Εκτενές άρθρο των «Νew York Times» για την αγορά ακινήτων στη χώρα μας ξεκινά με τα χαρακτηριστικά της βίλας που απεικονίζεται πιο κάτω, στη Νάξο.
«Μια υπερπολυτελής κατοικία με θέα στο Αιγαίο η οποία πωλείται έναντι 1,8 εκατομμυρίων ευρώ. Η κατοικία είναι χτισμένη το 2004 και βρίσκεται σε μια προνομιακή έκταση 5000 τμ πάνω από την παραλία Μικρή Βίγλα ενώ διαθέτει επτά δωμάτια, οκτώ μπάνια, τέσσερις κουζίνες και δύο πισίνες με τζακούζι», αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ στη συνέχεια, έπειτα από περιγραφή του εσωτερικού χώρου τουλάχιστον πέντε παραγράφων, η εφημερίδα μιλά με τα καλύτερα λόγια για το νησί, παρέχοντας χρηστικές πληροφορίες.
Το σπίτι προς το παρόν ενοικιάζεται, αλλά παράλληλα είναι ανοιχτό σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν στην αγορά ακινήτων στο νησί, γράφει το δημοσίευμα.
Η εφημερίδα στη συνέχεια χαρτογραφεί τα προφίλ των υποψήφιων αγοραστών στα ελληνικά νησιά, συμπεραίνοντας μέσα από τα λεγόμενά τους πως πλέον οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα, έπειτα από την μακρόχρονη κρίση έπαψαν να χαμηλώνουν, αλλά έχουν σταθεροποιηθεί.
Ο Patrick Tkatschenko, ιδιοκτήτης της Mobilia Real Estate, περιγράφει πως το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι ανανεωμένο και πως οι ξένοι δείχνουν προτίμηση στα ελληνικά ακίνητα.
«Η πλειοψηφία των πελατών αναζητά μια καλή επένδυση, αλλά και ένα σπίτι που θα τους φιλοξενήσει μετά την συνταξιοδότησή τους, με τη Νάξο να γίνεται ένας ελκυστικός προορισμός».
«Το νησί έχει πολλές προοπτικές και συνεχώς αναβαθμίζεται», αναφέρει με τη σειρά του και ο Μανώλης Λαγογιάννης της Real Estate Agency, ο οποίος επισημαίνει ότι η ετήσια αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος έχει αγγίξει το 30-40%.
«Αυτό συμβαίνει τα τελευταία δύο χρόνια και αποτυπώνει την βελτιωμένη κατάσταση σε σχέση με το 2009 που ήταν και η χειρότερη χρονιά. Κάθε υποψήφιος αγοραστής είναι διατεθειμένος να ξοδέψει από 150.000-250.000 ευρώ για αγορά κατοικίας στη Νάξο».
Οι εν δυνάμει επενδυτές, σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ προέρχονται από τις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά και από χώρες της Β. Ευρώπης. Μικρότερο είναι το ενδιαφέρον των Γερμανών, των Βρετανών και των Καναδών.