Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

Η Κυριακή Δερέμπεη έρχεται σαν την Άνοιξη

Την Κυριακή Δερέμπεη τη γνωρίσαμε ως «παιδί – θαύμα» στο σαντούρι και πλάι σε μεγάλους καταξιωμένους καλλιτέχνες. Σήμερα είναι πλέον μια νέα καλλιτέχνιδα που ετοιμάζεται να κάνει το πρώτο δισκογραφικό βήμα της. Ανήμερα στα γενέθλιά της μιλάει στο RP για τη μεγάλη της αγάπη, τη μουσική, για τα σχέδιά της, για το Θεό αλλά και για το πώς βλέπει τον ιδανικό άντρα.

Τί είναι για σένα η μουσική;

Η μουσική για εμένα είναι έκφραση, δημιουργία, πηγή ζωής!

Πόσο χρόνο απαιτεί από την κάθε μέρα σου;

HTML tutorial

Άλλοτε μπορεί να ξεκινήσω την μέρα μου γράφοντας μουσική, μαθαίνοντας μουσική, κάνοντας ηχογραφήσεις αργότερα κι ισως αυτο να κρατήσει ως αργά το βράδυ. Σίγουρα όμως κάποια πράγματα είναι στάνταρ όπως η καθημερινή μελέτη μου, σίγουρα ενα πεντάωρο το αφιερώνω στην μουσική, είτε αυτό είναι μελέτη πάνω σε τραγούδια και εξάσκηση, είτε παραγωγή.

Ασχολείσαι με την παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική, ενώ είσαι ένα νέο κορίτσι. Πώς νομίζεις ότι μπορούν να «δέσουν» η παράδοση και η νεότητα;

Είμαι της άποψης ότι η παραδοσιακή μουσική και η βυζαντινή μπορούν κάλλιστα να ανθίσουν και να πάρουν πνοή μέσα από νέα πρόσωπα, νέους ανθρώπους με μια πιο σύγχρονη μάτια και αντίληψη. Άλλωστε η μουσική έχει διάφορες εκφάνσεις, δεν παύει ποτέ και σίγουρα κάθε είδος που υπάρχει πρέπει να “εξελίσσεται”, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αλλοιώνεται και χάνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που το κάνουν να ξεχωρίζει διότι, αν γίνει αυτό, μιλάμε για “τερατογένεση”. Είμαι από τους ανθρώπους που αγαπούν να πειραματίζονται σε αυτό που λέμε Δύση και Ανατολή και σύνδεση του παλιού με το νέο…

Ποιοι μουσικοί ή και ευρύτερα καλλιτέχνες, είναι τα πρότυπά σου;

Είναι πάρα πολλοί και φοβάμαι μην αδικήσω κάποιον έτσι, λοιπόν, θα σας αναφέρω δυο ονόματα, δυο γυναίκες που είχα την τιμή να σταθώ στο πλευρό τους τραγουδώντας όταν ήμουν περίπου 15 ετών. Η Ελένη Βιτάλη και η Γλυκερία, δασκάλες του ελληνικού τραγουδιού. Είναι ερμηνεύτριες που μπορούν να πουν τα πάντα! Ειναι σχολείο και μόνο η ακρόαση των ηχητικών καταγραφών τους. Ακόμα κι αν ενα παιδί δεν έχει την δυνατότητα να κάνει μαθήματα φωνητικής, αν ακούει αυτές τις δυο καλλιτέχνιδες, σίγουρα θα πάρει πολλά στοιχεία ακούγοντάς τες.

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σου σχέδια;

Η δισκογραφία… Έχω υπογράψει στην δισκογραφική εταιρία Final Touch του Μίλτου Καρατζά και ετοιμάζουμε το πρώτο μου τραγούδι ενός σπουδαίου συνθέτη, το όνομα του οποίου δεν είναι ανακοινώσιμο αυτή την στιγμή.

Τί θα έλεγες σε συνομηλίκους σου που αγωνίζονται κι αυτοί να κάνουν το δικό τους όνειρο πραγματικότητα;

Θα τους έλεγα να παλεύουν για το όνειρό τους κι αν είναι θέλημα Θεού θα πετύχουν, θα φθάσουν στο στόχο τους αρκεί να έχουν πίστη μέσα τους και φυσικά διάθεση για σωστή μελέτη και εξέλιξη της τέχνης τους αλλά και του εσωτερικού τους κόσμου που σίγουρα το πνευματικό επίπεδο είναι το παν!

Τί πιστεύεις για τη γενιά σου; Θα τα καταφέρει τελικά;

Κάποιοι θα τα καταφέρουν και άλλοι όχι κι αυτό είναι στα χέρια τους. Όσοι έχουν υπομονή και όρεξη για δουλειά, θα απολαύσουν τους καρπούς της προσπάθειάς τους. Όσοι όμως τα παρατούν εύκολα και σκέφτονται το φευγιό τότε σίγουρα μπορεί να τα καταφέρουν στο εξωτερικό, αλλά θα είναι μακριά από την πατρίδα και πάντα κάτι θα τους λείπει. Θεωρώ πως η γενιά μου είναι μια χαρισματική γενιά αλλά αδικημένη!

