Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

Κύπρος: Το φυσικό αέριο δεν μπαίνει σε καμία διαπραγμάτευση

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός 

Το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο συμφώνησε ότι δεν θα δεχθεί καμία συζήτηση για τις εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ

Για κλίμα ομοψυχίας έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στο Συμβούλιο των Αρχηγών στην Κύπρο, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα ότι η Κύπρος δε θα δεχθεί να διαπραγματευτεί το δικαίωμά της για έρευνα και εξόρυξη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, είτε στο πλαίσιο των συζητήσεων για το Κυπριακό, είτε σε οποιοδήποτε πλαίσιο άλλης διαδικασίας.

Μία από τις αποφάσεις του Συμβουλίου είναι ότι τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων διασφαλίζονται πλήρως ώστε μετά την επίλυση του Κυπριακού να μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη από την εκμετάλλευση αυτού του φυσικού πλούτου που ανήκει στο Κυπριακό κράτος.

Άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποσκοπούν σε καμία περίπτωση στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων».

Επί πλέον συμφωνήθηκε ότι δεν μπορεί να συνεχιστούν οι διμερείς συζητήσεις για το Κυπριακό «υπό καθεστώς απειλών και ενόσω συνεχίζονται οι παράνομες τουρκικές προκλήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας». Η Κύπρος λοιπόν θα περιμένει η Τουρκία να δείξει έμπρακτο σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μπορεί να συμμετέχει στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Είναι πλέον ένα είδος βέτο που βάζει η Κύπρος στις διμερείς συνομιλίες με την Τουρκία, θέτοντας ως απαράβατο όρο την αλλαγή στάσης της δεύτερης και την απόσυρση από κάθε είδους προκλητική ενέργεια σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ. Η κίνηση αυτή απλώς σηματοδοτεί κάτι που στην πράξη συνέβαινε ήδη, αφού είτε θα έμπαινε το φυσικό αέριο ως θέμα στην ατζέντα του Κυπριακού, είτε απλώς συνομιλία για το κυπριακό δε θα μπορούσε να γίνει. Η Τουρκία το έχει προφανώς υπόψιν της αυτό και δεν είναι κάποια εξέλιξη που θα επηρέαζε τη στάση της. Όμως πλέον είναι δημοσίως διαβεβαιωμένο ότι η Κύπρος δε θεωρεί το φυσικό αέριο θέμα προς συζήτηση, στέλνοντας μήνυμα για απόλυτη ομοψυχία του πολιτικού της κόσμου. Το όποιο ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης βρίσκεται πλέον στην ευχέρεια της Τουρκίας, η οποία δεν έχει δείξει καμία τέτοια πρόθεση προς το παρόν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων