Αγνωστο παραμένει ακόμα αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα πάει στην Ατυπη Σύνοδο των αρχηγών κρατών που θα γίνει την Πέμπτη στην Πράγα. Η απόφαση του Τούρκου προέδρου αναμένεται να γίνει γνωστή τις αμέσως επόμενες ώρες, ωστόσο η ελληνική πλευρά επιθυμεί την παρουσία του Τ. Ερντογάν. Καθώς, όπως έχει αποδειχθεί, πιο πρόσφατο παράδειγμα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος κάθε φορά που βρίσκεται σε διεθνές περιβάλλον δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να βρει υποστηρικτές στην αναθεωρητική πολιτική του, με αποτέλεσμα να απέρχεται είτε μα άδεια χέρια είτε πιο απομονωμένος.
«Θα τα πει όλα»
Είτε ο Τ. Ερντογάν αποφασίσει να πάει είτε να μην πάει στην Πράγα, ο Κ. Μητσοτάκης «θα τα πει όλα». Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μιλήσει και για το ανυπόστατο αφήγημα της «αποστρατικοποίησης» των νησιών -όταν στα παράλια της Μ. Ασίας βρίσκεται ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος της εποχής κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης- και για τις κλιμακούμενες προκλητικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με υπερπτήσεις, αλλά και με μη επανδρωμένα UAV. Και θα θέσει πάλι την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, που έχει επανενεργοποιήσει η Τουρκία, στρεφόμενη εναντίον της Ευρώπης, κυρίως μέσω Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ιταλίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να συνδέει την πολιτική της Τουρκίας με την ερμαφρόδιτη στάση που κρατάει στον πόλεμο της Ουκρανίας, συντρέχοντας τη Ρωσία και βάζοντας προσκόμματα στην ενιαία στάση του ΝΑΤΟ.
Η σύνδεση της τουρκικής πολιτικής με τον πόλεμο της Ουκρανίας και τα ελληνοτουρκικά, που έκανε ο Κ. Μητσοτάκης με την ομιλία του στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, αποδεικνύεται εύστοχη και επιτυχής. Καθώς, όπως διαπιστώνουν διπλωματικοί κύκλοι, εκμεταλλεύτηκε την έντονη ενόχληση που υπάρχει πλέον στο ΝΑΤΟ για την Τουρκία (κυρίως για τη μη ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας) και ισχυροποίησε τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στην Ελλάδα. Αλλωστε οι προχθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικές, αλλά και πλήρης επιβεβαίωση της ορθότητας της πολιτικής που ακολουθεί η Ελλάδα.
Διαμαρτυρία
Ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι ουδέτερες» και «δίνουν όπλα στην Ελλάδα», δείχνοντας ταυτοχρόνως την ενόχλησή του για τις δηλώσεις της Γερμανίδας ομολόγου του κ. Μπέρμποκ, στο πρόσφατο ταξίδι της στην Ελλάδα, με τις οποίες τάχθηκε ανοικτά υπέρ των ελληνικών θέσεων. Ομολόγησε έτσι άθελά του (;) ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει πετύχει τους στόχους της, αφήνοντας την Τουρκία σε καθεστώς διπλωματικής απομόνωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσαβούσογλου έστρεψε τα πυρά του και κατά της Ε.Ε., επιβεβαιώνοντας ότι η στάση της Ε.Ε. είναι πλήρως υποστηρικτική στις ελληνικές θέσεις.
Την Αθήνα την απασχολεί η κυκλοθυμική συμπεριφορά της Αγκυρας, η οποία μετά και τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας της Τουρκίας τη μια κλιμακώνει την ένταση και την επόμενη βγαίνει ο «πολεμοχαρής» κ. Ακάρ και μιλάει για διάλογο. Αυτή η περίεργη στάση εκτιμάται ότι είναι αποτέλεσμα αφενός της αποτυχίας του Τ. Ερντογάν να κερδίσει υποστήριξη με την επιχείρηση «τσάι και συμπάθεια» που έκανε στη Ν. Υόρκη και αφετέρου της δυσμενούς θέσης που εξακολουθεί να βρίσκεται εν όψει των τουρκικών εκλογών.
Αυτό όμως δεν οδηγεί σε εφησυχασμό, παρότι στο πεδίο «δεν παρατηρείται κάτι το εξαιρετικό». Οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε αυξημένο βαθμό ετοιμότητας, έχοντας εξετάσει πλήθος σεναρίων αντίδρασης στην περίπτωση που υπάρξει οποιουδήποτε είδους θερμό επεισόδιο. Την ίδια ώρα οι συμμαχικοί δίαυλοι είναι ανοικτοί τόσο με τη Γαλλία όσο και με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας έχει καταστεί απολύτως σαφής και από την Τουρκία, η οποία γνωρίζει πλέον ότι οποιαδήποτε κίνηση κι αν κάνει, θα έχει κόστος.
Η Αθήνα βλέποντας πως το διεθνές περιβάλλον έχει διαμορφωθεί θετικά για την Ελλάδα, δεν θεωρεί αναγκαίο τη δεδομένη στιγμή να στείλει νέα επιστολή σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Και δεν θα υπάρξει νέα επιστολή επί του παρόντος. Αντιθέτως υπάρχει εγρήγορση και αυστηρή οδηγία για ψυχραιμία. Καθώς θεωρείται σαφές ότι η Τουρκία -ανεξαρτήτως τι θα κάνει, αν κάνει τελικά- επιθυμεί «η πρώτη σφαίρα» να είναι ελληνική, ώστε να παίξει το αγαπημένο της blame game.
Υπεροχή στα γκάλοπ
Η κυβέρνηση, όπως δείχνουν όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά τη ΔΕΘ, «πήρε το ριμπάουντ» και εξακολουθεί «να κρατάει το ματς των εκλογών στα χέρια της». Η όποια φθορά υπήρξε από τον Ιούνιο και μετά έχει αποκατασταθεί, ενώ και η απαράδεκτη υπόθεση των υποκλοπών φαίνεται πως δεν άφησε ουλές στην κυβέρνηση. Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε όρια ασφαλείας (7%-10%) και η υπεροχή του Κ. Μητσοτάκη έναντι του Α. Τσίπρα ενισχύεται. Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις το Μ. Μαξίμου σχεδιάζει τα επόμενα βήματα, δεδομένου ότι ο εκλογικός ορίζοντας έως τις εκλογές είναι απολύτως καθαρός, ήτοι ο εκλογικός χρόνος (τέλη Μαΐου οι πρώτες, αρχή Ιουλίου οι δεύτερες) και το εκλογικό σύστημα (απλή αναλογική στις πρώτες, το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που έχει ψηφίσει από το 2019 η κυβέρνηση στις δεύτερες).
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΠΙΔΑ
Σε προτεραιότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της, κυρίως της ακρίβειας. Το πακέτο των μέτρων στήριξης που έχει εξαγγελθεί θα τηρηθεί απολύτως, ενώ η κυβέρνηση θα βρίσκεται σε εγρήγορση για συμπληρωματικές ενέργειες ανάλογα με την εξέλιξη των τιμών και της ενεργειακής κρίσης. Η συμφωνία ΔΕΠΑ-Total για την προμήθεια LNG εκτιμάται ότι εξασφαλίζει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας έως και τον Μάρτιο του 2023, ανεξαρτήτως της διακύμανσης των τιμών. Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να επιμείνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην πρόταση για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.
Παρά το γεγονός ότι η πρόταση αυτή έχει γίνει πλειοψηφική μεταξύ των 27 (15 χώρες-μέλη έχουν συμφωνήσει), η Κομισιόν την απέρριψε προς το παρόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα επαναφέρει την πρόταση του στην Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει την Παρασκευή στην Πράγα, η οποία θα έχει σχεδόν αποκλειστικό θέμα τα ενεργειακά.
Οι εκτιμήσεις λένε ότι η υιοθέτηση της πρότασης για πλαφόν δεν είναι η πιθανότερη εξέλιξη, χωρίς να αποκλείεται τίποτα. Ομως τα δεδομένα εκτιμάται ότι θα είναι πιο ευνοϊκά στην Τακτική Σύνοδο Κορυφής, η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 20 Οκτωβρίου. Εκεί -και με δεδομένο ότι θα έχει μπει ο χειμώνας και θα έχουν καταστεί πιο μετρήσιμες οι συνέπειες του ενεργειακού πολέμου που διεξάγει ταυτοχρόνως με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Β. Πούτιν- η πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί εκτιμάται ότι θα κάμψει τις αντιρρήσεις που προβάλλουν κυρίως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία.
Περιοδείες σε όλη τη χώρα
Στο πολιτικό επίπεδο το Μ. Μαξίμου, εκτός από τα συνεχιζόμενα «δώρα του Α. Τσίπρα» (στάση απέναντι στα γεγονότα στη φοιτητική εστία στου Ζωγράφου-άντρο βαριάς εγκληματικότητας, θολή γλώσσα στα ελληνοτουρκικά και η απίστευτη προχθεσινή ατάκα του στον ΑΝΤ1 «αν είχα να μοιράσω κι εγώ 50 δισ., θα έβγαινα πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθώ» κ.λπ.), με επικεφαλής τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Γ. Μπρατάκο και τον γ.γ. της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Π. Μαρινάκη, έχει εκπονηθεί ένα διπλό σχέδιο:
1. Περιοδείες του Κ. Μητσοτάκη αλλά και υπουργικών κλιμακίων σε όλη την Ελλάδα.
2. Ενεργοποίηση της Κ.Ο. του κόμματος. Μεθαύριο το πρωί θα συνεδριάσει η Κ.Ο. ώστε να δοθεί το σήμα την εκλογικής ετοιμότητας.
Ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας στα γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς θα γίνει εκδήλωση για την επέτειο της ίδρυσης της Ν.Δ. Στην εκδήλωση αναμένεται να είναι παρόντα όλα τα στελέχη της Ν.Δ., τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, βουλευτές και οι γραμματείς του κόμματος. Θα παρευρεθεί και ο Κ. Μητσοτάκης, δίνοντας τον τόνο της ενεργοποίησης του κόμματος εν όψει της έναρξης της προεκλογικής περιόδου.