Θα σκεφτόσουν να εγκαταλείψεις την Ελλάδα και να εγκατασταθείς σε κάποια χώρα του εξωτερικού;

Νομίζω πως όχι διότι προς το παρόν κάνω τον αγώνα μου σπουδάζοντας στην χώρα μου. Σίγουρα μπορεί να χρειαστεί να κάνω κάποιες ιδιαίτερες σπουδές στο εξωτερικό για λίγα χρόνια επάνω στην μουσική, αλλά σίγουρα ποτέ δεν θα εγκατέλειπα την πατρίδα μου.

Τί σημαίνει για σένα η Θεσσαλονίκη;

Η Θεσσαλονίκη είναι έρωτας, είναι φως, είναι μυρωδιές, είναι παράδοση, είναι η πόλη που γεννήθηκα και αγαπώ!

Με τον χαρακτηρισμό «ερωτική πόλη» που της αποδόθηκε σε προηγούμενες δεκαετίες συμφωνείς;

Είναι χιλιοτραγουδισμένη από κορυφαίους καλλιτέχνες, είναι η πόλη που όσα ταξίδια και αν κάνει κανείς, αν έχει γνωρίσει την γη της, σα μαγνήτης η Θεσσαλονίκη θα τον τραβά…

Για την Αθήνα, τί γνώμη έχεις;

Η Αθήνα είναι ξεμυαλίστρα. Με τη καλή έννοια. Όνειρο κάθε νέου και ειδικά καλλιτέχνη… Συνδυάζει το παλιό και το καινούριο. Προσπαθεί να κρατήσει την αρχιτεκτονική της. Έχει τα αρνητικά της, όπως κάθε γωνία του πλανήτη, όμως οι ομορφιές της ξεπερνούν κάθε αρνητική εικόνα. Μαγεύομαι να περπατώ στην Πλάκα και σε όλα τα όμορφα μέρη της που σε κάνουν να ξεχνάς πως βρίσκεσαι σε μια μεγαλούπολη.

Πότε πήγες τελευταία φορά κινηματογράφο και ποια ταινία είδες;

Η οθόνη του με μαγεύει από μικρό παιδί. Δεν έχω πολύ χρόνο όμως και πηγαίνω σπάνια. Χαίρομαι που τα κατάφερα και είδα την ταινία «ΈΞΟΔΟΣ – 1826». Γέμισα περηφάνια για την ιστορία αυτού του τόπου αλλά και για το γεγονός πως αυτή η ταινία έγινε πραγματικότητα με το μεράκι και το πείσμα μιας παρέας ταλαντούχων ανθρώπων της Θεσσαλονίκης. Αξίζει να έχει και διεθνή αναγνώριση. Θα είναι σπουδαίο και για τον ελληνικό κινηματογράφο και για την ελληνική ιστορία. Πιστεύω επίσης πως θα έπρεπε να τη δουν οι μαθητές όλων των σχολείων της χώρας. Αλλά τώρα ζητάω πολλά… το ξέρω.

Πιστεύεις στο Θεό;

Όλοι οι άνθρωποι πιστεύουμε ο καθένας χωριστά στο δικό του Θεό. Είμαι θεοφοβούμενη αλλά όχι θρησκόληπτη διότι η υπερβολή σε οτιδήποτε, δεν ωφελεί κανέναν. Ακόμα και στην πίστη μας. Πιστεύω στο Θεό και όσο έχω την πίστη μου δεν νιώθω ποτέ μόνη απέναντι στις δυσκολίες της ζωής.

Πιστεύεις στον γάμο;

Φυσικά. Οι άνθρωποι που κάνουν οικογένεια, υπό την ευλογία του Θεού και μεγαλώνουν τα παιδιά τους κατά Θεόν και έχουν αγάπη και αρμονία μεταξύ τους ως οικογένεια είναι κάτι πολύ ευλογημένο, είναι κάτι πολύ όμορφο να συμβαίνει. Μια αγάπη για να είναι “σωστή” ας το πούμε έτσι, στα μάτια του Θεού και ευλογημένη πρέπει να γίνεται με την ευλογία Του, μέσω του γάμου. Όμως γάμος δεν σημαίνει ακριβό νυφικό, λαμπάδες, δεξιώσεις και δώρα. Αυτά γίνονται αλλά δεν είναι εκεί η ουσία. Ο γάμος προϋποθέτει πίστη και αφοσίωση. Αστείρευτη υπομονή και απέραντο σεβασμό μεταξύ του ζευγαριού για να υπάρχει μια αρμονική οικογένεια.

Τί εκτιμάς πολύ σε έναν άντρα;

Να έχει καθαρή ψυχή και μπέσα. Αν κάποια στιγμή αγαπήσω κάποιον, αυτό που θα με τραβήξει σίγουρα δεν θα είναι ούτε τα χρήματά του, ούτε το ακριβό του αυτοκίνητο. Θα είναι η ντομπροσύνη και φυσικά να μπορεί να με σέβεται. Όμως είμαι εντελώς άπειρη για να μιλώ για κάτι που δεν έχω βιώσει. Για να κάνουμε όμως λίγο χιούμορ, αν έρθει η ώρα και γνωρίσω τον άνδρα που θα αγγίξει την καρδιά μου, θα σας το πω!

Τί σημαίνει Άνοιξη για σένα;

Άνοιξη είναι λουλούδια, χρώματα, αρώματα, κατάνυξη και ΑΓΆΠΗ! Μου θυμίζει το τραγούδι “Ήρθες σαν την Άνοιξη”… Άλλωστε για να κλείσουμε την συνέντευξη θα ήθελα να σας πω πως γεννήθηκα μες την άνοιξη, στις 20 του Μάρτη…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων