Γράφει η Ευτυχία Αλικάκου
Χωρίς βαρύγδουπες υποσχέσεις ήταν η φετινή ομιλία του πρωθυπουργού στην 81η ΔΕΘ. Ελάχιστες ήταν και οι αναφορές του στην ΝΔ, ενώ απέφυγε να κάνει επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο φετινός Αλέξης Τσίπρας δεν θύμιζε σε τίποτα τον πρωθυπουργό του 2015, καθώς επέλεξε να τηρήσει χαμηλούς τόνους και μετριοπαθή στάση χωρίς να τάξει όσα έταζε πέρσι φοβούμενος τη κλιμάκωση της δυσαρέσκειας και της δυσπιστίας. Ενώπιον μη ευήκοων ώτων αρκέστηκε στο να παραδεχτεί το μεγάλο ύψος της φορολογίας, μίλησε για σταδιακή μείωση των φορολογικών βαρών και αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με δικαιότερο φόρο μέχρι το 2018, ενώ δεν παρέλειψε να ευλογήσει τα γένια της κυβέρνησης κάνοντας περήφανη αναφορά στα 246 εκατομμύρια που μπήκαν στα κρατικά ταμεία χάρη στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Εν συνεχεία, δεσμεύτηκε, όπως είχε κάνει και προ ημερών μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, ότι αυτά τα λεφτά θα επιστραφούν στον ελληνικό λαό μέσω της εξυπηρέτησης κοινωνικών αναγκών. Τέλος, προανήγγειλε τη κατάθεση νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI) με τον οποίο πλέον δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί, αποφεύγοντας όμως τις εκκρεμότητες τους με το νόμο. Μάλιστα, πρόσθεσε με ένα κάπως αυστηρό ύφος που θυμίζει αυστηρό οικογενειάρχη πατέρα ότι όσοι δεν το κάνουν θα το… μετανιώσουν γιατί η περίοδος της ασυλίας τους τελείωσε.
Άλλωστε, το συμβάν με τη δημοσιογράφο του ALPHA το οποίο συζητήθηκε όσο κανένα άλλο στιγμιότυπο από τη συνέντευξη τύπου επαληθεύει πλήρως την μάλλον υπέρμετρη αλαζονικού τύπου άνεση που χαρακτήριζε έναν άνθρωπο που στη προκειμένη στιγμή για τη χώρα θα έπρεπε να διατηρεί όσο γίνεται χαμηλό προφίλ και να μην δίνει αφορμές για περισσότερη κριτική πανταχόθεν. Είναι τουλάχιστον ανήκουστο και απαράδεκτο να τολμά κάποιος εκμεταλλευόμενος το αξίωμα και τη θέση του να ανταπαντά σε μία εργαζόμενο ότι δεν θα έπρεπε να θυμώνει τόσο που χάνει τη δουλειά της γιατί όταν έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ δεν έκλαψε ή γιατί «κι άλλοι χάνουν τη δουλειά τους». Στη καλύτερη, υποδηλώνει έλλειψη διακριτικότητας και βασικών γνώσεων πολιτικής επικοινωνίας και στη χειρότερη θράσος και έλλειμμα παιδείας. Το δε αξίωμα ενισχύει το κατάπτυστο χαρακτήρα της απάντησης.
Όσο για την ουσία της, με όρους ψυχολογίας ισοδυναμεί με μια τιμωρητική και εκδικητική διάθεση: «Αφού δεν έκλαψες για το μαύρο της ΕΡΤ και τους ανέργους της θα κλάψεις έξω από τον ΟΑΕΔ». Επιπλέον στερείται αληθείας, καθώς αφενός τα ιδιωτικά κανάλια είχαν πράγματι απεργήσει και συμπαρασταθεί στους απολυμένους της ΕΡΤ (που για να λέμε την αλήθεια, έστω και μετά από καιρό επαναπροσλήφθηκαν, όπως γνωρίζουμε στην τότε ΝΕΡΙΤ, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι των ιδιωτικών καναλιών τώρα είναι κυριολεκτικά στον αέρα) και αφετέρου ο ALPHA ανήκει πράγματι στα κανάλια που δεν έχουν επιβαρύνει το κράτος και δεν βαρύνεται με υπέρογκες οφειλές. Στη τελική, είναι τουλάχιστον αστείο αν μιλάει για το θάνατο του τζάμπα, ο άνθρωπος που παρότρυνε στο παρελθόν πολίτες να ενταχθούν στο κίνημα «Δεν πληρώνω» και υποστήριζε όσους δεν πλήρωναν διόδια!
Στο σύνολο της, η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ήταν από υποτονική έως αδιάφορη. Έδινε την εντύπωση ότι τον έσυραν μέχρι τη Θεσσαλονίκη και ο τρόπος του υπέδειξε μία αμηχανία αλλά και μία διάθεση να βγει και από πάνω όπου τον παίρνει. Ε, όχι και έτσι, όμως!