Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, η Checkpoint, μία εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως στο χώρο της κυβερνοασφάλειας, έδωσε στοιχεία πως στην Ελλάδα το ποσοστό των κυβερνοεπιθέσεων που γίνονται μέσω email φθάνει στο 98%, τη στιγμή που ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι στο 91%.
Αντίστοιχα, υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται και σε κατηγορίες κυβερνοεπιθέσεων όπως είναι το ransomware (σ.σ. «επιθέσεις» όπου οι κυβερνοεγκληματίες «κλειδώνουν» την υποδομή μίας επιχείρησης ή οργανισμού ζητώντας λύτρα) αλλά και αυτές σε φορητές συσκευές.
Όπως αναφέρθηκε, γενικότερα, η παγκόσμια τάση είναι η στροφή των κυβερνοεγκληματιών προς «επιθέσεις» σε υποδομές cloud, φορητές συσκευές αλλά και Internet of Things (ΙοΤ) δίκτυα.
Οι άνθρωποι της Checkpoint ανέφεραν ότι στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη τόσο εξειδικευμένου προσωπικού όσο και ενημέρωσης των εργαζομένων των επιχειρήσεων, ενώ επιπλέον πολλές επιχειρήσεις δεν προχωρούν σε αναβάθμιση των πληροφοριακών υποδομών τους όσο συχνά θα έπρεπε όσον αφορά στην προστασία τους από κυβερνοεπιθέσεις.
Πολλά ζητήματα υπάρχουν και στους οργανισμούς του Δημοσίου που βρίσκονται πολύ συχνά στο στόχαστρο αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχει και αρκετή μυστικοπάθεια με αποτέλεσμα να μη γίνονται ευρέως γνωστά τα περιστατικά επιτυχών κυβερνοεπιθέσεων.
Η Checkpoint, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο των λύσεων κυβερνοασφάλειας για μεγάλες επιχειρήσεις (enterprise market).
H ισραηλινή εταιρεία θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο χώρο με έτος ίδρυσης το 1993, ενώ έχει φθάσει πλέον την αποτίμηση της στα 19 δισ. δολάρια, ενώ απασχολεί σχεδόν 6000 εργαζομένους.
Στην Ελλάδα τις λύσεις της Checkpoint χρησιμοποιούν για την προστασία τους από κυβερνοεπιθέσεις πάνω από 900 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ το ελληνικό γραφείο διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών αποτελούμενο από 41 εταιρείες πληροφορικής και δύο διανομείς (Westnet, IT Way).
Το πλάνο για τη φετινή χρονιά είναι η περαιτέρω επέκταση της σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, ενώ έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και για το χώρο των έργων στο Δημόσιο.
Μάλιστα, τα έργα που περιλαμβάνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και περιλαμβάνουν και λύσεις κυβερνοασφάλειας θα βρεθούν την επόμενη διετία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ανθρώπων της Checkpoint, οι οποίοι επιδιώκουν συνεργασίες με τους μεγαλύτερους system integrators που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά προκειμένου να τα διεκδικήσουν.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όπως αναφέρθηκε, τα 60.000 tablets που διατέθηκαν στους Έλληνες μαθητές, για να υποστηρίξουν τις ανάγκες της τηλε-εκπαίδευσης το 2020 είχαν προ-εγκατεστημένο λογισμικό προστασίας από την Checkpoint, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα tablets και τους προσωπικούς υπολογιστές που διατίθενται στο πλαίσιο της δράσης «Ψηφιακή Μέριμνα».