Όταν η Τουρκία του G20 πληρώνει επιτόκια 10%, η Ινδία 11% και η Βραζιλία 12%, τίθεται το εύλογο ερώτημα προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάνννη Στουρνάρα που φιλοδοξεί να βγάλει την Ελλάδα στις αγορές για δανεισμό την άνοιξη του 2014, με τι επιτόκιο πιστεύει ότι οι αγορές θα δανείσουν την Ελλάδα; Το ερώτημα είναι κρίσιμο, όχι μόνο γιατί ο κ. Στουρνάρας είναι καθηγητής, αλλά γιατί είναι πολιτικός και είναι προφανές ότι μια οικονομία που παραμένει για 7ο χρόνο στο σπιράλ του θανάτου, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε τέτοια επιτόκια.
Η Τουρκία έχει και την πολυτέλεια να κάνει μια γενναία υποτίμηση της λίρας της απέναντι στο δολάριο, στα επίπεδα του -15% από την αρχή του έτους (στα 2,07 από 1,80 περίπου – 1,75 το Μάιο), καθώς επίσης την πτώση του δείκτη του χρηματιστηρίου της κατά -30% από τα υψηλότερα έτους (Μάιος). Η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα που θα επιδεινωθούν.
Η ανάπτυξη της Τουρκίας στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στις κατασκευές και στα ακίνητα, όπως άλλωστε και στην Ελλάδα. Συχνά ήταν νέες εταιρείες, οι οποίες αναπτύχθηκαν με ραγδαίο ρυθμό, στηριζόμενες στις πολιτικές τους διασυνδέσεις. Επειδή όμως χρηματοδοτούνταν με τα πολύ φθηνά ομόλογα δολαρίου, ενώ πουλούσαν τα προϊόντα τους σε τουρκικές λίρες, η πτώση του νομίσματος απέναντι στο δολάριο έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους ισολογισμούς τους – με αποτέλεσμα να απειλούνται με χρεοκοπία όταν, όπως προβλέπεται, σπάσει η φούσκα. Η ανάπτυξη στηρίχθηκε κυρίως στην εσωτερική κατανάλωση, η οποία έχει πλέον περιοριστεί, λόγω της υπερχρέωσης των νοικοκυριών.
Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά το προανάκρουσμα της FED πως προτίθεται να μειώσει την διοχέτευση ρευστότητας, παρατηρείται φυγή κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες (Βραζιλία, Ινδία, Τουρκία κ.ά.). Οι ισοτιμίες των νομισμάτων των χωρών αυτών δέχονται πιέσεις με αιχμή την ινδική Ρουπία και την τούρκικη λίρα. Η Τουρκία φαίνεται ότι είναι αυτή που μπορεί να υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την προϊούσα κρίση, η οποία ενδέχεται να μοιάζει με εκείνη που έπληξε την Ν.Α. Ασία την περίοδο 1996-97, λέει ο Economist.