Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Κύπρος: Επιτυχής η σημερινή έξοδος στις αγορές με 2 ομόλογα

Υπερκαλύφθηκε κατά 850 εκατομμύρια ευρώ, αγγίζοντας τα 2,6 δισεκατομμύρια, η έκδοση από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας των δύο νέων Ευρωπαϊκών Μεσοπρόθεσμων Ομολόγων (7ετές και 30ετές), συνολικού ύψους 1,75 δισ. ευρώ, με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη να εκφράζει ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της έκδοσης δύο ομολόγων, 7ετούς διάρκειας, ύψους 1,25 δις, και 30ετούς διάρκειας ύψους 0,5 δις, αναφέροντας παράλληλα ότι οι ενδεικτικές αποδόσεις των δύο ομολόγων διαμορφώνονται μέχρι αυτή τη στιγμή στα 1,55% και 2,33%, αντίστοιχα.

Σε γραπτή δήλωση για την έκδοση των δύο ευρωπαϊκών κυβερνητικών ομολόγων, ο κ. Πετρίδης αναφέρει ότι «η συνολική προσφορά έχει φθάσει τα 2,6 δις που καταδεικνύει ότι σε αυτή τη δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, η Κυπριακή οικονομία συνεχίζει να περιβάλλεται με εμπιστοσύνη από τις διεθνείς αγορές».

«Με την έκδοση των δύο ομολόγων, ενισχύεται η ρευστότητα για αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, σε μια περίοδο που η κρίση έχει παραλύσει ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά», υπογραμμίζει.

Πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, «είναι να διασφαλίσουμε τα αναγκαία εφόδια, για να ακολουθήσουμε τις συνετές εκείνες πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να στηρίξουμε το κράτος πρόνοιας και το σύστημα υγείας, τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες ομάδες, αυτή τη δύσκολη για τη χώρα περίοδο, μέχρι την ανάκαμψη της οικονομίας».

«Οφείλουμε να δράσουμε με σοβαρότητα, αίσθημα συλλογικής ευθύνης και με ένα δίκαιο καταμερισμό του κόστους των επιπτώσεων της πανδημίας, ούτως ώστε να βγούμε νικητές και από αυτή την κρίση. Τόσο στο πεδίο της υγείας όσο και στο πεδίο της οικονομίας», καταλήγει στην γραπτή του δήλωση ο κ. Πετρίδης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων