Ο σωστός σχεδιασμός μικροφραγμάτων και αρδευτικών έργων μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως αντιπλημμυρικά έργα, επισήμαναν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ( ΥΠΑΑΤ) Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, σε κοινή ομιλία τους, σε εκδήλωση που οργάνωσε ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, στο Δημοτικό Σχολείο Πύργου με θέμα : «Αγροτική Πολιτική- Κλιματική Κρίση και Ευρωπαϊκή Ένωση».
Μάλιστα ο ΥΠΑΑΤ κάλεσε τους πολίτες του Πύργου να σκεφθούν πώς θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές γιατί μια λάθος απόφαση στις Βρυξέλλες – και ανέφερε ως παράδειγμα την ΚΑΠ- μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τη ζωή των αγροτών στην Ελλάδα.
Ο υπουργός στην ομιλία του στον Πύργο, αναφέρθηκε σε προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ και της κυβέρνησης για την Κρήτη τονίζοντας: «Ό,τι πούμε το κάνουμε. Είναι νόμος και κανόνας ζωής».
Σχετικά με την κλιματική κρίση ο υπουργός ανέφερε ότι πριν από μερικά χρόνια κανείς δεν έδινε σημασία στην κλιματική αλλαγή. «Σήμερα βιώνουμε την αδιαφορία όλων, παγκοσμίως κατά τα προηγούμενα χρόνια», είπε . Και πρόσθεσε ότι η μόνη περίοδος που είχαν γίνει παρεμβάσεις με κατασκευή μικροφραγμάτων για έλεγχο του νερού, ήταν η περίοδος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Είπε ότι θα εξετάσει την πρόταση του Δημάρχου για προσωρινή σύνδεση – εάν είναι εφικτό – του Φράγματος της Πλακιώτισσας με το υφιστάμενο δίκτυο. Σημείωσε όμως ότι είναι καλό και χρήσιμο, το Φράγμα της Πλακιώτισσας, αλλά χρειάζονται και μικρότερες, ουσιαστικές παρεμβάσεις. «’Αλλωστε πολλά από τα μικροφράγματα και αρδευτικά μπορούν να λειτουργήσουν και ως αντιπλημμυρικά έργα», σημείωσε. Θύμισε δε ότι μετά από 10 χρόνια ” καταφέραμε και εξασφαλίσαμε” τα 11,5 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις της Πλακιώτισσας. Ωστόσο το έργο έχει ακόμα δύο στάδια: Η πλημμύριση της λεκάνης του φράγματος και το δίκτυο άρδευσης.
Αναφερόμενος στην ανάγκη ορθής διαχείρισης των υδάτων και στη σύσταση Ενιαίου Φορέα, είπε , “αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία της HVA και στην Κρήτη, με τη συνεργασία της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και πολλών φορέων της περιοχής. Η διαφορά της Θεσσαλίας με την Κρήτη είναι ότι η Θεσσαλία είναι μια τεράστια λεκάνη, ενώ η Κρήτη πέντε. Την ίδια ώρα στην Κρήτη έχουμε τη Σητεία Ιεράπετρα και Νότια Μεσσαρά να αντιμετωπίζουν φαινόμενα ερημοποίησης, ενώ ταυτόχρονα Χανιά, Ρέθυμνο, Χερσόνησος αντιμετωπίζουν πλημμυρικά φαινόμενα. Το νερό αποτελεί βασικό στοιχείο στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας. Νερό σημαίνει ζωή», είπε.
Αποτελεί μείζον ζήτημα, είπε ο υπουργός, πώς θα αξιοποιήσουμε τις υφιστάμενες υποδομές αλλά και πώς θα προγραμματίσουμε νέες για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Προέτρεψε δε γεωργούς και κτηνοτρόφους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για αντλήσουν χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν σχέση με αποθήκευση νερού.
Κανένας δεν πίστευε ότι ένας αμαρτωλός ΟΠΕΚΕΠΕ θα κατάφερνε να πληρώσει κανονικά, επισήμανε ο κ. Αυγενάκης, ενώ χαρακτήρισε ανήθικη την τακτική της δέσμευσης ΑΦΜ μέσα από ανώνυμες καταγγελίες, αλλά κυρίως χωρίς να έχει δοθεί ποτέ η δυνατότητα στους καταγγελλόμενους να απολογηθούν και να δώσουν εξηγήσεις. Μετά από εντολή του τα 16.500 ΑΦΜ ελέγχονται ένα προς ένα και τόνισε ότι 800 εστάλησαν ήδη στον εισαγγελέα και περίπου 7.000 αποδεσμεύθηκαν και πληρώθηκαν κανονικά.
Είπε, επίσης, ότι ενώ το ΥΠΑΑΤ είχε ζητήσει συγκεκριμένες διορθώσεις η προηγούμενη διοίκηση δεν το έπραξε. Αποτέλεσμα ήταν να παρέμβει η ΕΕ και να αναθέσει την εποπτεία του έργου του ΟΠΕΚΕΠΕ στις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.
«Ο Ανδρουλάκης ζήτησε να παραιτηθώ για αμαρτίες που έσκασαν στα δικά μου χέρια. Επειδή πείραξα σαπισμένες καταστάσεις; Προσωπικά δεσμεύομαι ότι δεν θα σταματήσω να κάνω τη δουλειά μου. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καθαρίσει. Και ότι οι πληρωμές που έχουν προγραμματισθεί θα δοθούν κανονικά. Δεν θα καθυστερήσουν ούτε μια μέρα. Αλλά ο κ. Ανδρουλάκης δεν ξέρει ότι τους πολιτικούς τους παραιτεί ο λαός με την ψήφο του; Ενίοτε, όμως, τους παραιτούν και οι εσωκομματικοί τους αντίπαλοι και ξέρει αυτός τι εννοώ…» ανέφερε στην ομιλία του ο ΥΠΑΑΤ, συμπληρώνοντας ότι «μέρα με τη μέρα διορθώνουμε πολλά κακώς κείμενα πολλών ετών. Οι ενισχύσεις δίνονται πλέον κανονικά και στόχος μας είναι η πλήρης διαφάνεια και δικαιοσύνη. Ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους δύο άξονες στους οποίος στηρίζεται η οικονομία της Κρήτης».
Για τον ΕΛΓΑ είπε ότι τα πράγματα αλλάζουν μετά από 25 χρόνια. Ήδη από προχθές ξεκίνησε , όπως τόνισε, η πρώτη φάση διαβούλευσης ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο φάσεις διαβούλευσης μέχρι να έλθει ο Κανονισμός στη Βουλή για να ψηφιστεί. Όπως επισήμανε μάλιστα, στον νέο κανονισμό όλοι οι παραγωγοί θα είναι ασφαλισμένοι και θα υπάρχουν δύο επίπεδα: «Η υποχρεωτική και η προαιρετική, κατά την οποία ο ασφαλισμένος θα επιλέγει κινδύνους που θα ασφαλιστεί».
Επιπρόσθετα επισήμανε ότι «θα δώσουμε κίνητρα στους νέους αγρότες για περαιτέρω ασφάλιση, επεκτείνουμε το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας και προχωράμε στην ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ όπου ο εκτιμητής θα έχει τη δυνατότητα να κάνει την εκτίμησή του μέσα στο χωράφι χωρίς καθυστερήσεις και με διαφάνεια».
Αναφερόμενος στην ιστορική Σχολή Μεσσαράς, είπε ότι θα είναι το μεγαλύτερο project στην Ελλάδα με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση των αγροτών καθώς θα αξιοποιηθούν προς όφελος των αγροτών τα 1.200 στρέμματα της Σχολής.
Ανακοίνωσε επίσης ότι η Σχολή Κρεοπωλών θα εδρεύει στα Σφαγεία των Μοιρών. Είπε ακόμη ότι σχεδιάζεται Σχολή Τυροκομίας και στην Κρήτη αλλά και ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η λειτουργία της «Διεπαγγελματική Γραβιέρα Κρήτης – ΠΟΠ»
Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές τόνισε ότι καμία ψήφος δεν είναι αδιάφορη. Οι αγρότες οφείλουν να είναι περισσότερο διαβασμένοι στην ψήφο που θα δώσουν, στις ευρωεκλογές. Για παράδειγμα η ΚΑΠ αναθεωρείται λόγω και των πρωτοβουλιών της χώρας μας. «Σας ζητώ να καταλάβετε και να σκεφτείτε ότι η ψήφος σας έχει αξία. Μια απόφαση λάθος στις Βρυξέλλες επηρεάζει τη ζωή των αγροτών». Πράσινοι και Σοσιαλιστές αποφάσισαν στροφή στο περιβάλλον. Κανείς δεν διαφωνεί με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αυτό πρέπει να γίνει ομαλά, με τρόπο που να μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτή η ΚΑΠ δεν εφαρμόζεται. Προωθούμε αλλαγές. Αξιολογήστε τις προσπάθειές μας. Στηρίξτε τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει και δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αλλαγών στην ΚΑΠ, είπε ο ΥπΑΑΤ.
Για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης τόνισε ότι η διαδικασία προχωρεί πλέον ταχύτατα αν και Περιφερειάρχες αρνούνται να μετάσχουν, στη διαδικασία προκήρυξής τους. Στις περιπτώσεις των τριών τη διαδικασία θα τρέξει το ΥΠΑΑΤ. Όπως είπε μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχουν γίνει οι σχετικές προκηρύξεις για την ανάρτηση των χαρτών ώστε να μη ενεργοποιηθεί το πρόστιμο των 450 εκατ. ευρώ που έχει επιβάλλει για τις καθυστερήσεις η ΕΕ.
Τριαντόπουλος
«Οι νέες κλιματολογικές συνθήκες πλήττουν κυρίως τις χώρες της Μεσογείου, ωστόσο η κλιματική κρίση – όπως απέδειξαν και οι χθεσινές πλημμύρες στη Γερμανία- δεν έχει σύνορα. Βροχή ενός εξαμήνου, πέφτει πλέον σε λίγες ώρες. Και δυστυχώς είναι φαινόμενα που επαναλαμβάνονται» είπε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, δείχνοντας το μέγεθος της κρίσης που βιώνουμε.
«Πρέπει να δίνουμε έμφαση στην πρόληψη, είπε ο Χρήστος Τριαντόπουλος , αλλά πρέπει να είμαστε δίπλα στους πολίτες και την ώρα της κρίσης». Αυτό το ρόλο εξυπηρετεί, είπε, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Μέσω της Κρατικής Αρωγής, τόνισε, επιταχύναμε το χρόνο των αποζημιώσεων. Η συνεργασία δε με την Αυτοδιοίκηση, εν προκειμένω στην Κρήτη με την Περιφέρεια, ωρίμασε σε ό,τι αφορά στη διαδικασία και στην ταχύτητα εφαρμογής του πλαισίου Κρατικής Αρωγής.
Ο Χρήστος Τριαντόπουλος τόνισε ότι το υπουργείο του έχει επιλέξει να βρίσκεται κοντά την Αυτοδιοίκηση και στους πολίτες. Κάνουμε κάτι που δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη, που θεωρούν ότι όλοι πρέπει να έχουν ενταχθεί στην ιδιωτική ασφάλιση. Η φιλελεύθερη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποφασίσει βρίσκεται κοντά τους πολίτες που δοκιμάζονται. Το βάρος μας, είπε, πρέπει να δίνεται στην πρόληψη. Με έργα και δράσεις επενδύουμε στην πρόληψη για να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Έτσι θα ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των υποδομών και θα έχουμε λιγότερες απώλειες, είπε χαρακτηριστικά .
Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα των σεισμοπλήκτων, ο κ. Τριαντόπουλος είπε ότι το εργατικό δυναμικό θα διπλασιαστεί με την πρόσληψη των νέων 10 νέων μηχανικών και την ενσωμάτωση των 20 υπαλλήλων των Χανίων. Αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που υπάρχουν από την πλευρά των μηχανικών, αλλά και στους ελλιπείς φακέλους που έχουν κατατεθεί, κυρίως λόγω θολού ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Το 90% των φακέλων που έχουν κατατεθεί είναι ελλιπείς, είπε. Ως πρόβλημα ανέφερε, επίσης, τη μεγάλη συγκέντρωση φακέλων από συγκεκριμένους μηχανικούς και επανέλαβε ότι το 30% από όσους ζουν σε οικίσκους στο Αρκαλοχώρι δεν έχουν καταθέσει φακέλους. Ο υφυπουργός τόνισε ότι συμφωνήθηκε η ανά μήνα σύσκεψη προκειμένου να εξετάζεται η πρόοδος των εργασιών αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων. Και φυσικά ότι μέσα από τη στενή συνεργασία όλων, δεν πρέπει να πέσουν οι ρυθμοί αλλά να εντατικοποιηθούν για να στηριχθούν όλοι οι πολίτες.
Ο δήμαρχος Μανώλης Κοκοσάλης ζήτησε από τους υπουργούς να ολοκληρωθεί το Φράγμα της Πλακιώτισσας. Επίσης είπε μέχρι να ολοκληρωθούν τα δίκτυα να εξεταστεί αν είναι εφικτό να συνδεθεί το Φράγμα της Πλακιώτισσας με το υφιστάμενο δίκτυο. Επίσης ευχαρίστησε τον Χρήστο Τριαντόπουλο για τις παρεμβάσεις του στο Αρκαλοχώρι και τους ζήτησε να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για τη στήριξη της περιοχής. Ο Δήμαρχος είπε ότι ο Δήμος δίνει μεγάλη έμφαση στα μικροφράγματα, ως μέσον αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Τέλος ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση αδειών στους σεισμόπληκτους, αλλά και να αποκατασταθούν οι χώροι λατρείας.
Στην εκδήλωσε μετείχαν, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης, ο δήμαρχος Γόρτυνας Μιχάλης Κοκολάκης, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Λευτέρης Ζερβός, η πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτη και μέλος του ΔΣ του ΕΦΕΤ Ειρήνη Χουδετσανάκη, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Προγραμματισμού και Πολεοδομικού ΣχεδιασμούΣφακιανάκης Μάμας, ο αντιδήμαρχος Ηλίας Επιτροπάκης,ο πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκης, ο γγ του Κτηνοτροφικού Τομέα Ηρακλείου Λευτέρης Τριανταφυλλάκης, ο αντιδήμαρχος πρωτογενή τομέα Δήμου ΦαιστούΜαλεφιτσάκης Εμμανουήλ, ο πρόεδρος αποσταγματοποιών Βρέντζος Τάσος, ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Πύργου ‘Αγγελος Μιχαλάκης και ο πρόεδρος ΔΕΕΠ Ηρακλείου της ΝΔ Bαγγέλης Καρκανάκης.
Κλείνοντας τη διήμερη περιοδεία τους στο Ηράκλειο, οι κύριοι Αυγενάκης και Τριαντόπουλος, είχαν συνάντηση με το δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό και τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, με τους οποίους συζήτησαν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην περιοχή. Ειδικότερα με τον κ. Αρναουτάκη συζήτησαν την πορεία υλοποίησης του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, που συμμετέχει και η Περιφέρεια Κρήτης αλλά και η περαιτέρω θωράκιση του νησιού.