Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Κύμα δροσιάς από σήμερα μετά τον τριήμερο καύσωνα

Ανάσες δροσιάς από σήμερα σε όλη τη χώρα μετά το τετραήμερο πέρασμα του καύσωνα, με τους ισχυρούς όμως βοριάδες που πνέουν από το πρωί να ενισχύουν τον κίνδυνο μεγάλων πυρκαγιών.

Ο «ιστορικός» καύσωνας της δεκαετίας εκτός από θερμοκρασίες – ρεκόρ τη μέρα έφερε και τροπικές νύχτες. Τα κέντρα των πόλεων άδειασαν και οι πολίτες… ξενύχτησαν στις παραλίες, όπου κάθισαν μέχρι αργά το βράδυ. Παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, δεν έλειψαν και οι λιποθυμίες και θερμοπληξίες, κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων.

Σύμφωνα με τις αυτόματες μετρήσεις των σταθμών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η πιο θερμή μέρα για την Αττική ήταν η Παρασκευή, όπου στην Ελευσίνα ο υδράργυρος έφτασε τους 45,3o C, ενώ η υψηλότερη θερμοκρασία για το τετραήμερο εντοπίστηκε στη Νότια Κρήτη, στο χωριό Μοίρες το μεσημέρι του Σαββάτου όπου τα θερμόμετρα έδειξαν 45,9ο C! Οι περιοχές στην Αθήνα που δοκιμάστηκαν περισσότερο από τον καύσωνα, εκτός από το Γαλάτσι, ήταν το Ψυχικό, ο Κορυδαλλός, τα Πατήσια και το Μενίδι. Xθες, για πρώτη φορά μέσα στις τέσσερις μέρες καύσωνα, το Αργος και η Καλαμάτα βρέθηκαν στη δεκάδα των πιο ζεστών πόλεων, με 44,1ο C και 43,8ο C αντίστοιχα.

Μετρήσεις

HTML tutorial

Το μεσημέρι της Παρασκευής ξεκίνησαν από ομάδα του Αστεροσκοπείου μετρήσεις μέσα στην πόλη της Αθήνας με τον ειδικά διαμορφωμένο σταθμό στην οροφή αμαξιού «Meteo On Wheels», ώστε να καταγραφούν πιθανές διαφοροποιήσεις των θερμοκρασιών μέσα στον αστικό ιστό. Οπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο διευθυντής Ερευνών του Ιδρύματος Ερευνών του Αστεροσκοπείου δρ. Κώστας Λαγουβάρδος μέσα στην πόλη η θερμοκρασία κυμαινόταν από τους 40o C με 43ο C. Το ρεκόρ καταγράφηκε στο Γαλάτσι, στη συμβολή των οδών Βεΐκου και Τραλλέων όπου οι καταγραφείς έδειξαν 43ο C. Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, το ιδιαίτερα ενδιαφέρον σε αυτό το πέρασμα του καύσωνα, πέρα από κάποιες θερμοκρασίες – ρεκόρ τη μέρα, ήταν οι πολύ ζεστές, τροπικές νύχτες.

Και το βράδυ της Παρασκευής αλλά και το βράδυ του Σαββάτου η θερμοκρασία παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα. «Σε 42 από τους σταθμούς μας η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 30 βαθμούς, οι περισσότεροι από τους σταθμούς αυτούς ήταν στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και πολλοί στην Αττική. Σημειώνουμε επίσης ότι σε 6 σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το Σάββατο η μέση θερμοκρασία του 24ώρου ήταν μεγαλύτερη απ’ αυτήν του ανθρώπινου σώματος: Λέντας Ηρακλείου 37,8, Παλαιόχωρα Χανίων 37,3, Λίνδος 37,2, Κάλυμνος 37,2, Πετροκεφάλι Μοιρών Ηρακλείου 37,1, Πλακιάς Ρεθύμνου 36,8 ήταν οι έξι περιοχές με τις μεγαλύτερες μέσες τιμές.
Σε πολύ υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε η θερμοκρασία και τη νύχτα της 30ής Ιουνίου προς 1η Ιουλίου σε πολλές περιοχές. Εντυπωσιακή ήταν η πορεία της θερμοκρασίας στο σταθμό μας στον Λέντα Ηρακλείου όπου η θερμοκρασία όλη τη νύχτα δεν έπεσε χαμηλότερα από 37 βαθμούς! (η ίδια ακριβώς πορεία της θερμοκρασίας παρατηρήθηκε και στον Πλακιά Ρεθύμνου)».

Λιποθυμίες

Οι υψηλές θερμοκρασίες, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, οδήγησαν δεκάδες πολίτες στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με ενημέρωση από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, επτά άτομα, όλοι ηλικιωμένοι, νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα από τον καύσωνα στα νοσοκομεία της Αττικής. Πρόκειται για ανθρώπους άνω των 82 ετών και όλοι με προβλήματα υγείας. Και ένας νέος, όμως, 47 ετών, οικοδόμος που δούλευε κάτω από τον καύσωνα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Νίκαιας με συμπτώματα θερμοπληξίας.

Και στην Κρήτη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων