Στην αναστολή του επενδυτικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα «χρυσά» διαβατήρια οδήγησαν οι αποκαλύψεις που έγιναν για καταχρηστική εκμετάλλευση του προγράμματος που δίνει σε πλούσιους επενδυτές διαβατήριο και τη δυνατότητα να ταξιδέψουν χωρίς βίζα στην ΕΕ.
Η αναστολή του προγράμματος θα ενεργοποιηθεί από την 1η Νοεμβρίου, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.
Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει στο μέλλον νέο Επενδυτικό Πρόγραμμα, ο κ. Κούσιος απάντησε ότι «θα εξεταστεί συνολικά από την κυβέρνηση η κατάσταση για ενθάρρυνση επενδυτών, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση επί του παρόντος», προσθέτοντας πως η μόνη απόφαση που έχει ληφθεί είναι για την κατάργηση του υφιστάμενου Προγράμματος.
Το πρόγραμμα προβλέπει ότι με μίνιμουμ επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ, παρέχονται διαβατήρια που εγγυώνται ταξίδια χωρίς τη χρήση βίζας εντός ΕΕ. Το σχέδιο που έχει γίνει στόχος κριτικής, καθώς συνδέεται με τον κίνδυνο ξεπλύματος χρήματος, είναι πολύ δημοφιλές στους Ρώσους, τους Ουκρανούς και τελευταία στους Κινέζους και τους πολίτες Καμπότζης.
Η αναστολή του προγράμματος έρχεται μετά την αποκάλυψη της τηλεόρασης του Al Jazeera. Δημοσιογράφοι του δικτύου υποδύθηκαν τους μεσάζοντες ενός ανύπαρκτου Κινέζου επενδυτή με ποινικό μητρώο και βιντοσκόπησαν κρυφά έναν Κύπριο αξιωματούχο, έναν δικηγόρο κι έναν βουλευτή που φέρονται να πρόσφεραν τη βοήθειά τους για να λάβει ο επενδυτής «χρυσό» διαβατήριο.
Ο νόμος ορίζει ότι θα πρέπει να αποκλείονται δυνητικοί επενδυτές με ποινικό μητρώο.
Τα άτομα που φαίνονται στο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera ισχυρίστηκαν ότι παγιδεύτηκαν και δήλωσαν ότι είχαν αναφέρει το θέμα στις αρχές πριν από μήνες.
Τι λέει η Κομισιόν;
«Η Κομισιόν έχει εκφράσει τη σοβαρή ανησυχία της για τα σχήματα υπηκοότητας επενδυτών και ευθέως απέναντι στις κυπριακές αρχές» υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρίστιαν Βίγκαντ κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Κύπρου για κατάργηση του προγράμματος παροχής κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων.
Ο κ. Βίγκαντ υπογράμμισε ότι «παρακολουθήσαμε με δυσπιστία πώς υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εμπορεύονταν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια για οικονομικά κέρδη» και σημείωσε ότι «η πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν ήταν ξεκάθαρη όταν έλεγε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δεν είναι προς πώληση».