Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς. Ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, το Ισραήλ σκοπεύει να στρέψει την υπόθεση κατά της Χαμάς. Ένα κρίσιμο επεισόδιο για το διπλωματικό του μέλλον.
“Το περιμέναμε αυτό εδώ και πολύ καιρό”, λέει με ικανοποίηση ο Ammar Dweik καθώς βγάζει έναν φάκελο από τον δερμάτινο χαρτοφύλακά του. Αυτός ο Παλαιστίνιος δικηγόρος, ο οποίος είναι επικεφαλής της ανεξάρτητης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Ραμάλα, μόλις παρέλαβε την καταγγελία για γενοκτονία που κατέθεσε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ). Το 84σέλιδο κατηγορητήριο, που συνοδεύεται από χάρτες και στατιστικούς πίνακες, είναι αμείλικτο. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ διέπραξε “πράξεις και παραλείψεις γενοκτονίας” που οδήγησαν στην “καταστροφή σημαντικού μέρους της παλαιστινιακής εθνικής, φυλετικής και εθνοτικής ομάδας”.
Το Ισραήλ έχει ήδη σκοτώσει ή τραυματίσει το 4% του πληθυσμού της Γάζας”, λέει ο Ammar Dweik. Αυτός είναι ένας τεράστιος αριθμός, αλλά το έγκλημα της γενοκτονίας δεν στοιχειοθετείται μόνο από τον αριθμό των θυμάτων. Προϋποθέτει επίσης πρόθεση. Το Ισραήλ αποδεικνύει την πρόθεσή του να προκαλέσει γενοκτονία με τρεις τρόπους: βομβαρδίζοντας μαζικά τη Γάζα χωρίς να λυπηθεί τους αμάχους, δημιουργώντας τις συνθήκες λιμού και ενθαρρύνοντας την εξάπλωση ασθενειών.
Μια κατηγορία που εξοργίζει όλους τους Ισραηλινούς
Εξεταζόμενη από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, η καταγγελία δεν βρίσκει κανένα ελαφρυντικό για το Ισραήλ. Ούτε οι σφαγές της 7ης Οκτωβρίου, ούτε το δίκτυο επιθετικών σηράγγων που χτίστηκε κάτω από τα σπίτια της Γάζας, ούτε οι χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν σε ισραηλινές πόλεις. Με άλλα λόγια, η νοτιοαφρικανική κατηγορία προκάλεσε σχεδόν ομόφωνη οργή μεταξύ των Ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους πιο σφοδρούς επικριτές του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Σαφώς αριστερή, η αναπληρώτρια εισαγγελέας Dina Zilber δεν χαρίζεται συνήθως στη σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση και στις “άθλιες” προσπάθειές της να αποδυναμώσει το Ανώτατο Δικαστήριο. Αλλά βρίσκει εξοργιστική την κατηγορία της Νότιας Αφρικής για γενοκτονία. Το Ισραήλ απλώς ασκεί το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του”, λέει. Έχουμε πέσει θύματα μιας σφαγής πρωτοφανούς σκληρότητας και διεξάγουμε έναν πόλεμο εναντίον ενός τρομοκρατικού κινήματος που κρύβεται ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό του. Το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με έγκλημα γενοκτονίας.
Σύμφωνα με την Tsahal, το Ισραήλ σκοπεύει να αποδείξει στη Χάγη το σεβασμό του στις διεθνείς συμβάσεις και τη διαρκή του μέριμνα για την προστασία των πληθυσμών που χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες από τους πολιτοφύλακες της Χαμάς. Το εβραϊκό κράτος επιθυμεί να αντεπιτεθεί και να στρέψει τις κατηγορίες για γενοκτονία κατά της Χαμάς. Την παραμονή της έναρξης της δίκης στη Χάγη, ένας ιστότοπος ανέβηκε στο διαδίκτυο. Υπό τον τίτλο “7 Οκτωβρίου, δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα”, παρουσιάζει φωτογραφίες και έγγραφα που θεωρούνται επιβαρυντικά για το τρομοκρατικό κίνημα. Μαζικές δολοφονίες, αποκεφαλισμοί, βεβήλωση πτωμάτων, συστηματικοί βιασμοί που συνοδεύονται από βασανιστήρια… Το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει το Διεθνές Δικαστήριο για να καλέσει την παγκόσμια κοινή γνώμη να γίνει μάρτυρας της σκληρότητας του εχθρού του.
Ένας διάσημος δικαστής για να υπερασπιστεί το Ισραήλ
Ο Ben Dror Yemini, γνωστός αρθρογράφος της εφημερίδας Yediot Aharonot, έχει κάνει επάγγελμα να καταγγέλλει το παλαιστινιακό “κατασκεύασμα ψεύδους”. Αυτή η κατηγορία για γενοκτονία δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι κάτι που ακούμε εδώ και χρόνια”, λέει ο δημοσιογράφος. Γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού; Η Γάζα και η Δυτική Όχθη έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά δημογραφικής ανάπτυξης στον κόσμο. Αυτό είναι εξωφρενικό. Η Χαμάς, από την άλλη πλευρά, διέπραξε γενοκτονία στις 7 Οκτωβρίου επιτιθέμενη σκόπιμα σε αμάχους, κάτι που το Ισραήλ δεν έχει κάνει ποτέ και δεν πρόκειται να κάνει ποτέ.
Για να επιδείξει την ενότητα της χώρας απέναντι στις κατηγορίες για γενοκτονία, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διόρισε τον Aharon Barak να συμμετάσχει στο Διεθνές Δικαστήριο για λογαριασμό του εβραϊκού κράτους. Μια άκρως πολιτική επιλογή: πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Μπαράκ ήταν για χρόνια το bête noire της ισραηλινής δεξιάς και η ενσάρκωση της παντοδυναμίας των δικαστών. Στα 87 του χρόνια, αυτός ο επιζών της Σοά απολαμβάνει τεράστιο κύρος στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, όπου θεωρείται κορυφαίος νομικός. Ενδεχόμενη καταδίκη του Ισραήλ για γενοκτονία θα προκαλούσε σημαντική διπλωματική και οικονομική ζημιά στη χώρα, επιπλέον δε θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον Αμερικανό σύμμαχο, τον απαραίτητο υποστηρικτή του Ισραήλ στον πόλεμό του κατά της Χαμάς.
Πηγή : L’ Express