Γράφει ο Πέτρος Χασάπης
Ό,τι μπορεί να φανταστεί ο καθένας θα ακούει από εδώ και πέρα, σε ότι αφορά την θρυλούμενη και πολυαναμενόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Ένα από αυτά τα αναμενόμενα ευφάνταστα, ακούσαμε χθες και από τον κ. Μεϊμαράκη.
Πριν από οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να το επαναλαμβάνουμε συνεχώς, μέχρι να γίνει συνείδηση και στον τελευταίο πολίτη, ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας, δεν έχει καμία σχέση με το λαό και τη βούλησή του, όπως συμβαίνει σε άλλα πολιτισμένα κράτη. Σε μας το Σύνταγμα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πολιτικού προσωπικού. Ο λαός δεν συμμετείχε στην κατάρτισή του, ούτε συμμετέχει στις αναθεωρήσεις του.
Ο κ. Μεϊμαράκης, ως Πρόεδρος της Βουλής, αντί να δεχτεί το αίτημα της κίνησης πολιτών «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή» που κατατέθηκε επίσημα και εγγράφως στη Βουλή από τον Ιούλιο του 2013, για να ανοίξει η ιστοσελίδα της Βουλής στο λαό, ώστε να συμμετάσχουν οι πολίτες, έστω σε έναν δημόσιο διάλογο για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Σύνταγμα, εκείνος, όχι μόνο δεν το κάνει αυτό, αλλά αντιθέτως προχώρησε χθες και σε μια περίεργη πρόταση για το Σύνταγμα η οποία φυσικά δεν περιλαμβάνει πουθενά το λαό. Κι ενώ οι πολιτικοί ανοίγουν προσχηματικά το opengov για έναν απλό νόμο, εντούτοις δεν δίνουν ούτε αυτή τη δυνατότητα στους πολίτες για να πουν τη γνώμη τους για τον θεμελιώδη νόμο του κράτους. Δηλαδή για το καταστατικό του κράτους, στο οποίο υποτίθεται ότι είμαστε όλοι ισότιμοι συμμέτοχοι.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μεϊμαράκης διαχώρισε στην πρότασή του το περιεχόμενο του Συντάγματος σε θεμελιώδες και μη θεμελιώδες και πρότεινε το εξής απίστευτο, το οποίο, θα έλεγε κάποιος, ότι περισσότερο μοιάζει με βούληση της τρόϊκας. Πρότεινε λοιπόν, να μπορεί το πολιτικό προσωπικό (Βουλή) να αλλάζει τις μη θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος όποτε θέλει, απλά με μια αυξημένη πλειοψηφία.
Κύριε Μεϊμαράκη, σκεφτήκατε άραγε ποτέ, εσείς ή τα άλλα μέλη του πολιτικού προσωπικού, να περάσει επιτέλους το Σύνταγμα των Ελλήνων στην αρμοδιότητα των ίδιων των Ελλήνων πολιτών; Λέμε αν το σκεφτήκατε;