Σαράντα ένα χρόνια πέρασαν από την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στον Καναδά (Ανδρέα Παπανδρέου, στις 26 Μαρτίου 1983) και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού θα περάσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για επίσημη επίσκεψη στη χώρα της Βορείου Αμερικής.
Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για «ιστορική» επίσκεψη, η οποία -όπως λένε- θα σηματοδοτήσει την ενίσχυση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στο πεδίο της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και σε αυτό των μεγάλων διεθνών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Τρεις είναι οι βασικοί στόχοι του ταξιδιού του πρωθυπουργού:
1. Θα έλθει σε επαφή με την ελληνική ομογένεια, που υπολογίζεται σε 350.000 άτομα και θα εστιάσει στο δικαίωμα της επιστολικής ψήφου που έχουν αυτοί στις ευρωεκλογές. Θα επισημάνει ότι αυτή «δίνει φωνή» στους Έλληνες της ομογένειας, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι -όπως ανακοινώθηκε χθες- υποψήφιος ευρωβουλευτής με το γαλάζιο ψηφοδέλτιο θα είναι ένας απόδημος από τον Καναδά, ο σύμβουλος επιχειρήσεων, Δημήτρης Κατσαούνης.
Για την προβολή και προώθηση του θεσμού της επιστολικής ψήφου, τον πρωθυπουργό συνοδεύει η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, η οποία τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε σε τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ (Βοστώνη, Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Λος Άντζελες). Η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στον Καναδά συμπίπτει με τις εορταστικές εκδηλώσεις της ομογένειας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης και ο Καναδός ομόλογός του, Τζάστον Τριντό, πέρα από το τετ α τετ που θα έχουν, θα παραστούν από κοινού την Κυριακή στην δοξολογία, την παρέλαση και σε μεγάλη εκδήλωση στο Μόντρεαλ. Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί σε δείπνο προς τιμήν του το οποίο διοργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδας στον Καναδά και η τοπική Ελληνική Κοινότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει και 1.200 Έλληνες στο Τορόντο το βράδυ της Δευτέρας, σε εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης.
2. Θα υπογραφεί από τους δύο πρωθυπουργούς η συμφωνία για την προμήθεια 7 Canadair CL – 515 στην Ελλάδα. Είναι το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών – μελών, με την καναδική κυβέρνηση και την εταιρεία που τα κατασκευάζει. Τα πέντε Canadair θα πληρωθούν μέσα από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ τα άλλα δύο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας (RescEU).
«Πρόκειται για μία μεγάλη αγορά για την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail», σημειώνοντας πως το συνολικό κόστος για την προμήθεια των νέων αεροπλάνων από την καναδική De Havilland ανέρχεται σε περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ.
3. Θα απευθύνει κάλεσμα στους Καναδούς επενδυτές να εμπιστευτούν την Ελλάδα. Την Δευτέρα θα είναι κεντρικός ομιλητής σε κοινό επιχειρηματιών στο Economic Club of Canada, στο Τορόντο, ενώ θα συναντηθεί και με ομάδα Καναδών επενδυτών – εκπροσώπων των τραπεζών, επενδυτικών φορέων, εταιρειών ακινήτων και Logistic centers.
Μεταξύ άλλων, θα επισημάνει τις επενδυτικές ευκαιρίες που δίνει η χώρα μας, τα νέα δεδομένα με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τις προοπτικές που ανοίγονται μετά από τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Επ’ αυτού πρόσφατη είναι η δήλωση του Καναδού μεγαλοεπενδυτή Πρεμ Γουάτσα, διευθύνοντα συμβούλου της Fairfax, ότι η Ελλάδα είναι «η καλύτερη χώρα στην Ευρώπη για επενδύσεις». Υπενθυμίζεται ότι ο Καναδάς είναι μέλος του G7.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr