Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός,
Η Κύπρος αποφάσισε να απαντήσει στις συνεχιζόμενες προκλήσεις τις οποίες δέχεται από την Τουρκία στο εύρος της ΑΟΖ της. Το εθνικό συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε να μην συνεναίσει στο άνοιγμα νέου κεφαλαίου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαική Ένωση. Παράλληλα μελετάται το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ έχει ήδη αποφασίσει να καταγγείλει την Τουρκία στο Ευρωπαικό Συμβούλιο.
Η Κύπρος έχει ήδη προειδοποιήσει την Τουρκία ότι όποιαδήποτε συνέχεια των προκλήσεων και της παράνομης παρουσίας τούρκικου πολεμικού ναυτικού στα χωρικά ύδατα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της θα επιφέρει κυρώσεις . Παράλληλα η έμμεση στήριξη από χώρες με συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, όπως η Ρωσία και το Ισραήλ δόθηκε με την παρουσία πολεμικών τους πλοίων στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ.
Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε πέραν των παραπάνω και την αξιοποίηση της θέσης της χώρας ως μελος της Ευρωπαικής Ένωσης, για τη λήψη μέτρων για πρόκληση κόστους στην Τουρκία. Ο Γενικός Εισαγγελέας και διεθνείς οίκοι θα κληθούν επίσης να μελετήσουν τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον οποιουδήποτε εμπλέκεται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Επιπλέον, θα γίνει καταγγελία της Τουρκίας στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών και στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.
Την ίδια στιγμή, έρχεται και η πολιτική στήριξη από Ελλάδα, αλλά όχι την ίδια την κυβέρνηση, με τη συνάντηση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη με τον επίτροπο της Ευρωπαικής Ένωσης για τη Διεύρυνση και Πολιτική Γειτονίας, Στέφαν Φούλε. Μετα τη συνάντηση ο ευρωβουλευτής δήλωσε: «Οι προκλήσεις της Τουρκίας συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με τις ενέργειές της, η ίδια η Τουρκία δυναμιτίζει την ευρωπαϊκή της πορεία και επιπλέον υπονομεύει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης»
Η Κύπρος είναι έτοιμη να περάσει σε φάση εχθρικών σχέσεων με την Τουρκία, αφού φαίνεται πως η κυβέρνηση αποφάσισε να εξαντλήσει όλα τα θεσμικά μέσα για να της προκαλέσει πλήγματα. Για τη δοκιμαζόμενη κυπριακή οικονομία, οι εργασίες εξόρυξης υδρογονανθράκων μετά από δεκαετίες αδράνειας είναι μια βάση στην οποία στηρίζεται η ελπίδα της Κύπρου για το μέλλον της οικονομίας της και της ενεργειακής της ασφάλειας. Με αυτό ως δεδομένο δεν πρόκειται να κάνει καθόλου πίσω απέναντι στην προκλητική στάση της Τουρκίας. Παράλληλα είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι, σε επίπεδο κρυφής ατζέντας, δεν είχε διαβεβαιώσεις από γείτονες χώρες ότι αν χρειαστεί θα έχει τη στήριξη τους στο γεωπολιτικό πεδίο.