Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Ο Σταύρος Θεοδωράκης επικεφαλής του Ποταμιού, προσπαθεί να χτυπήσει τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ και ζητά στην προεκλογική του πορεία να τον στηρίξουν οι Έλληνες ως εναλλακτική.
«Είναι λίγο παράδοξο ο κ Τσίπρας να μιλά για σχέσεις “παρά φύση”. Ο κ Τσίπρας έκανε συνεργασία με ένα κόμμα που είναι δεξιά της Δεξιάς, τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Δεν μπορούμε να ξέρουμε για ποιο λόγος θέλει τον κ. Καμμένο ντε και καλά στη Βουλή για να τον ξαναβάλει στο υπουργείο Αμύνης. Αλλά δεν μπορεί όταν έχεις μία τέτοια συγκεκριμένη προτίμηση να μιλάς για “παρά φύση” συνεργασίες των άλλων», σημείωσε μετά το προχθεσινό ντιμπέιτ των δύο αρχηγών μιλώντας εχθές σε συγκέντρωση στη Λάρισα.
Στην ίδια ομιλία επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι δεν αγωνίζεται για καρέκλες αλλά για ην ύπαρξη μίας «εθνικής Ελλάδος» άξιων ανθρώπων και έξω από κόμματα. Εκφράζει δηλαδή τον μέσο φοιτητή στο ελληνικό πανεπιστήμιο που η βαβούρα και οι αντιμαχίες των συνδικαλιστών του προκαλούν δυσθυμία και ζητά την εξάλειψή τους. Είναι όμως και εκείνος ο ψηφοφόρος που δεν αναλαμβάνει ευθύνες για τις επιλογές και πράξεις του ως πολίτη και ζητά διαρκώς ανανέωση του συστήματος. Είναι αυτοί οι άξιοι που θα έρθουν και θα του λύσουν τα προβλήματα. Χωρίς εκείνος να πάρει θέση, χωρίς να σπάσει τα δικά του αυγά. Είναι η μετουσίωση του παλιού μεγάλου ηγέτη που θα ‘έσωζε την Ελλάδα.
Όμως ο άξιος κύριε Θεοδωράκη, δεν αρκεί. Χρειάζεται και σχέδιο. Και αυτό το σχέδιο καλούνται να ψηφίσουν οι πολίτες. Και οι πολίτες αναλαμβάνουν ευθύνη για αυτό το σχέδιο. Ποιο είναι το σχέδιο του Ποταμιού; Πέρα από σκόρπιες προτάσεις – πολλές από αυτές σχεδόν ανεφάρμοστες – όπως η κατάργηση των πολεοδομιών, που πέταξε ξαφνικά ο κ. Θεοδωράκης στο πρώτο ντιμπέιτ των 7 αρχηγών. Το να προτείνει ένα κόμμα τη δημιουργία «εθνικής Ελλάδος» που θα εκπονήσει σχέδιο το οποίο θα εφαρμόσει χωρίς την ψήφο των πολιτών είναι πολύ προβληματικό στη δημοκρατία. Θυμίζει μάλλον την αριστοκρατία. Όμως αυτή τη γραμμή ακολουθεί το Ποτάμι, από ιδρύσεώς του.
Δηλώνει μετα-ιδεολογικό για να μην ομολογήσει κάποιο πολιτικό στίγμα. Η συζήτηση που διεξάγει ο κ. Θεοδωράκης είναι ότι πρέπει για την τηλεόραση. Καλές ατάκες, ωραία κινησιολογία, διάφορες προτάσεις που ακούγονται για πρώτη φορά και άλλες που αποτελούν πολύ καλή μεταφορά της συζήτησης που γίνεται στις καφετέριες. Όμως για να σε ψηφίσει ο κόσμος, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Και για να το κάνει αυτό πρέπει πρώτα εσύ να έχεις αναλάβει την ευθύνη των προτάσεών σου. Και αυτό ακόμη δεν το έκανες.