσίες. Ο δούρειος ίππος Regin αναγνωρίστηκε από τα συστήματα ασφαλείας μόνο και μόνο επειδή ήταν ήδη γνωστός. Θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι έχουν γίνει στο παρελθόν επιτυχημένες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της καγκελαρίας». Όσο και να προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες, η εποχή του κυβερνοπολέμου είναι εδώ και έχει φέρει την κατασκοπία σε νέο επίπεδο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων