Το πρακτορείο Reuters το περασμένο Σάββατο δημοσίευσε μία κατ΄αρχήν προσέγγιση στο θέμα των υδρογονανθράκων της Κύπρου, αποδεικνύοντας με νούμερα το γιατί δεν μπορεί να γίνει τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από την πώληση φυσικού αερίου.
Με λίγα λόγια, αυτό που λέει είναι ότι η μόνη μέχρι σήμερα ανακάλυψη, αυτή του «οικόπεδου» 12 στην Κυπριακή ΑΟΖ, η οποία υπολογίζεται σε 200 δις. κυβικά μέτρα, δεν δικαιολογεί αισιοδοξία για την εκμετάλλευση και εμπορία του. Το κόστος της υποδομής που πρέπει να κατασκευαστεί ανέρχεται σε περίπου 10 δις. ευρώ για ετήσια δυναμικότητα 5 δις. κ.μ.. Επιπλέον, η τιμή με την οποία θα πωλείται προκειμένου να αποσβεστεί η επένδυση και να αφήσει ένα λογικό κέρδος, δύσκολα θα είναι ανταγωνιστική εκεί γύρω στο 2020, όταν στη διεθνή αγορά θα έχουν βγει νέες ποσότητες από τις ΗΠΑ (αέριο σχιστόλιθου shale gas), την Αυστραλία, την Δυτική και Ανατολική Αφρική. Αρκεί να πούμε ότι σήμερα η παραγωγή των ΗΠΑ ανέρχεται σε περίπου 800 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, ενώ σε περίπου 3 χρόνια η χώρα θα είναι καθαρά εξαγωγική στο υγροποιημένο αέριο.
Έτσι στην καλύτερη περίπτωση και εφ΄όσον οι τιμές στις διεθνείς αγορές κυμαίνονται στα επίπεδα των 13 δολαρίων ανά εκατομμύριο Βρετανικές Θερμικές μονάδες (mmBtu), το συνολικό κέρδος για την Κύπρο θα ήταν στα επίπεδα των 1,55 δις. δολαρίων. Ωστόσο το πρακτορείο επικαλείται εκτιμήσεις της γαλλικής τράπεζας Societe Generale, σύμφωνα με τις οποίες η προοπτική αύξησης της προσφοράς υγροποιημένου αερίου τα επόμενα χρόνια, θα ρίξει τις τιμές στα 10-11 δολάρια ανά mmBtu. Έτσι αποδείχθηκε ότι οι πολιτικές ηγεσίες των αδελφών Κυπρίων, λειτούργησαν σαν τον πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του και πρότειναν λύση στη χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, απλώς για να προτείνουν κάτι.
Με την ευκαιρία να επισημάνουμε, ότι η Κύπρος, όσο και να βρίσκεται αρκετά βήματα μπροστά στην έρευνα υδρογονανθράκων, συγκρινόμενη με την Ελλάδα, έχει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να φτάσει να απολαμβάνει έσοδα από την εκμετάλλευση τους. Είναι δε πολύ πιθανό τα μεγαλύτερα έσοδα να μην προέλθουν από το φυσικό αέριο, για το οποίο γίνεται τόσος λόγος, αλλά από το πετρέλαιο. Η αιτία δεν είναι άλλη από το ότι σε αντίθεση με το φυσικό αέριο, ιδίως όταν βρίσκεται σε παρόμοια βάθη και κυρίως είναι μακριά από τις αγορές, το πετρέλαιο απαιτεί μικρότερες υποδομές, οι τιμές του βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ενώ δεν απειλείται ευθέως από τις μη συμβατικές μορφές του (πετρέλαιο σχιστόλιθου), σε αντίθεση με το αέριο (αέριο σχιστόλιθου).
Έτσι, η Total για παράδειγμα η οποία λίγο πριν τις κυπριακές εκλογές υπέγραψε σύμβαση για «οικόπεδα» διπλανά στο 12, θα τρυπήσει σε πολύ μεγαλύτερα βάθη, ακριβώς για να εντοπίσει πετρέλαιο. Το ίδιο θα κάνει και η αμερικανική Noble στο οικόπεδο 12 με την επιβεβαιωτική γεώτρηση που αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.