Σε τρία σημεία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ολοκλήρωση της Συνόδου ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου που συμμετείχαν στηΣύνοδο Κορυφής της MED 9, στη Μάλτα. Για το μεταναστευτικό δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε ότι πρέπει τα ευρωπαϊκά κράτη και όχι οι διακινητές να αποφασίσουν ποιοι θα μπαίνουν στην ΕΕ και ποιοι όχι. «Είναι πιο ασφαλές να μπορέσουν τα κράτη να διασφαλίσουν ότι οι βάρκες δεν θα ξεκινούν από τις ακτές προς τη Μεσόγειο για να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Τουρκία και στη θέσπιση κριτηρίων για τους αιτούντες άσυλο. «Να έχουμε κοινή γραμμή», είπε και σημείωσε πως πρέπει «να παρέχουμε και τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να έρθουν να βοηθήσουν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Ευρώπης αλλά με τους δικούς μας όρους».
Για την κλιματική κρίση αρχικά ευχαρίστησε όλους τους ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο για την υποστήριξή τους στην Ελλάδα. Είπε ότι είχαμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι με έντονες πυρκαγιές και πλημμύρες και επισήμανε ότι η κλιματική κρίση επηρεάζει τη Μεσόγειο με δυσανάλογο τρόπο. «Θα πρέπει να μας κάνει να δράσουμε άμεσα. Χαίρομαι που συμφωνείτε με το περιεχόμενο της επιστολής που σας έστειλα που λέει ότι πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μίλησε για πιο ολοκληρωμένη συνεργασία και σε θέματα πρόληψης.
«Να διασφαλίσουμε ισορροπία μεταξύ της ατζέντας μας για την μακροπρόθεσμη άμβλυνση του προβλήματος και τη βραχυπρόθεσμη λύση των συνεπειών από την κλιματική κρίση. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τέτοια ισορροπία», σημείωσε και έθιξε το θέμα των ευρωπαϊκών κεφαλαίων για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές. Επισήμανε ότι όταν προκύπτουν τέτοιες καταστροφές σε ορισμένες χώρες το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται και έφερε ως παράδειγμα τη Λιβύη όπου είχαν 20.000 θανάτους από την ίδια κακοκαιρία που έπληξε την Ελλάδα.
Για την οικονομική διακυβέρνηση τόνισε πως δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που επιτάσσουν δημοσιονομικές προσαρμογές που οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση. «Να επιστρέψουμε στην πρόταση της Επιτροπής που δίνει ευελιξία στα κράτη να μπορούμε να διαμορφώνουμε τη δική μας δημοσιονομική προσαρμογή και να έχουμε επενδύσεις για να υπερασπιστούμε την αυτονομία μας», είπε μεταξύ άλλων.
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ευχήθηκε τα καλύτερα στην Κύπρο για την επόμενη συνάντησή τους και είπε ότι η σημερινή σύνοδος ήταν επιτυχής και παραγωγική μορφή συνεργασίας
Κ. Μητσοτάκης σε Ε. Μακρόν: Η Ελλάδα θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων – Τι είπαν για την κλιματική κρίση
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της MED9 στη Βαλέτα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας (5 και 6 Οκτωβρίου) στη Γρανάδα.
Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μακρόν για τη συνδρομή της Γαλλίας στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας το καλοκαίρι και επανέλαβε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, στο πνεύμα της επιστολής που έχει ήδη απευθύνει στους ηγέτες της MED9.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογίας για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Μεταναστευτικό και στη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται συνεργασία κρατών-μελών προκειμένου να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις και τα δίκτυα των διακινητών να αποθαρρύνονται από το να βάζουν απελπισμένους ανθρώπους σε βάρκες και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι.
Συζητήθηκαν ακόμα οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
H ΕΕ υπό την πίεση του μεταναστευτικού – Σαφή ευρωπαϊκή απάντηση ζητούν οι χώρες «πρώτης γραμμής» Ελλάδα και Ιταλία
Με την άφιξη των πρώτων μεταναστών εδώ και μία εβδομάδα στη Λαμπεντούζα συνέπεσε η Σύνοδος των 9 μεσογειακών και νοτιοευρωπαϊκών κρατών στη Μάλτα αυξάνοντας την πίεση να βρεθεί λύση στην κρίση.
Οι χώρες πρώτης υποδοχής, κυρίως η Ελλάδα και η Ιταλία, ζητούν μεγαλύτερη αλληλεγγύη από τους εταίρους και η Γαλλία ελπίζει ότι θα σταλεί το σαφές μήνυμα πως το πρόβλημα χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση.
Παρουσία Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ οι 9 ηγέτες συζητούν μέτρα, όπως η αύξηση των περιπολιών στη Μεσόγειο, οι συμφωνίες με τρίτες χώρες και οι επενδύσεις στους νότιους γείτονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις προκλήσεις που προσθέτει στη μετανάστευση η κλιματική αλλαγή.
Επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και η άνοδος της ακροδεξιάς σε πολλά κράτη-μέλη δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία. Η Πολωνία απειλεί ότι θα διατηρήσει το βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία προβλέπει την υποδοχή μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Η απειλή της Βαρσοβίας ήρθε μια μέρα μετά το συμβούλιο των υπουργών Eσωτερικών, στο τέλος του οποίου η Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες θα ξεπεραστούν τα τελευταία εμπόδια και θα υιοθετηθεί η συμφωνία για μετεγκατάσταση μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία. Όποια χώρα δεν θέλει μετανάστες θα πληρώνει για όσους της αναλογούν.
Τη μεταρρύθμιση καθυστερεί και η Ιταλία που παραμένει εξοργισμένη με τη Γερμανία για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο. Αυτές οι οργανώσεις δεν μπορεί να γίνονται μαγνήτης μεταναστών είπε ο Ταγιάνι στην Μπέρμποκ, η οποία του απάντησε ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότησή τους γιατί σώζουν ζωές.
Η Γερμανία, που ετοιμάζεται για κρίσιμες εκλογές στη Βαυαρία, ενισχύει πάντως τις κοινές περιπολίες με την Πολωνία και την Τσεχία στα σύνορα και δημιουργεί δύναμη κρούσης με τις δύο χώρες για την πάταξη των διακινητών.