Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Κύπρος: Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλλάς στο β’ γύρο των προεδρικών

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλλάς θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, την επόμενη Κυριακή 4η Φεβρουαρίου.

Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει το 35,64% έναντι 30,18% του Σταύρου Μαλλά. Ο τρίτος σοβαρός, εκ του αποτελέσματος διεκδικητής του θώκου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος που υποστηρίχθηκε από το κόμμα του, την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους, την Αλληλεγγύη, την Πλατφόρμα Πολιτών και άλλους δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον Σταύρο Μαλά συγκεντρώνοντας το 25,66% των ψήφων.

Αναλυτικά, στον πίνακα που ακολουθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

apotelesmata kypros

Οι πρώτες δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη

O απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως είναι έτοιμος για Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και συνεργασία με όλους. Τα αποτελέσματα της σημερινής αναμέτρησης, σημείωσε, δεν αποτελούν παρά ισχυρή εντολή για συνέχιση της πορείας που μαζί με τους πολίτες χάραξε τα τελευταία πέντε χρόνια. Πρωταγωνιστής σημείωσε είναι οι πολίτες.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ακόμα: «Απόψε θέλω να απευθυνθώ στο σύνολο του κυπριακού λαού, όσους με ψήφισαν και όσους έκαναν άλλες επιλογές. Η εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής είναι κρίση γιατί από εσάς θα εξαρτηθεί η πορεία αυτής της χώρας και το μέλλον του τόπου μας.

Δήλωση του Σταύρου Μαλά

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους είτε με ψήφισαν είτε όχι για την ωριμότητα που επέδειξαν σε αυτές τις εκλογές. Ιδιαίτερα ευχαριστώ το κίνημα της αριστεράς που σύσσωμο βρέθηκε δίπλα μου. Ένα ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου στις φίλες, τους φίλους και τους αφανείς αγωνιστές από όλα τα κοινωνικά και πολιτικά στρώματα που έδωσαν και κέρδισαν αυτή τη σπουδαία μάχη.

»Συγχαίρω τους ανθυποψήφιούς μου για το δικό τους αγώνα τον οποίο έδωσαν με ευπρέπεια. Ο λαός μίλησε. Μία νέα μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία εκφράζει πια τη θέλησή του, για μία πραγματική, δημιουργική και ελπιδοφόρα αλλαγή. Με τη δύναμη και τη θέλησή της αφήνουμε πίσω μας το χθες. Βάζουμε τέλος στους διχασμούς του παρελθόντος. Γυρίζουμε σελίδα κοιτάζοντας μπροστά το μέλλον με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Στο δρόμο προς το δεύτερο γύρο όλοι μαζί θα βάλουμε τις βάσεις για την εθνική ενότητα. Από την επομένη των εκλογών θα είναι η μεγάλη μας δύναμη.»

Νικόλας Παπαδόπουλος: Απογοήτευση

«Είμαι φυσικά απογοητευμένος από το αποτέλεσμα όμως σέβομαι απόλυτα τη δημοκρατική ετυμηγορία του λαού μας, πέραν από το αποτέλεσμα είμαι υπερήφανος γιατί βοήθησα έτσι ώστε η συνεργασία των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου να αποδείξει πως μπορούμε να σταθούμε αντάξια έναντι στα κατεστημένα, ο ενδιάμεσος χώρος μπορεί να αποτελέσει τον τρίτο πόλο στο πολιτικό σκηνικό» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων