Η ψήφος των αποδήμων βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να τονίζει ότι το ερώτημα είναι ένα και ξεκάθαρο, αν πρέπει να αρθούν ή όχι οι περιορισμοί για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, το ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τη ΝΔ για επικοινωνιακά τερτίπια, και την ελάσσονα αντιπολίτευση να καταλογίζει και στα δύο κόμματα υποκρισία.
Η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την άρση των περιορισμών στο εκλογικό δικαίωμα των ελλήνων του εξωτερικού, θα ξεκινήσει αύριο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, και αφορμή για την αντιπαράθεση, ήταν η συζήτηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εσωτερικών για τον Σύμβουλο Ακεραιότητας στη Δημόσια Διοίκηση.
«Το Σύνταγμα λέει ότι δεν μπορεί η ψήφος να προσμετράται σε εκλογική περιφέρεια αλλά μόνο σε επίπεδο επικρατείας. Εμείς θα συνεχίσουμε πολύ παραγωγικά τη συζήτηση μας τις επόμενες μέρες. Όποιος δεν θέλει περιορισμούς ψηφίζει να μην έχουν περιορισμούς. Όποιος θέλει να έχουν περιορισμούς οι έλληνες του εξωτερικού ψηφίζει να έχουν», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί αντισυνταγματικότητας. «Υπάρχει ένας ΣΥΡΙΖΑ που διαρρηγνύει τα ιμάτια του για ατυχείς δηλώσεις της κ. Τζάκρη η οποία δεν θέλει περιορισμούς. Το ερώτημα είναι ένα και είναι καθαρό. Θέλετε ή δεν θέλετε περιορισμούς; Όλα τα άλλα είναι περιφερειακά» συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. «Τίποτα ευκαιριακό δεν υπάρχει. Ούτε διλήμματα. Υπάρχουν μόνο θέματα που αφορούν την ποιότητα της δημοκρατίας. Πρέπει να υπάρξουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις για τους έλληνες του εξωτερικού και για το αν πρέπει να ισχύσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση το δικαίωμα τους να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές», ανέφερε ο κ. Πέτσας και απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά: «Ελπίζω να μην αναθεωρήσετε την άποψη σας στη διάταξη που δίνει διέξοδο με βάση τους εγγεγραμμένους στον εκλογικό κατάλογο».
Ο παριστάμενος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνος Βλάσης, σημείωσε δεικτικά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την παρέμβαση της κ. Τζάκρη φαίνεται ότι έρχεται στα λόγια μας ωστόσο θα έχουμε το χρόνο να τα συζητήσουμε όλα αυτά καθώς αύριο ξεκινάει στην αρμόδια επιτροπή η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη ψήφο των αποδήμων».
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτιάδης Χατζηγιάννης καταλόγισε στην κυβέρνηση «επικοινωνιακή στρέβλωση των θέσεων του κόμματός του» και την κατηγόρησε ότι «αλλάζει σκόπιμα την ατζέντα επειδή το πουλόβερ της αντιλαϊκής διακυβέρνησής της αρχίζει να ξηλώνεται με παροιμιώδη ταχύτητα». «Προσπαθείτε να κάνετε μια επικοινωνιακή αντεπίθεση πυροβολώντας στον αέρα», σημείωσε.
Επικριτικός, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, κάνοντας λόγο για μεγάλη υποκρισία τους. «Υπήρξε πράγματι μεγάλη συναίνεση το 2019, σε μια όμως διαδικασία που αντιμετωπίστηκε ως στερνός κορσές στα δικαιώματα των ελλήνων του εξωτερικού. Υπήρχε μια πολιτική συμφωνία που κάποιοι, δεν την τίμησαν και με την πρώτη ευκαιρία ναρκοθετήθηκε», ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου ενώ υποστήριξε ότι η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη «λειτούργησε ως λαγός» και των δύο κομμάτων. «Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση στο «άρπα κόλα». Πρέπει να υπάρξει δυνατότητα ευρείας διαβούλευσης και μέχρι την ακρόαση φορέων να υπάρξουν οι απαραίτητες ζυμώσεις και να τοποθετηθεί το θέμα στη σωστή του βάση», συμπλήρωσε.
Η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη κατηγόρησε και τα δύο κόμματα για υποκρισία, καθώς, όπως είπε, «στην πραγματικότητα βάζουν κόφτες στη ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού». «Το Σύνταγμα ούτε θα αλλάξει ούτε θα αλλοιωθεί. Ψάξτε αλλού να βρείτε επιχειρήματα. Απέναντι στην ομογένεια θα πρέπει να πείτε ξεκάθαρα τα σύκα – σύκα και τη σκάφη – σκάφη χωρίς το Σύνταγμα», συμπλήρωσε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελλής υποστήριξε ότι «δεν είναι τυχαία η πάσα που έδωσε η τομέαρχης του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη στην κυβέρνηση για τα κριτήρια της ψήφου των αποδήμων την οποία είπε πήρε ο κ. Βορίδης καταθέτοντας μετά από λίγες μέρες το νομοσχέδιο». «Πρόκειται για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και απροκάλυπτης ψηφοθηρίας και ας τα έχουν αυτά υπόψη τους οι απόδημοι», σημείωσε ο κ. Δελλής.
Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης κατηγόρησε και τα δύο κόμματα ότι «θέλουν να βάλουν φραγμούς για τη ψήφο των αποδήμων με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη να λειτουργεί ως λαγός». «Η Ελληνική Λύση είναι ξεκάθαρα υπέρ του να ψηφίζουν χωρίς περιορισμούς οι έλληνες του εξωτερικού», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΛ.ΛΥ, Κωνσταντίνος Χύτας.
Η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα μίλησε για «επικοινωνιακά τερτίπια και καπρίτσια εντυπωσιασμού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη ψήφο των αποδήμων».
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος, αντέτεινε ότι «επί κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε ένας χρήσιμος συμβιβασμός για να γίνει πραγματικότητα ένα πάγιο αίτημα πολλών δεκαετιών» και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να μην κάνει άλλη μία κυβίστηση». «Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να ψηφίζουν οι έλληνες του εξωτερικού. Η ΝΔ όμως είναι μια υπεύθυνη, πατριωτική δύναμη της χώρας και απαντά με μεταρρυθμίσεις για την ανασυγκρότηση του κράτους. Ο σημερινός πρωθυπουργός είναι εκφραστής του μέτρου και της λογικής και λέμε όχι στον τεχνητό διχασμό», πρόσθεσε .
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος σημείωσε ότι «έπεσαν οι μάσκες του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών για άρση των περιορισμών στο εκλογικό δικαίωμα των ελλήνων του εξωτερικού». «Είναι η απόλυτη κοροϊδία της ομογένειας. Τα εμπόδια πρέπει να αρθούν χωρίς καιροσκοπισμούς και υποκρισίες. Συζητάμε για έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, και πως θα αξιοποιήσουμε την ομογένεια και όχι να προσπαθούμε να βάλουμε νέα εμπόδια και προσκόμματα. Αργά ή γρήγορα θα λάβουν μέρος στις εκλογικές διαδικασίες γιατί το δικαιούνται και εμείς πρέπει να τους το δώσουμε», κατέληξε.